به سوی ایران

یانوش پیخوچینسکی

وزیر اقتصاد لهستان

اقتصاد لهستان که از یکی از بالاترین شاخص‌های سرعت رشد در اروپا برخوردار بوده، در سال گذشته بازده بسیار خوبی داشت. عملکرد اقتصاد کشور در سال ۲۰۱۴ و در نیمه اول سال ۲۰۱۵ نشانگر بهبود روزافزون اوضاع اقتصادی و نویدبخش چشم‌انداز روشن در آینده است.


همه این عوامل باعث شده لهستان به‌عنوان شریک تجاری قابل اعتماد و مکان جذاب و مناسبی برای طرح‌های سرمایه‌گذاری، مورد توجه سرمایه‌گذاران خارجی و صاحب‌نظران قرار بگیرد. بنابراین گشایش فصل جدیدی در روابط لهستان و ایران و چشم‌انداز همکاری‌های اقتصادی پربار دو کشور مایه خرسندی اینجانب است. تداول و محبوبیت فراوان کالای لهستانی در ایران در اوایل قرن بیستم میلادی از جمله مبلمان (نظیر صندلی لهستانی که تاکنون خریدار دارد)، کریستال و محصولات فلزی و ... را همچنان به خاطر داریم. اینک در اوایل سده بیست و یکم لهستان همچنان به مبلمان، محصولات فلزی، لوازم دکوری و البته اجناس و کالاهای مختلف دیگر نیز شهرت دارد.


بنا به ارزیابی مراکز تحلیل و تفکر بین‌المللی، سرعت رشد اقتصاد لهستان در طول سال ۲۰۱۵ میلادی نیز ثابت و یکسان خواهد بود. پیش‌بینی‌های صاحب‌نظران اقتصاد اغلب نشان می‌دهد که اقتصاد لهستان برای دومین سال متوالی از رشد بیش از ۳ درصد برخوردار است. جایگاه کنونی لهستان در تجارت جهانی برآیند دوره انتقال و اصلاحات اقتصادی دهه ۹۰ قرن بیستم و سپس الحاق لهستان به اتحادیه اروپا بوده و این دو عامل در پویایی مبادلات تجاری لهستان بسیار تاثیرگذار و حائز اهمیت بوده‌است. افزایش صادرات یکی از مهم‌ترین شاخصه‌های وضعیت اقتصاد لهستان به شمار می‌آید و طبق آمارهای سال ۲۰۱۴ میلادی نرخ رشد صادرات ۷ درصد و حجم آن افزون بر ۸/ ۱۶۵ میلیارد یورو بود.در همان دوره واردات به میزان ۳/ ۷ درصد افزایش یافت و بالغ بر قریب به ۴/ ۱۶۸ میلیارد یورو شد. کمپانی‌های لهستانی بیش از هر زمان دیگر دست به فعالیت در خارج از حوزه اروپا می‌زنند و اغلب جزو شرکت‌های موفق می‌شوند. شرکت‌های فعال در رشته‌هایی مانند فناوری اطلاعات، صنایع استخراج، صنایع غذایی، ساخت‌وساز و عمران، مبلمان‌سازی، مواد شیمیایی و بخش خدمات مالی لهستان، جایگاه و دامنه حضور خود در بازارهای جهانی را بیش از پیش گسترده‌ و پررنگ‌ می‌کنند.


بازرگانان و شرکت‌ها را به ورود به بازارهای جهانی تشویق و ترغیب و از حضورشان حمایت می‌کنیم. مسوولان در وزارت اقتصاد اقدام‌هایی با هدف افزایش رقابت‌پذیری کمپانی‌های لهستانی و تبلیغ و ارتقای محصولات و کالاهای بومی را در نظر گرفته‌اند. طرح‌هایی در راستای حمایت از این اقدام‌ها تهیه کرده‌ایم. در سال‌های 2013 تا 2014 برنامه حمایتی ویژه حضور تجار لهستانی در پنج کشور الجزایر، برزیل، کانادا، قزاقستان و ترکیه که از جذابیت فزاینده‌ای برای لهستان برخوردارند اجرا شده و در سال 2014 دو کشور امارات متحده عربی و مکزیک نیز به جمع آنها اضافه شده‌اند. در سال‌های اخیر برنامه‌های Go China، Go Africa، Go Arctic و در حال حاضر Go Iran با هدف تشویق شرکت‌های لهستانی به جست‌وجوی فرصت‌های تجاری و سرمایه‌گذاری جدید در آن مناطق را تدوین و تهیه کرده‌ایم. منظور از سفر اینجانب به تهران همانا تبلیغ و معرفی برنامه Go Iran به مسوولان و بازرگانان و صاحبان صنایع ایرانی است.


ایران یکی از مهم‌ترین کشورها و بازارهای خاورمیانه است اما تاکنون حجم مبادلات تجاری لهستان با ایران از آنچه ظرفیت‌های موجود دو کشور ایجاب می‌کند پایین‌تر بوده و در سال ۲۰۱۴ صادرات لهستان به ایران ۹/ ۳۴ میلیون یورو، واردات از ایران ۴/ ۲۲ میلیون یورو و مجموع مبادلات کمی بالاتر از ۵۷ میلیون یورو بود. در فاصله ژانویه لغایت ژوئن ۲۰۱۵ صادرات قریب به ۱۶ میلیون یورو و نسبت به دوره مشابه سال ۲۰۱۴ حدود یک میلیون یورو افزایش یافته (که افزایش نسبتا ناچیزی بود) و واردات بالاتر از ۱۳ میلیون یورو بود و نسبت به اواخر ماه آوریل سال ۲۰۱۴ به میزان ۹/ ۳ میلیون یورو افزایش یافته‌است. امیدواریم با توجه به شرایط کنونی بتوانیم وضعیت را تغییر دهیم و این ارقام به زودی به نفع دو کشور بالا بروند.


لهستان علاقه‌مند به همکاری با ایران از جمله در بخش سوخت است؛ اما با توجه به اینکه ایران به منابع و معادن دیگر نیز غنی است رفع تحریم‌های بین‌المللی می‌تواند به انعقاد قراردادهایی در این زمینه نیز بینجامد؛ به خصوص اینکه شرکت‌های لهستانی حضور فعالی در حوزه تهیه ماشین‌آلات و تجهیزات استخراجی دارند. علاوه بر این، موقعیت استراتژیک ایران در منطقه خاورمیانه زمینه‌ساز راه‌اندازی خطوط راه‌آهن با کشورهای آسیای مرکزی بوده و چون اجرای طرح‌های مرتبط مقرون به سرمایه‌گذاری گسترده است در اینجا نیز فرصت‌های فراوانی را برای کمپانی‌های لهستانی متصور می‌شویم.


مهم‌ترین اقلام صادراتی لهستان عبارت است از پمپ‌های انژکتور سوخت یا روغن، دستگاه‌های انتقال خون، دستگاه‌ها و لوازم پزشکی، الکترود گرافیت و... و واردات از ایران شامل کشمش، آلو خشک، پسته و فرآورده‌های فرعی گوشت (احشا) است. نظر به اینکه ایران واردکننده بزرگ محصولات غذایی است، لهستان برای حمایت از صادرات این محصولات از طریق عقد معاهدات تلاش کرده و اکنون نیز به مذاکرات در این رابطه ادامه می‌دهد. لوازم آرایشی و بهداشتی، دارو، ماشین‌آلات سنگین معدنی، فناوری‌های انرژی کم‌مصرف، ماشین‌آلات کشاورزی و دستگاه‌ها و تجهیزات فرآوری مواد غذایی و کشاورزی، حمل‌ونقل (لکوموتیو، واگن، قطعات اتومبیل)، مواد شیمیایی مورد استفاده در بخش ساخت‌وساز، مبلمان، دستگاه‌های پزشکی، مصالح ساختمانی و لوازم دکوری، پوشاک، لوازم برقی و خانگی از دیگر زمینه‌هایی هستند که از رونق بالقوه برخوردار است.


لهستان مکان ممتازی برای سرمایه‌گذاری و توسعه تجارت است و این جایگاه عالی لهستان مورد تایید گزارش‌های بین‌المللی قرار گرفته که بر ثبات اقتصادی و سیاسی، نیروی انسانی تحصیل‌کرده و ماهر و گستردگی بازار داخلی لهستان تاکید دارند. در زمان بحران اقتصادی جهانی به جایگاه و اعتبار لهستان نه تنها در منطقه اروپای مرکزی بلکه در کل قاره اروپا نیز افزوده شد. موقعیت جغرافیایی مناسب در مرکز اروپا و در تقاطع شاهراه‌های ارتباطی باعث می‌شود که از لهستان بتوان به همه کشورهای اروپایی کالا صادر کرد و از این رهگذر بیش از نیم میلیارد مصرف‌کننده را در دسترس خود قرار داد. ثبات و امنیت کشور که از طریق عضویت در سازمان ناتو و اتحادیه اروپا تامین و تضمین شده، لهستان را شریک و همکار معتبر و قابل اعتماد تجاری برای سرمایه‌گذاران خارجی کرده‌است. در لهستان مناطق ویژه اقتصادی موفق نیز فعال هستند که از بدو تاسیس به مثابه ابزار موثری برای جذب سرمایه و عامل مهم و تاثیرگذار در کارآفرینی در استان‌ها بوده‌اند. بازرگانان و صاحبان شرکت‌هایی که در مناطق آزاد به کار سرمایه‌گذاری می‌پردازند، فناوری‌های نوین و شیوه‌های مدیریتی ویژه خود را می‌آورند و به کار می‌برند. در حوزه تدوین قوانین در راستای حمایت از کسب‌وکار نیز ابتکارها و اقدام‌هایی صورت می‌گیرد. یک سلسله تسهیلات در قلمرو مشاغل و فعالیت‌های اقتصادی در لهستان آماده شده و تسهیلات بعدی نیز در دستور کار است. از بازرگانان و صاحبان صنایع ایرانی نیز دعوت می‌کنیم در لهستان سرمایه‌گذاری کنند و مناطق ویژه اقتصادی کشورمان علاقه‌مند به برقراری همکاری با همتایان ایرانی خود هستند. توافق ایران با جامعه بین‌المللی موجبات همکاری اقتصادی در شرایط جدید را فراهم ساخته و امیدوارم ایران به یک شریک تجاری خوب و جذاب برای لهستان مبدل شود. برای تجار لهستانی و ایرانی آرزوی گسترش سریع و پویای همکاری‌های دو کشور را دارم.