گروه خودرو ـ تعیین قیمت پایه خودروهای ساخت داخل یکی از وظایف کمیته خودرو در وزارت صنایع و معادن است. به این ترتیب، هر خودروی تولید داخل که برای اولین بار قرار است وارد بازار شود، قیمت کارخانه‌‌ای آن توسط این کمیته تعیین می‌شود. پس از تعیین قیمت در این کمیته خودروسازان داخلی باید محصولات تولیدی خود را بر پایه تعیین شده به مشتری تحویل دهند. اما پس از این که خودرو وارد بازار می‌شود قیمت ثانویه‌ای را به خود می‌گیرد که در تعیین این قیمت دیگر کمیته خودرو نقشی ندارد و این بازار است که در این خصوص تعیین کننده، محسوب می‌شود. اما کمیته خودرو در تعیین قیمت پایه خودرو‌های وارداتی دخل و تصرفی ندارد و قیمت این نوع خودروها توسط کمپانی‌های وارد کننده تعیین می‌شود. بنابراین مرجع اصلی قیمت‌گذاری خودروهای وارداتی خود وارد کنندگان هستند که با توجه به تقاضای بازار، تعرفه ۹۰درصدی و سایر عوامل، قیمتی را برای این خودروها انتخاب می‌کنند.

این در حالی است که خودروهای وارداتی نیز دارای قیمت مبنا هستند که توسط کارخانه تولیدکننده تعیین شده است.

احمد خاکی، معاون فروش و خدمات پس از فروش ایران خودرو، با اشاره به این مطلب می‌گوید: بد نیست گله‌مندی ما را در این خصوص بنویسید، چرا که تعیین قیمت مبنا فقط برای خودروهای داخلی وجود دارد و خودروهای وارداتی از این امر مستثنا هستند.

وی با اشاره به ثبات قیمت‌ها در شرکت ایران خودرو می‌افزاید: در سال ۸۵ محصولات تولیدی ایران خودرو افزایش قیمت نداشته و بعضا هم با تخفیفاتی به فروش رسیده‌اند و قیمت‌های امسال همان آخرین قیمت‌های سال ۸۴ است.

وی خاطر نشان کرد: کمیته خودروی وزارت صنایع و معادن تقریبا غیرفعال شده است،چرا که این کمیته کنترل قیمت خودروسازان را زیرنظر دارد و از آنجایی که یک نوع ثبات در قیمت کارخانه‌های محصولات داخلی به وجود آمده بنابراین کار این کمیته نیز کمتر شده است.

وی خاطر نشان ‌کرد: به نظر می‌رسد که دیگر نیازی به چنین کنترل‌هایی نباشد چرا که در ایران سالانه حدود یک میلیون خودرو تولید می‌شود و خودروهای داخلی بسیار متنوع‌تر از گذشته شده است و مانند گذشته نیست که مثلا ۲۰۰هزار دستگاه خودرو در سال تولید شود و تقاضا بیشتر از این باشد.