امیرعبداللهیان: آتشبس در سوریه پیشنهاد ظریف بود
ارزیابی ایران از نشست وین مثبت است
به گزارش «ایسنا»، امیرعبداللهیان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا بحث آتشبس به پیشنهاد ایران در بیانیه پایانی و جمعبندی مذاکرات وین درباره سوریه گنجانده شده است، گفت: «بله موضوع آتشبس با پیشنهاد روشن و صریح آقای ظریف در بیانیه پایانی گنجانده شد.» به گفته امیرعبداللهیان، پنج عضو دائم شورای امنیت در این نشست حضور دارند و همچنین به درخواست تهران، کشورهای عراق، عمان و لبنان هم که در پنج سال اخیر در قبال سوریه نقش سازندهای داشتهاند به این مذاکرات اضافه شدند. همچنین معاون وزیر امورخارجه ادامه داد: «ما از ابتدای حضور خود تصریح کردیم که قرار نیست نشست وین جای مردم سوریه تصمیم بگیرد. این نشست باید کمک کند کشورهایی که از تروریستها حمایت میکنند روش خود را اصلاح کنند.» از سوی دیگر معاون وزیر خارجه به این مطلب نیز اشاره کرد که ایران از ابتدای بحران سوریه در کنار مردم و حکومت سوریه ایستاد و اجازه نداد سنت غلطی ایجاد شود که براساس آن تروریستها یک نظام سیاسی را سرنگون کنند وی افزود: از افتضاحات نظام بینالملل این است که برخی کشورها برای رسیدن به اهداف خود از تروریسم استفاده کردند.
استفاده ابزاری از تروریستها
معاون وزیرامورخارجه در ادامه با اشاره به حوادث اخیر در پاریس تاکید کرد این حوادث نشان داد که استفاده ابزاری از تروریستها چقدر خطا بوده و نکته کلیدی این است که کشورهایی که به غلط از تروریستها استفاده میکنند و برای عبور از مرزها به آنها تسهیلات میدهند روش غلطی در پیش گرفتهاند. او ادامه داد: «ما میگوییم مستشاران نظامی ما به سوریه کمک میکنند آمریکا و غربیها هم در نگرش جدید خود از این واژه استفاده میکنند و میگویند مستشاران ما به معارض معتدل مسلح کمک میکنند.»
معارض مسلح، معتدل نیست
معاون وزیر امورخارجه با اشاره به اینکه معارض مسلح معتدل نیست، افزود: «کسی که معتدل است اسلحه به دست نمیگیرد و باید در یک پروسه سیاسی شرکت کند.» او افزود: «هر گروهی که مسلح میشود بعد از چند روز جذب گروههای تروریستی میشود بنابراین گروههای مسلح مخالف با گروههای تروریستی قابل تفکیک نیستند.» از سوی دیگر امیرعبداللهیان با تاکید بر این نکته که کشورها باید اراده جدی برای متوقف کردن ورود تروریستها به سوریه و مبارزه جدی با آنها داشته باشند، افزود: «اگر برخی کشورهای منطقه و خارج از منطقه از بازیهای تحت عنوان معارضین مسلح معتدل دست بردارند و اجازه ندهند تروریستها وارد سوریه شوند ارتش یا مردم سوریه تروریستها را نابود میکنند.»
آینده بشار اسد
او در ادامه به سرنوشت سیاسی بشار اسد در سوریه اشاره کرد و گفت: «اگر قرار است با مکانیزمهای تحت استانداردهای بینالمللی در سوریه انتخابات برگزار شود، مشکلی نیست چون بشار اسد، رئیسجمهور قانونی سوریه است. آنها هرگونه میخواهند فکر کنند. در پایان پروسه سیاسی هم هیچ وقت نمیتوانند بگویند که او در انتخابات شرکت کند یا نکند. این به خود بشار اسد برمیگردد که کاندیدا شود یا نشود و این مردم سوریه هستند که باید تصمیم بگیرند او را انتخاب کنند یا نکنند.»
پروسه سیاسی
همچنین معاون ظریف تاکید کرد که گروهی به اسم پروسه سیاسی میخواهند آنچه را که در جنگ تروریستی به دست نیاوردهاند در مذاکرات به آن برسند. او افزود: «ما هم جمع شدیم که خطاهای اینها را اصلاح کنیم، کشتار در سوریه جمع شود و فضایی فراهم شود که مردم سوریه بدون مداخله خارجی تصمیمگیری کنند.» امیر عبداللهیان همچنین در پاسخ به این سوال که چرا نمایندهای از سوریه در این نشست حضور نداشت، گفت: «وقتی اختلافات اساسی است ما نمیتوانیم بگوییم نماینده سوریه شرکت کند. زمانی که پروسه سیاسی شروع میشود نمایندگان دولت سوریه، معارضین و جامعه مدنی باید دور یک میز بنشینند و بهعنوان سه ضلع مثلث تصمیمگیری کنند.»
نفوذ معنوی ایران
همچنین معاون عربی و آفریقای وزارت خارجه با اشاره به شکل گرفتن بیداری اسلامی یا بهار عربی در کشورهای منطقه گفت: «این مسیر توسط شهدای گرانقدر انقلاب، دفاع مقدس و نیز مدافعان حرم ادامه یافته است. آنها کمک کردهاند تا انقلاب اسلامی این فرصت را پیدا کند تا در منطقه شمال آفریقا و غرب آسیا نفوذ خاص معنوی پیدا کنند.» امیرعبداللهیان با اشاره به آنچه دخالت ایران در منطقه از سوی رسانههای غربی و مقامات این کشورها عنوان میکنند، گفت: «ما بدون تردید در همه کشورهای منطقه دارای نفوذ هستیم اما این نفوذ به معنای مداخله ما در کشورهای منطقه نیست. برخی کشورها و دیپلماتهای ارشد آنها در ارتباط با ما مطرح میکنند که ایران نفوذ خود را در منطقه نادیده بگیرد. اما کدام کشور این کار را انجام میدهد؟» او ادامه داد: «ایران پس از37 سال با توجه به گفتمان و رفتار منطقیاش در منطقه نفوذ پیدا کرده است و ما آن را در راستای تامین حداکثری منافع و امنیت ملی و نیز کمک به جهان اسلام به کار میبریم. حالا اگر برخی طرفها نفوذ ایران را به دخالت ترجمه میکنند مشکل و کج فهمی آنها است.» امیرعبداللهیان تاکید کرد که ایران مداخلهای در کشورهای منطقه ندارد.
امیدواری موگرینی به حل بحران سوریه
همزمان مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که توافق هستهای میتواند راه را برای حل یک مساله منطقهای متفاوت باز کند. به گزارش «ایسنا» فدریکا موگرینی، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه پیش از آغاز نشست شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا در گفتوگو با خبرنگاران با اشاره به مذاکرات وین درباره سوریه افزود: «ماهها است که ما برای یک روند دیپلماتیک جدید در سوریه تلاش کردهایم، از تابستان تاکنون و این اتفاقی نبوده است زیرا ما در ماه ژوییه به یک توافق مهم با ایران دست یافتیم که میتواند راه را برای امکان حل یک مساله منطقهای متفاوت باز کند.» براساس گزارش پایگاه اینترنتی اتحادیه اروپا، موگرینی افزود: «بنابراین ما فورا پس از این توافق، با همپیمانانمان و با سازمان ملل برای آغاز یک روند دیپلماتیک برای حل بحران کنونی سوریه تلاش کردیم.» او در ادامه این گفتوگو با اشاره به حملات تروریستی اخیر در پایتخت فرانسه، داعش را تهدیدی علیه همه دانست که اکنون اتحادیه اروپا روی مقابله با آن متمرکز شده است.
تاکید روسیه بر حضور ایران
از سوی دیگر میخائیل بوگدانف، معاون وزیر امور خارجه روسیه با اعلام آمادگی کشورش برای ایجاد مرکزی برای هماهنگی در زمینه مقابله با تروریسم تاکید کرد: «مسکو معتقد است ایران و عربستان سعودی، اعم از شیعه و سنی باید در بحث مبارزه با تروریسم مشارکت داشته باشند.» به گزارش «ایسنا» به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، بوگدانف افزود که کشورش پیشنهاد ایجاد این مرکز در مصر را داده است.
ارسال نظر