ایرنا: شبکه خبری سی.ان.ان آمریکا اعلام کرد صندوق بین‌المللی پول در گزارشی هشدار داد، حتی خاورمیانه هم نمی تواند برای همیشه از ارزانی نفت جان سالم به‌در ببرد. صندوق بین‌المللی پول اعلام کرد، اگر قیمت نفت در حدود ۵۰ دلار در هر بشکه باقی بماند، بیشتر کشورهای منطقه خاورمیانه در عرض پنج سال یا کمتر با بحران مالی روبه‌رو خواهند شد. این صندوق تاکید کرد که این بحران، عربستان سعودی، عمان و بحرین را هم در بر خواهد گرفت. بنابه پیش‌بینی صندوق بین‌المللی پول، قیمت ارزان نفت، تنها در سال جاری میلادی حدود ۳۶۰ میلیارد دلار از درآمد نفتی منطقه خاورمیانه می‌کاهد. به دلیل سقوط قیمت‌های نفت از بالای ۱۰۰ دلار به حول و حوش ۴۵ دلار در هر بشکه در زمان حاضر، مازاد عظیم بودجه برخی کشورهای منطقه به‌سرعت به کسری بودجه‌های هنگفت تبدیل خواهد شد.


بسیاری از این کشورها کم کم دارند مجبور می‌شوند از صندوق ذخایر ارزی خود برای مقابله با بحران مالی استفاده کنند. صندوق بین‌المللی پول همچنین اعلام کرد، کشورهای صادرکننده نفت باید سیاست‌های هزینه‌ای و درآمدی خود را تعدیل کنند و از بقای مالی خود اطمینان حاصل کنند. افت قیمت‌های نفت درست زمانی اتفاق افتاد که مخارج بسیاری از کشورهای خاورمیانه افزایش یافته بود و با ناآرامی‌های منطقه‌ای و مشکلات بازارهای مالی دست و پنجه نرم می‌کردند. بنابه اعلام صندوق بین‌المللی پول، عربستان سعودی بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت باید نفت خود را در حدود 106 دلار در هر بشکه بفروشد تا بودجه‌اش در تعادل قرار گیرد. صندوق بین‌المللی پول تصریح کرد: ضربه گیرهای مالی عربستان سعودی به سختی کفاف پنج سال مقاومت در برابر نفت 50 دلاری را می‌دهد. علت اینکه عربستان سعودی به سرعت در تلاش است پول ذخیره کند، همین است.


این کشور نه تنها ۴ میلیارد دلار اوراق قرضه در اوایل سال جاری میلادی فروخت، بلکه بانک مرکزی آن نیز در ۶ ماه گذشته بیش از ۷۰ میلیارد دلار از شرکت‌های مدیریت دارایی همچون بلک راک (بی‌.ال.کی) بیرون کشیده است. بعید است عربستان سعودی مالیات‌ها را افزایش دهد، اما در صدد کاهش برخی مخارج است، البته امکان اینکه این کشور هزینه برنامه‌های اجتماعی و نظامی خود را کاهش دهد خیلی کم است، زیرا رهبران آن از تکرار شورش‌های بهار عربی سال ۲۰۱۱ می‌ترسند. هنری اسمیت دستیار مدیر یک شرکت مشاوره‌ای کنترل ریسک در دبی گفت: در محیطی که با بی ثباتی منطقه‌ای و داخلی روبه‌رو است، کاهش مخارج مربوط به رفاه اجتماعی، یک قمار سیاسی است. وی افزود: دولت شروع به بررسی پروژه‌های بزرگ دولتی کرده و آنهایی که به لحاظ اقتصادی از اولویت کمتری برخوردارند، کنار گذاشته خواهند شد. براساس برآورد صندوق بین‌المللی پول، قیمت نفت سربه‌سرکننده درآمد و هزینه برای ایران ۷۲ دلار در هر بشکه است و این کشور می‌تواند نزدیک به ۱۰ سال در برابر ارزانی نفت مقاومت کند.