گروه دیپلماسی: به دنبال اجرایی شدن برجام(برنامه جامع اقدام مشترک) شاهد اشتیاق بیشتر کشورهای اروپایی برای گسترش روابط اقتصادی و سیاسی با ایران هستیم. در این خصوص فدریکا موگرینی، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ایران سفر می‌کند تا از فرصت پیش آمده در پی برداشته شدن تحریم‌های هسته‌ای ایران بهره برداری کند. به گزارش خبرگزاری فرانسه موگرینی همزمان با آنکه احتمال داد این سفر طی چند ماه آینده انجام شود، گفت: «این سفر در آخرین مراحل برنامه‌ریزی خود قرار دارد. ما هنوز تاریخی تعیین نکرده‌ایم؛ ولی در حال مشخص کردن این موضوع هستیم که در چه بخش‌هایی با ایران مراوده کنیم و در این مورد با همتایان ایرانی خود مشغول مذاکره هستیم.» او افزود: «این سفر راه را برای سرمایه‌گذاری عمده اتحادیه اروپا در روابط دوجانبه خواهد گشود. ما باید با مسوولان ایرانی تبادل نظر کنیم تا مطمئن شویم این گشایش، منافع ما و آنها را تامین می‌کند. ما باید بین کشورهای اروپایی نیز هماهنگی خوبی ایجاد کنیم.» موگرینی تیرماه گذشته و اندکی پس از توافق هسته‌ای نیز به ایران سفر کرده بود.

چشم‌انداز مثبت تجارت میان تهران و لندن

همچنین وزارت امور خارجه بریتانیا روز دوشنبه در بیانیه‌ای که در پایگاه اینترنتی این وزارتخانه منتشر شده است، اعلام کرد: «چشم‌انداز روابط تجاری میان تهران و لندن مثبت است و بریتانیا از توسعه این روابط حمایت می‌کند.» به گزارش «ایسنا» در ادامه این بیانیه آمده است که این کشور به‌طور کامل از توسعه روابط تجاری‌اش با ایران پشتیبانی می‌کند. در این بیانیه تاکید شده که شرکت‌های بریتانیایی تا همین اواخر نمی‌توانستند تجارت زیادی با ایران انجام دهند؛ زیرا این کشور تحت تحریم‌های سازمان ملل، آمریکا و اتحادیه اروپا قرار داشت. اکنون با توجه به حصول یک توافق میان ایران و گروه ۳+۳ در ۱۴ ژوئیه سال ۲۰۱۵ و اجرای موفقیت‌آمیز آن، ایران می‌تواند ماهیت صلح‌آمیز برنامه‌ هسته‌ای خود را به نمایش بگذارد. این بیانیه می‌افزاید: «وزارت تجارت و سرمایه‌گذاری بریتانیا به بازرگانان این کشور کمک خواهد کرد تا اطمینان یابد که تجارت بریتانیا از منافع این فرصت‌ها استفاده می‌کند.» وزارت امور خارجه بریتانیا در ادامه بیانیه خود با اشاره به اینکه ایران دارای دومین تجارت در منطقه خاورمیانه و بیشترین جمعیت پس از مصر در این منطقه است، تاکید کرد:‌ «ایران خواهان گسترش ظرفیت‌های تجاری خود است و دولت این کشور مایل به جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی است. بیشترین فرصت‌های تجاری در ایران مربوط به بخش انرژی است؛ زیرا این کشور یکی از بزرگ‌ترین ذخایر نفت و گاز را در اختیار دارد.» همچنین در این بیانیه اعلام شده است که سطح روابط تجاری میان تهران و لندن در حال حاضر حدود هشت میلیارد دلار است که انتظار می‌رود تا دو سال آینده چهار برابر شود.


سرفصل جدیدی در روابط آلمان و ایران

از سوی دیگر فرانک والتر اشتاین‌مایر، وزیر خارجه آلمان درباره چشم‌انداز روابط سیاسی این کشور با ایران اظهار کرد که اکنون سرفصل جدیدی در روابط دو کشور آغاز شده است. به گزارش «ایرنا»، وزیر خارجه آلمان روز سه‌شنبه طی یک کنفرانس مطبوعاتی با خبرنگاران خارجی مقیم آلمان (VAP) ضمن بیان این مطلب گفت: «روابط با ایران طبعا مثل کتابی است که ما در آن یک سرفصل جدیدی باز کرده‌ایم. من از توافق هسته‌ای و از اینکه آژانس بین‌المللی اتمی تایید کرد که ایران به تعهدات خودش عمل کرده است خوشحال هستم. این نه فقط یک توافق سیاسی بلکه زمینه خوبی برای وسعت دادن هرچه بیشتر سطح همکاری‌ها است.» اشتاین‌مایر افزود: «من فکر می‌کنم که مذاکرات خودبه‌خود مبنای خوبی برای چنین اقدامی بوده است. ما در این مذاکرات از همدیگر یاد گرفتیم که می‌توانیم روی هم حساب کنیم و برای همین هم من الان خیلی خوشبین هستم که سرآغازی برای محتوایی کردن روابط دو کشور باشد. من انتظار دارم که این مساله فقط در پتانسیل ارتقای روابط دوجانبه نبوده بلکه ما اکنون شاهد تحولات و فروپاشی نظام‌ها در منطقه‌ای که ایران در آن قرار دارد هستیم. به همین خاطر ما برای آرام کردن مناقشات و برای احیای ثبات در منطقه بحران زده نیاز به ایران داریم. من امیدوارم که ایران نیز آمادگی ایفای چنین نقشی را داشته باشد.» او همچنین بر ضرورت رفع تنش میان ایران و عربستان تاکید کرد و گفت: «باید اقدامات در جهت تنش‌زدایی انجام شود.» وزیر امور خارجه آلمان افزود: «من همیشه درباره روابط ما و غرب با ایران گفته‌ام که اگر اعتماد از بین برود، هیچ قراردادی موجب بازگشت اعتمادی که از دست رفته است، نمی‌شود بلکه این اعتماد باید بازسازی شود. این امر شامل رابطه عربستان و ایران نیز می‌شود. معتقد هستم که می‌توان این اعتمادسازی را انجام داد و دو طرف می‌توانند با همراهی غرب در مورد یک راه‌حل سیاسی در سوریه باهم همکاری کنند.» او بار دیگر با اشاره به اجرای برجام گفت: «در واقع همین رابطه بین ایران و غرب می‌تواند الگویی باشد برای رابطه ایران و عربستان.»


کانادا آماده برقراری روابط دیپلماتیک با ایران

از سوی دیگر جاستین ترودو، نخست‌وزیر لیبرال کانادا گفت که این کشور پس از چهار سال قطع رابطه، آماده برقراری روابط دیپلماتیک با ایران است. ترودو با اشاره به انجام تعهدات ایران در چارچوب برجام گفت: «ایران گام مهمی به سوی احترام به انتظارات بین‌المللی برداشته است.» او تاکید کرد: «انتظار دارم که پیوندهای دیپلماتیک میان ایران و کانادا برقرار شود.»