نواز شریف از مسیر ریاض به تهران آمد
میانجی پاکستانی در ایران
برخی رسانهها از استقبال سردار دهقان از هیات پاکستانی تحت عنوان استقبال معنادار یاد کردند. این هیات عالیرتبه پاکستانی که با هدف میانجیگری میان ایران و عربستان، از روز دوشنبه سفری را به دو کشور آغاز کرده، روز دوشنبه وارد ریاض شد و محمد نواز شریف به اتفاق ژنرال راحیل شریف، با ملک سلمان پادشاه عربستان دیدار کردند. شریف دیشب پس از دیدار با حسن روحانی تهران را به مقصد سوئیس ترک کرد. پاکستان اعلام کرده است که علاقهمند به میانجیگری میان ایران و عربستان برای حل اختلافهای دیپلماتیک دو کشور از طریق مسالمتآمیز است و این شیوه را به نفع جهان اسلام میداند. سفر عالیترین مقامات پاکستان به ایران در شرایط پس از لغو تحریمها، میتواند فرصتی مغتنم برای رایزنیهای مقامات دو کشور همسایه با هدف گسترش روابط در دوران پساتحریم باشد. نواز شریف در این دیدار، علاوه بر ابلاغ تبریک دولت و ملت پاکستان به طرف ایرانی به مناسبت لغو تحریمها، رسما از روحانی برای سفر به اسلامآباد دعوت خواهد کرد. رئیسجمهوری با اشاره به روابط دوستانه، عمیق و استراتژیک ایران و پاکستان؛ بر ضرورت تلاش و حداکثر استفاده از ظرفیتهای موجود دو کشور برای توسعه، تقویت و تحکیم مناسبات همهجانبه تهران - اسلامآباد تاکید کرد. حسن روحانی عصر سهشنبه در دیدار «نواز شریف» نخستوزیر پاکستان با بیان اینکه روابط ایران و پاکستان همواره از ویژگیهای خاصی برخوردار بوده و مردم دو کشور ارتباط نزدیکی با هم دارند، گفت: توافق هستهای ایران با ۱+۵ موقعیت مناسبی را برای همه کشورهای منطقه بهوجود آورده است و ما در این فضا میتوانیم از ظرفیتهای یکدیگر در جهت ارتقای سطح روابط و همکاریهای مشترک به نفع ملتها بهتر بهرهبرداری کنیم. رئیسجمهوری با بیان اینکه مذاکرات هستهای و برجام میتواند بهعنوان الگو و مدلی برای توسعه همکاریها یا حل و فصل اختلافات پیچیده و معضلات منطقهای مورد استفاده قرار گیرد، ابراز امیدواری کرد تا در فضای پساتحریم، شاهد توسعه مناسبات اقتصادی ایران و پاکستان باشیم و بتوانیم سطح مبادلات تجاری دو کشور را به سقف ۵ میلیارد دلار رسانده و با همکاری یکدیگر در راستای حل و فصل معضلات منطقهای تلاش کنیم.
روحانی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران از گسترش ثبات و امنیت در پاکستان استقبال میکند، افزود: سوابق تاریخی همکاریهای دو کشور نشاندهنده آن است که ایران و پاکستان با مشارکت هم تلاشهای مثمر ثمری برای ایجاد ثبات و امنیت در منطقه داشتهاند. رئیسجمهوری با اشاره به سخنان نخستوزیر پاکستان در رابطه با مشکلات پیش آمده در روابط ایران و عربستان اعلام کرد: ما خواهان گسترش روابط هستیم و از تنش استقبال نمیکنیم؛ مشروط بر آنکه به حقوق مردم مسلمان احترام گذاشته شده و ملتهای منطقه تکریم شوند و چارچوبهای دیپلماتیک و آداب آن نیز رعایت شود. روحانی تاکید کرد: معتقدیم امروز شرایط منطقه و دنیای اسلام ایجاب میکند تا ائتلافی برای توسعه در دنیای اسلام و نه برای جنگ بهوجود بیاوریم. نواز شریف نخستوزیر پاکستان نیز در این دیدار با تبریک موفقیت بزرگ ایران در مذاکرات هستهای، دستیابی به این توافق را ثمره خرد و تدبیری بزرگ در مدیریت و هدایت این مذاکرات از سوی ایران برشمرد و افزود: حرکت ایران در مذاکرات هستهای بهخاطر برخورد مدبرانه با این موضوع قابلتحسین است. نخستوزیر پاکستان با اشاره به ضرورت همبستگی، اتحاد و انسجام بیشتر میان مسلمانان گفت: پاکستان همواره بهدنبال افزایش اتحاد، برادری و دوستی میان برادران مسلمان بوده و در جهت رفع تنشها و اختلافات تلاش کرده است. همچنین معاون اول رئیسجمهوری در دیدار با نخستوزیر پاکستان گفت مهمترین اولویتهای سیاست خارجی ایران توسعه روابط با همسایگان و کشورهای مسلمان است. به گزارش «ایرنا» اسحاق جهانگیری عصر دیروز در دیدار نواز شریف از ابراز تبریک او به خاطر برداشته شدن تحریمهای ایران قدردانی کرد و گفت: «پاکستان بهدلیل همبستگی و پیوندهای عمیق فرهنگی با ایران، از اولویت خاصی در دوران پساتحریم برخوردار است.» جهانگیری پروژه مشترک خط لوله انتقال گاز به پاکستان و نیز همکاری مشترک برای تولید برق را از جمله زمینههای توسعه همکاریهای دو کشور برشمرد و افزود: «لازم است برای افزایش رفت و آمدها و توسعه همکاریها، تعداد پروازها میان پایتختهای دو کشور بر اساس توافقنامه قبلی که میان دو کشور بسته شده است، بیشتر شود.» نخستوزیر پاکستان در ادامه نیز با تبریک برداشته شدن تحریمها علیه ایران گفت: هدایتهای داهیانه رهبری ایران در پیشبرد مذاکرات هستهای تحسینبرانگیز است و نقش وزیر امور خارجه ایران نیز نقشی هوشمندانه بود و امروز همه دنیا به برتری و قدرت ایران در این مذاکرات اذعان میکنند.»
پاسخ مثبت عربستان به میانجیگری پاکستان
همزمان با انعکاس خبرها در مورد نقش میانجیگرانه پاکستان در روابط تهران و ریاض، وزیر دفاع پاکستان دیروز با اشاره به سفر جاری سران دولت و ارتش پاکستان به تهران برای کمک به حل تنش میان ایران و عربستان گفت: «دیدار روز دوشنبه محمد نواز شریف با پادشاه عربستان امیدوارکننده بوده و پاسخ مثبت از عربستان دریافت شده است.» به گزارش رادیو دولتی پاکستان، «خواجه آصف» ابراز امیدواری کرد ابتکار میانجیگری دولت و ارتش پاکستان موفقیتآمیز باشد. او همچنین گفت که نواز شریف با مقامات عالی جمهوری اسلامی ایران در تهران دیدار و تلاش خواهد کرد تنشهای میان ایران و عربستان را برطرف کند. روزنامه اردو زبان «جنگ» بهعنوان یکی از معتبرترین رسانههای پاکستان که در سفر جاری هیات عالی رتبه این کشور به عربستان و ایران همراه این هیات است، روز گذشته از ریاض گزارش داد: «ملک سلمان در دیدار نوازشریف و ژنرال راحیل شریف از ابتکار و نقش اسلامآباد برای کمک به رفع تنشها تمجید کرده و گفته است: «خواستار رفع مسالمتآمیز تنشهای فعلی با ایران هستیم.» در بیانیه رسمی وزارت خارجه پاکستان از این دیدار نیز آمده است: «ملک سلمان ضمن قدردانی از ابتکار پاکستان ابراز کرد عربستان همواره بهدنبال تقویت برادری میان کشورهای مسلمان بوده است.»
دیدار شمخانی و راحیل شریف
از سوی دیگر راحیل شریف، رئیس ستاد مشترک ارتش پاکستان عصر سهشنبه با علی شمخانی، نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی دیدار و پیرامون مسائل منطقهای و همکاریهای دفاعی و راهبردی گفتوگو کرد. به گزارش «ایسنا» علی شمخانی در این دیدار با اشاره به روابط گسترده و سازنده دو کشور در زمینههای مختلف تاکید کرد، تهدیدات ناشی از گسترش حضور گروههای تروریستی در منطقه نیازمند افزایش همکاریها و پیگیری راهبردهای نوین مبتنیبر بهرهگیری از ظرفیت تمام کشورهای منطقه است. او با تقدیر از نقش مثبت و موضع مناسب پاکستان در وارد نشدن به جنگ با مردم یمن تاکید کرد: «قدرت و توان نظامی ایران و پاکستان تاکنون عاملی بازدارنده در برابر بسیاری از شیطنتها و توطئههای خارجی بوده است و این توان همچنان در خدمت دفاع از منافع جهان اسلام و حفظ وحدت و ثبات در منطقه باقی خواهد ماند.» راحیل شریف، رئیس ستاد مشترک ارتش پاکستان نیز در این دیدار با عمیق و گسترده خواندن روابط ایران و پاکستان تاکید کرد: با تهدیدات تروریستی و امنیتی در منطقه و به ویژه مرزهای مشترک دو کشور با تمام قدرت مقابله میکنیم.
ارسال نظر