برجام را تمام شده تلقی کنیم

گروه خبر: با ابلاغ قانون برجام ازسوی رئیس مجلس شورای اسلامی به رئیس‌جمهوری برای اجرا و اعلام اجرای برجام از روز دوشنبه همه چیز برای ورود ایران به دوران پساتحریم آماده است. قانون «اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام» هفته گذشته طی دو روز یکشنبه و سه‌شنبه در مجلس مورد بررسی قرار گرفت و به رغم مخالفت برخی از نمایندگان با تصویب آن سرانجام روز یکشنبه ۱۹ مهرماه ابتدا کلیات آن و روز سه‌شنبه ۲۱ مهرماه در میان اعتراض مخالفان جزئیات آن به تصویب رسید. پس از آن شورای نگهبان در یک جلسه ویژه نیز آن را بررسی و سرانجام مهر تایید زد و در نهایت روز پنج‌شنبه هم علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی قانون برجام را برای اجرا به رئیس‌جمهوری ابلاغ کرد.


هنوز صداهای مخالف با تصویب برجام در مجلس و آغاز راه ایران و گروه 1+5 برای اجرای برجام، از سوی برخی جریان‌ها در داخل شنیده می‌شود. شاید از همین رو بود که روز گذشته آیت‌الله احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان در نماز جمعه تهران خطاب به مخالفان برجام تاکید کرد که «باید برجام را تمام شده تلقی کنیم و بدانیم که اگر خیر یا شر، کم یا زیاد و خوب یا بد بوده است دیگر باید آن را تمام شده تلقی کنیم و پیگیر حقوق‌مان در برجام باشیم.»


به گزارش «ایسنا» آیت‌الله احمد جنتی در خطبه‌های نماز جمعه این هفته تهران در ادامه با اشاره به بررسی برجام در مجلس گفت: برخی خیال می‌کنند مجلس برجام را تصویب کرده است در حالی که برجام در شورای‌عالی امنیت ملی مطرح شده و آنها نظر داده و تایید کرده‌اند؛ یعنی هنوز به امضا و تایید رهبری نرسیده و کاری که مجلس کرد در حاشیه برجام بود. یعنی دولت را موظف کرد در اجرای برجام اقدامات مناسبی در قبال آمریکا داشته باشد.


جنتی با بیان اینکه نمایندگان واقعا در بررسی برجام زحمت کشیدند، از فعالیت‌ها و زحمات کمیته ویژه‌ای که در مجلس برای بررسی برجام تشکیل شد تقدیر و تشکر کرد.

جنتی با بیان اینکه لغو تحریم‌ها فلسفه برجام است و باید جدی گرفته شود، تصریح کرد: اگر تحریم‌ها لغو شود برجام به نتیجه رسیده است، اما اگر آنها شانه خالی کردند باید بگوییم که برجام به کلی نتیجه نداده و بی‌فایده است. به گزارش «ایرنا» وی افزود:راه برای شیطنت خیلی باز است، اما ما هم باید قرص و محکم پیگیر باشیم و همین مقدار که توافق‌نامه امکان می‌دهد از آن حداکثر استفاده را ببریم.


وی با تاکید بر اینکه دولت باید در موضوع برجام قاطعیت نشان دهد، گفت: نباید برخوردهای افراطی و تفریطی داشته باشیم.‌


حمایت‌ها و انتقاد از برجام در نماز جمعه

روز گذشته تریبون‌های دیگر نماز جمعه نیز تا حد زیادی به حمایت از برجام اختصاص داشت. در همین ارتباط روز گذشته به گزارش «ایرنا»، آیت‌الله سیدکاظم نورمفیدی، نماینده ولی فقیه در استان گلستان و امام جمعه گرگان نیز از دولت، گروه مذاکره‌کننده، نمایندگان ملت به‌ویژه رئیس مجلس و شورای نگهبان در تصویب برجام تقدیر و تشکر کرد.


وی در خطبه‌های نمازجمعه روز گذشته گرگان گفت: این اتفاق کار بسیار بزرگی است که تحت اشراف رهبر معظم انقلاب انجام شد و به طور قطع کلیات قضایا زیر نظر معظم‌له است و اگر اجازه ایشان نبود نشست‌ها برگزار نمی‌شد.


خطیب جمعه گرگان همچنین ادامه داد: اتفاقی که در مجلس شورای اسلامی در تصویب برجام افتاد، در شان مجلس و جمهوری اسلامی ایران نبود.


آیت‌الله اسدالله ایمانی، نماینده مقام معظم رهبری در استان فارس و امام جمعه شیراز هم روز گذشته با بیان اینکه در قرآن کریم برای استفاده و انتخاب کلمات پسندیده و شایسته به مسلمانان دستور داده شده است، گفت: اگر با برجام مخالفتی دارید باید با ادبیات صحیح و شایسته موارد را تذکر دهید، کلماتی که مناسب باشد و مورد سوء استفاده قرار نگیرد.


در همین زمینه به گزارش تسنیم، آیت‌الله مجتهدشبستری، امام‌جمعه تبریز نیز در خطبه‌های نماز جمعه روز گذشته این شهر با اشاره به تصویب برجام در مجلس خاطرنشان کرد: مهم آن است که اختلاف‌نظرهای این توافق، نباید منجر به خدشه‌دار شدن وحدت و انسجام ملی شود و همه باید زیر چتر ولایت حرکت کنیم.


در کنار این اعلام مواضع از سوی ائمه جمعه روز گذشته اما آیت‌الله سیداحمد علم‌الهدی، امام جمعه مشهد نسبت به آنچه تصویب ۱۵ دقیقه‌ای برجام در مجلس توصیف کرد، انتقاد کرد. به گزارش فارس، امام جمعه مشهد گفت: موضوعی که ۱۵ سال سرنوشت ملت و حتی سرنوشت انقلاب به آن بستگی دارد، در ۱۵ دقیقه جزئیات را تصویب می‌کنند. این سهل‌اندیشی است و خداوند این سهل‌اندیشی را نمی‌بخشد.


وی اظهار کرد: ما با برجام نه موافق هستیم و نه مخالف، این حق مجلس است که این طرح را تصویب کند یا نه، اما چرا اینگونه؟ حیثیت نظام به این مساله بستگی دارد، 170 نماینده مجلس در مورد جزئیات آن سوال داشتند و اجازه ندادند سوال‌ها مطرح شود که این سهل‌اندیشی است. همچنین به گزارش مهر وی با بیان اینکه نفوذ بعد از برجام نیست بلکه با خود برجام است، گفت: آمریکا قصد نفوذ در مسیر اجرای برجام را دارد.


انتقاد هاشمی از تخریب برجام

روز پنج‌شنبه نیز آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در مراسم سالگرد شهادت شهید محراب آیت‌الله عطاءالله اشرفی اصفهانی، اظهار کرد: بعد از تلاش‌های فراوان، مجاهدت‌ها، شجاعت‌های دولت و شخص رئیس جمهور با هدایت مشخص رهبری و مجاهدت‌های تیم مذاکره‌کننده و بعد از دو سال و نیم مذاکره برجام در مجلس نیز به تصویب رسید و امروز امیدواریم با اجرای هرچه سریع‌تر آن گره از مشکلات کشور گشوده شود.


به گزارش «ایسنا» وی با بیان اینکه تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای و دولت در طول این دو سال و نیم خون دل بسیاری خوردند و حرف‌های مخالف زیادی شنیدند، اظهار کرد: افرادی به دلایل سیاسی و نه به خاطر دلسوزی برای کشور، حرف‌های مخالف فراوانی را علیه دولت بیان کردند و در مجلس نیز دیدید که چگونه از تریبون‌ها علیه دولت و تیم مذاکره‌کننده استفاده شد. هرچند که در نهایت نمایندگان مجلس در روزهای آخر عمر این دوره با اکثریت آرا به برنامه جامع اقدام مشترک رای دادند.رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اینکه در آمریکا نیز لابی‌ها فعال بودند تا برجام به نتیجه نرسد، اظهار کرد: متاسفانه در ایران نیز کسانی بودند که ظاهرا به این نتیجه رسیده بودند که عمل کردن به برجام به صلاح نیست. من نمی‌خواهم درباره نیت آنها اظهارنظری کنم و امیدوارم که از سر دلسوزی مخالفت کرده باشند؛ اما به نظرم این گفته‌ها روشن‌تر است.وی اظهار کرد: قطعنامه‌های شش‌گانه شورای امنیت ضربه‌های فراوانی به کشور زد و سایه جنگ را بر سر مردم و دولت انداخت اما امروز با شجاعت دولت و همکاری شورای نگهبان و مجلس و حمایت رهبری، برجام آماده اجرا است.هاشمی رفسنجانی درادامه با اشاره به تحریم‌های 10 سال اخیر که به گفته‌اش هیچ کشوری جز آفریقای جنوبی چنین تحریم‌هایی را به خود ندیده است، ابراز امیدواری کرد تا کشور روی آرامش را به خود ببیند.


پیگیری اجرای برجام در یک ستاد قوی

علی لاریجانی رئیس مجلس نیز روز چهارشنبه در جلسه شورای اداری استان گیلان با اشاره به بررسی برجام در مجلس گفت: نمایندگان در مدت بررسی برجام، بحث‌های کارشناسی زیادی در پشت جلسات علنی مجلس و در نشست‌های فراکسیون‌ها داشتند که نهایتا به تصمیم‌گیری نهایی در مجلس منتهی شد.


لاریجانی ادامه داد: برخی‌ در موضوع رفع تحریم‌ها شک داشتند،‌ البته نمی‌توان شیطنت‌های بین‌المللی را نیز نادیده گرفت.

وی افزود: برای اجرای برجام باید یک ستاد قوی موضوع را پیگیری کند.‌ همچنین در این رابطه با شورای امنیت نیز همکاری لازم را انجام دهد، بنده نگاه خوش‌بینانه‌ای به این موضوع دارم.


منتقدان از دولت در اجرای برجام حمایت کنند

از سوی دیگر محمدجواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دو سیما هم با اشاره به دیدگاه‌های مختلف درباره مذاکرات هسته‌ای و برجام افزود: اکنون زمان پرداختن به این مسائل گذشته است و از این پس همه از جمله منتقدان باید از دولت در اجرای برجام و توافق هسته‌ای حمایت کنند.

وی گفت: اگرچه قانون مصوب در این‌باره می‌توانست بندهای قوی‌تری داشته باشد، اما حالا باید همه به دولت کمک کنند تا توافق خوبی انجام شود و جلوی سوءاستفاده‌ها را بگیریم.


تامین کف توقعات ملت ایران

در همین ارتباط حسام‌الدین آشنا، مشاور فرهنگی رئیس‌جمهور در حاشیه یازدهمین مجمع عمومی حزب موتلفه اسلامی گفت: اگرچه برجام کامل نیست، اما کف توقعات ملت ما را تامین می‌کند. به گزارش «ایسنا» وی ادامه داد: همه کسانی که در مذاکرات 1+5 با ایران حضور داشتند به طور کامل از آنچه در برجام تحقق پیدا کرده راضی نیستند، اما آنهایی هم که احساس رضایت می‌کنند به خاطر این است که این برجام قدرالمشترک آن چیزی است که قابل‌حصول بوده و تاکید من هم روی حصول نگاه واقع‌بینانه است.


پایان کار کمیسیون ویژه برجام

در خبری دیگر عباسعلی منصوری آرانی، عضو کمیسیون ویژه بررسی برجام نیز در گفت‌وگو با «ایلنا» از پایان مسوولیت کمیسیون ویژه بررسی برجام بلافاصله پس از قرائت گزارش این کمیسیون در صحن علنی مجلس خبر داد. وی با اشاره به برخی حاشیه‌ها در بررسی برجام در مجلس گفت: باید همه بر روی همکاری‌های دولت و مجلس در اجرایی شدن برجام صحبت کنیم.