درصورت گازسوز شدن پراید‌ هاچ‌بک، دیگر جایی برای استقرار وسایل و لاستیک زاپاس باقی نخواهد ماند. مجید فهیمه‌امیری، مدیر پروژه گازسوز کردن خودروها در سایپا، در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این که بر اساس ابلاغیه وزارت صنایع به خودروسازان، از تیر ماه سال آینده باید تمامی خودروها به صورت گازسوز تولید شوند، گفت: به ما اعلام شده که از آن تاریخ به بعد خودروهای غیرگازسوز شماره نخواهند شد. ریاست‌جمهوری نیز در حال برنامه‌ریزی برای گازسوز کردن تمام خودروها از تیر سال آینده است و هم‌اکنون کمیته‌هایی در حال بررسی موضوع هستند.

وی در پاسخ به این سوال که تکلیف خودروهای ‌هاچ‌بک بر اساس این مصوبه چیست؟ گفت: خودروهایی که امکان گازسوز شدن نداشته باشند، تولید نخواهند شد.

امیری درخصوص گازسوز شدن خودروهایی مانند زانتیا، ماکسیما و پراید ‌هاچ‌بک، گفت: این کار انجام شدنی است. البته درصورت گازسوز شدن پراید ‌هاچ‌بک، دیگر جایی برای استقرار وسایل و لاستیک زاپاس باقی نخواهد ماند. وی گفت: این اقدام دولت به نفع مصرف‌کننده است، چرا که به‌ غیر از یک قشر خاص، سود آن به جامعه بازمی‌گردد و مصرف بنزین کاهش می‌یابد.

وی درباره مشکلات پیش روی این طرح با تاکید بر این که هنوز مقدمات این کار فراهم نیست، اظهار کرد: باید توجه داشت هم‌اکنون روزی ۷۸ میلیون لیتر بنزین در کشور سوزانده می‌شود، باید دید آیا زیرساخت‌های گازسوز کردن خودروها را به طور کامل فراهم کرده‌ایم و آیا توانایی آن را داریم که روزانه ۷۸میلیون مترمکعب گاز برای خودروها تامین کنیم؟ آیا به این تعداد جایگاه گاز داریم و یا آن‌که بر مشکل تامین مخزن غلبه کرده‌ایم؟

وی در پاسخ به این سوال که در صورت الزامی شدن تولید خودروهای گازسوز، سایپا باید در سال آینده ۵۰۰‌هزار دستگاه خودرو گازسوز تولید کند، حال آن که در شش ماه نخست امسال تنها توانسته‌ بیش از پنج‌هزار دستگاه خودرو را گازسوز کند. این امر چگونه امکان‌پذیر است؟ گفت: یکی از محدودیت‌های ما مخزن است. اگر مشکل مخزن برطرف شود و مساله لجستیک شامل پشتیبانی و قطعات مشکل نداشته باشد، این کار انجام شدنی است. البته باید با افزایش قیمت بنزین انگیزه را برای مصرف‌کننده نیز ایجاد کنیم.

وی در پاسخ به این سوال که آیا امکان گازسوز کردن خودروهای موجود با توجه به موتورهای پایه گازسوزشان وجود دارد؟ گفت: ما می‌توانیم با تقویت موتور، آثار مخرب گاز بر روی موتور را کاهش دهیم. البته قدرت موتور افت می‌یابد که به هر حال هر طرح مزایا و معایبی دارد.

امیری با بیان این‌که در شش ماه دوم امسال بیش از پنج‌هزار دستگاه خودرو در سایپا گازسوز شده است، گفت: امسال قرار بود سایپا ۱۲۰‌هزار دستگاه خودرو را گازسوز کند که با توجه به بحث مشکل تامین مخزن، این رقم محقق نخواهد شد.