مهدی محمودی- شاید تصورش هم کار آسانی نباشد، اما در سال‌هایی نه چندان دور معابر شهری و جاده‌ها، دیگر شباهتی به آنچه امروز می‌بینیم نخواهند داشت و گمان می‌رود خودرو‌ها برای تردد در مسیر‌های بین‌شهری ناچار به رزرو کریدور‌های تردد باشند و فقط با پرکردن فرم‌های خاصی امکان تغییر رنگ خودرو وجود داشته باشد. مرکز تحقیقاتی «مطالعات آینده» که زیرنظر شرکت خودروسازی اشکودا فعالیت می‌کند، بر این باور است که عادت‌های عمومی در مورد استفاده از خودرو در سال‌هایی که‌می‌آیند متحول می‌شود، آنچنان که حتی برای مصرف‌کنندگان معاصر خودرو حتی قابل‌تصور هم نیست.

با فرارسیدن سال‌های آغازین دهه ۲۰۵۰میلادی دیگر امکان تردد ‌آزادانه در بزرگراه‌ها و جاده‌های بین‌شهری اصلی چون امروز وجود نخواهد داشت و با توجه به ظهور فناوری‌های جدید در زمینه تولید خودرو‌های هوشمند و کم‌شدن فضای تردد، کسانی که قصد تردد در مسیر‌های بین‌شهری را دارند، باید برای سفر خود کریدور تردد رزو کنند.

مالکان خودرو‌ها همچنین با توجه به استفاده از فناوری‌های جدید در زمینه رنگ‌آمیزی خودرو قادر خواهند بود رنگ خودروی خود را به دلخواه عوض کنند و برای این کار فقط کافی است فرمی را در اینترنت و با هدف آگاه‌ ساختن پلیس پر کنند و سپس با فشار یک دکمه، رنگ خودرو را به تغییر رنگ منطبق با سلیقه و انتخاب خود وادارند.

علاوه بر این، با اشاعه تولید خودرو‌های هوشمند، مالکان قادر خواهند بود با اتصال به شبکه اینترنت آخرین نرم‌افزار‌ها را به اصطلاح Download کنند. اتکا به سیستم مسیریابی ماهواره‌ای به مراتب بیشتر خواهد شد تا آنجا که بسیاری از رانندگان بدون استفاده از این سیستم قادر به طی مسیر موردنظر خود و اطلاع از مکانی که در آن قرار دارند، نخواهند بود.

این اتفاقات درحالی به وقوع می پیوندد که با توجه به افزایش اتکا به سیستم‌های هوشمند برای حرکت در مسیر موردنظر و کاهش نقش راننده، بازی‌های رایانه‌ای و سایر شکل‌های سرگرمی‌های دیجیتال در داخل خودرو به شکل فزآینده‌ای اشاعه پیدا می‌کند و استفاده از این نوع سرگرمی‌ها که به نوعی بسته‌های تبلیغاتی را هم در خوددارند، به امری کاملا عادی تبدیل شده و راننده‌ها و سرنشینان خودرو در مسیر به استفاده از آنها می‌پردازند. البته این سکه روی دیگر هم دارد. واگذاری مسوولیت مسیریابی و حرکت در جهت مقصد به سیستم هوشمند خودرو، افزایش ایمنی جاده‌ای و فراهم آوردن امکان استفاده بهینه از زمان را برای سرنشینان فراهم می‌آورد.

دکتر فرانک شاو، رییس مرکز تحقیقاتی اشکودا با اشاره به پاره‌ای از یافته‌های این مرکز می‌گوید: تکنولوژی به تولید خودروهای ایمن‌تر، پاک‌تر و هوشمند‌تر منتج می‌شود که از وابستگی‌ها به سوخت‌های فسیلی به شدت می‌کاهد.

پیش‌بینی می‌شود در آینده افراد برای استفاده از هر خودرو نیازمند مجوز باشند و چون امروز امکان واگذاری خودرو و راندن آن توسط افراد مختلف وجود نداشته، باشد با این حال گمان می‌رود وظیفه اصلی تعریف شده برای خودروها در سال ۲۰۵۰ با آنچه از تولید خودرو تولید می‌شود، تفاوت چندانی نداشته باشد.