روزنامه سیدنی مورنینگ هرالد نوشت: در حالی صنعت خودروسازی ایران به بزرگ‌ترین صنعت خودروسازی خاورمیانه تبدیل شده است که طی ۲۵سال گذشته همواره با سنگ‌اندازی‌های آمریکا رو‌به‌رو بوده است. به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از سیدنی مورنینگ هرالد، در‌حال‌حاضر صنعت خودروی ایران با تولید سالانه یک‌میلیون دستگاه از نظر حجم با صنعت خودروسازی استرالیا برابری می‌کند و از صنعت خودروسازی اندونزی نیز سه برابر بزرگ‌تر است.

جالب آن است که در حالی صنعت خودروسازی ایران توانسته است به بزرگ‌ترین صنعت خودروسازی خاورمیانه تبدیل شود که طی ۲۵ سال گذشته همواره با سنگ‌اندازی‌های آمریکا رو‌به‌رو بوده و از سوی این کشور تحریم شده است.

جالب‌تر آنکه ایران در بخشی توانسته است به رشد و رونق برسد که می‌‌توان گفت تحت سلطه آمریکا قرار دارد.

در عین حال این صنعت از نظر کیفی رشد چندانی نداشته است. در میان عوامل داخلی، کشیده شدن دعواهای سیاسی به عرصه صنعت را می‌توان مهم‌ترین علت عقب‌ماندگی کیفی صنعت خودروی ایران دانست. دو شرکت بزرگ خودروسازی ایران یعنی ایران‌خودرو و سایپا از زمان انقلاب‌اسلامی تاکنون وضعیت‌های متفاوتی را تجربه کرده‌اند. این شرکت‌ها بارها به صحنه بازی گروه‌های سیاسی تبدیل شده‌اند. صنعت خودروسازی ایران در طی ۲۵سال گذشته بارها مورد تاخت‌و‌تاز قرار گرفته، ملی شده، خصوصی شده و یا در معرض فساد قرار گرفته است.

علیرضا میرزایی، معاون ریاست شرکت‌ ایران‌خودرو می‌گوید: اگر تولید پیکان سال‌ها در ایران ادامه پیدا کرد به این دلیل بود که آمریکا با ایران و اقتصاد ایران سرستیز دارد.

وی افزود: در دهه ۱۹۷۰ کره‌ای‌ها ما را الگوی خود برای توسعه صنعت خودروسازیشان به حساب می‌آوردند، اما اکنون این ما هستیم که از آنها دنباله روی می‌کنیم.

وی معتقد است، چنانچه دشمنی‌های آمریکا نبود در‌حال‌حاضر صنعت خودروسازی ایران حداقل با کره برابری می‌کرد.

مدیر برنامه‌ریزی استراتژیک سایپا داستان یکی از کارشکنی‌های آمریکا در صنعت خودروی ایران را مطرح می‌کند.

حسین مومنی با تایید مذاکرات ایران با شرکت آمریکایی کرایسلر در دهه ۱۹۹۰ گفت: شرکت کرایسلر در نظر داشت یکی از محصولات خود با نام پلی ماث را در ایران تولید کند و حتی این محصول در شرایط ایران تحت آزمایش قرار داده شد.

وی افزود: مذاکرات در این خصوص به پیشرفت خوبی رسید و در این شرایط شرکت کرایسلر می‌گفت می‌تواند در مقابل مخالفت‌های سیاسی دولت آمریکا ایستادگی کند.

یکی از مقامات دیگر سایپا در مورد این ماجرا گفت: نشست‌های محتاطانه طرفین در استانبول و دبی ادامه پیدا کرد و در جریان این مذاکرات توافقی میان دو طرف در مورد جزئیات قیمت و تولید حاصل شد.

وی به انصراف اعلام نشده شرکت کرایسلر از این پروژه اشاره کرد و گفت: ناگهان، شرکت کرایسلر ناپدید شد. آنها حتی ارتباط خود از طریق دورنویس را نیز با ما قطع کردند.

البته شرکت کرایسلر هرگونه مذاکره با سایپا برای تولید محصولات خود در ایران را تکذیب کرده است.

اورسولا مرتزنیگ، سخنگوی دایملر‌کرایسلر در‌این‌باره گفت: هیچ فردی از طرف دایملر کرایسلر یا شرکت‌های وابسته به آن با شرکتی از شرکت‌های خودروسازی دولتی یا حتی خصوصی ایران مذاکره و یا نشستی نداشته است.

وی تاکید کرد:‌ به هیچ فردی اجازه داده نشده است تا از سوی دایملر کرایسلر یا شرکت‌های وابسته به آن با شرکت‌های ایرانی مذاکره کند و یا نشستی ترتیب دهد.

برخلاف شرکت‌های آمریکایی‌، شرکت‌های خودروسازی کشورهای دیگر با نادیده‌ گرفتن آمریکا وارد عرصه صنعت ایران شده‌اند. برای شرکت‌های خودروسازی بسیار سخت است کشوری با ۷۰‌میلیون جمعیت را نادیده بگیرند و از بازار بزرگ آن چشم‌پوشی کنند. به ویژه آنکه بازار کشورهای دیگر به اشباع رسیده است.

در‌حال‌حاضر، شرکت کره‌ای کیا نوعی پراید را در ایران تولید می‌کند. پژوی فرانسه نیز انواعی از خودروهای خود مثل ۴۰۵ و ۲۰۶ را در ایران تولید می‌کند. اخیرا شرکت رنوی فرانسه نیز با ۳۰۰‌میلیون دلار سرمایه‌گذاری در نظر دارد انواعی از خودروهای لوگان و مگان را در این کشور تولید کند. حتی طرح‌هایی برای تولید مرسدس نیز در ایران تهیه شده است.

چنین پروژه‌هایی سودهای سرشاری را برای شرکت‌های خارجی به دنبال می‌آورند.

در‌عین‌حال، به‌رغم رونق فعلی صنعت خودرو‌سازی در ایران نگرانی‌هایی نیز بر این صنعت سایه افکنده است. این صنعت پس از نفت بزرگ‌ترین صنعت ایران است و لذا می‌توان گفت پس از نفت دومین هدف آمریکا در صورت هر گونه اقدام خصمانه خواهد بود.