رضا زرین خاک - اگر چه تا زمانی نه چندان دور در گذشته ژاپن پس از ایالات متحده، دومین بازار بزرگ خودرو در جهان تلقی می‌شد. اما طی سال‌های اخیر چین با پشت سر گذاشتن ژاپن این عنوان را به خود اختصاص داده است و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۱۵ تقاضا برای خودرو در این کشور به دو برابر افزایش پیدا کند. در حال حاضر چین بیش از هر کشوری در دنیا به استثنای

ایالات متحده خودرو خریداری می‌کند و تخمین زده می‌شود تا پایان سال‌جاری میلادی در مجموع چیزی در حدود ۹/۵میلیون دستگاه خودرو در این کشور به فروش برسد. ایالات متحده که هر ساله بازاری برای عرضه ۷/۱۶میلیون دستگاه خودرو است کماکان فاصله قابل توجهی با سایر کشورهای جهان دارد و هنوز هم بزرگ‌ترین بازار خودرو جهان است.با وجود روند کنونی در بازارهای جهانی خودرو پیش از آنکه سال ۲۰۱۰ میلادی فرا برسد تحولات جدی در این بازار به وقوع می‌پیوندد.

براساس پیش‌بینی موسسه سیستم‌های بازاریابی POLK دراسن آلمان که تامین کننده اطلاعات جامع خودرویی برای شرکت‌های بزرگ خودروسازی جهان است، تا سال ۲۰۱۰ میلادی شماره‌گذاری خودروهای جدید در چین با ۲۶درصد رشد به حدود ۹/۷میلیون دستگاه می‌رسد.

واحد تحقیق جنرال موتورز تخمین می‌زند پیش از آنکه

سال ۲۰۱۵ فرا برسد شماره‌گذاری خودروهای جدید با جهش بلند به جلو به حدود ۱۴میلیون دستگاه در سال برسد. در همین مدت هر چند ایالت متحده جایگاه خود به عنوان بزرگ‌ترین بازار خودروی جهان را حفظ می‌کند اما روند رشد بازار خودرو در این کشور متوقف شده و زیر ۱۷میلیون دستگاه در سال باقی خواهد ماند.در سال ۲۰۰۱ میلادی چیزی در حدود ۳۵/۱۷میلیون دستگاه خودرو در ایالات متحده شماره‌گذاری شد که اندکی کمتر از ۴۸/۱۷میلیون دستگاه خودرو شماره‌گذاری شده در سال قبل از آن بود.

تحولات در هند

ژاپن که سال‌ها است رتبه دوم را در این زمینه در اختیار دارد هیچ‌گاه نتوانسته در یک‌سال به رکود شماره‌گذاری ۶میلیون دستگاه خودرو دست پیدا کند. براساس گزارش موسسه POLK بازار خودرو ژاپن با رشدی ۴درصدی تا سال ۲۰۱۰ میلادی به سقف ۸۵/۵میلیون دستگاه خواهد رسید.در اروپا، جایی که غول‌های بومی چون فولکس واگن، رنو و پژو بازار منطقه‌ای را به شکل سنتی تحت سیطره خود دارند هم بازار خودرو طی سال‌های آتی اندکی رشد خواهد داشت. این رشد در کشورهایی چون فرانسه، انگلیس، آلمان مشهودتر است اگر چه این روند در برخی دیگر از اعضای اتحادیه اروپایی چون ایتالیا و اسپانیا به واقع کاهش خواهد داشت.

علاوه بر چین دیگر بازارهایی که گمان می‌رود به رشدی در خور توجه در بازار خودرو خود توجه کنند کشورهایی چون روسیه، که گمان می‌رود بازارش حد فاصل سال‌های ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ رشدی ۲۱درصدی داشته باشد را شامل می‌شود. هند که در سال ۲۰۰۰ شاهد شماره‌گذاری تنها ۷۶۷هزار دستگاه خودرو جدید بود تا سال ۲۰۱۰ شاهد افزایش این تعداد به حدود ۶/۱میلیون دستگاه در سال خواهد بود.