واکنشها به سخنان جلیلی در برجام
در این خصوص رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در حاشیه دیدار با هیات علمی تحقیقاتی سوئیس در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه دبیر سابق شورای امنیت گفته است که در متن برجام حداقل از ۱۰۰ حق مسلم ایران چشمپوشی شده است، گفت: «اظهاراتی که از سوی آقای جلیلی روز گذشته در مجلس مطرح شد نتیجه بررسیهای خود ایشان است.
در این خصوص رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در حاشیه دیدار با هیات علمی تحقیقاتی سوئیس در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه دبیر سابق شورای امنیت گفته است که در متن برجام حداقل از 100 حق مسلم ایران چشمپوشی شده است، گفت: «اظهاراتی که از سوی آقای جلیلی روز گذشته در مجلس مطرح شد نتیجه بررسیهای خود ایشان است. وی افزود: هدف گروهی که در مجلس تشکیل شده بررسی دقیق همین موضوع است.»
علیاکبر ولایتی افزود: «این حق مجلس است که این بررسیهای همهجانبه را انجام دهد و امیدوارم در نهایت به نتیجهای برسند که به نفع جمهوری اسلامی باشد.»
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: «بدون تردید نمایندگان مردم در امری که مربوط به تعهدات جمهوری اسلامی ایران در رابطه با پرونده هستهای است ذیالحق هستند. رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در پایان خاطر نشان کرد: فکر میکنم این هیات در پایان به نتایج مطلوبی برسد.»
واکنش به ۱۰۰ حق مسلم
همزمان با واکنش علیاکبر ولایتی، عضو تیم مذاکرهکننده هستهای نیز در واکنش به اظهارات سعید جلیلی گفت: «پرونده مذاکرات بسته نمیشود ولی الان ضرورتی برای بازکردن بحثهای اختلافی نمیبینیم.» به گزارش باشگاه خبرنگاران، حمید بعیدی نژاد، مدیرکل سیاسی و امنیت بینالملل وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که گفته شده ایران در برجام از 100 حق مسلم خود صرفنظر کرده است، گفت: «اگر حقی وجود داشته باشد هیچ نوشتهای نمیتواند آن را از بین ببرد. در حقوق بینالملل، حقی یا ذاتی است یا در یک معاهده بینالمللی باید شناسایی شود.»
او افزود: «از این منظر، غنیسازی محل اختلاف است. ما آن را حق ذاتی خود میدانیم ولی غربیها چنین اعتقادی ندارند. یکی از بحثهای اختلافی در انپیتی ماده ۴ آن است که آیا به موجب آن حق غنیسازی به رسمیت شناخته میشود یا نه. ما گفتهایم اگر نباید غنیسازی ایران ادامه پیدا کند مذاکره نمیکنیم، با این فرض به مذاکره آمدهایم که شما این حق را به رسمیت بشناسید.»
مدیرکل سیاسی و امنیت بینالملل وزارت امور خارجه تاکید کرد: «اما اینکه این حق غنیسازی است یا اجرای غنیسازی بین ما و آنها محل اختلاف بود. با این حال در برجام و طی تفاهمی سیاسی پذیرفتند که ایران غنیسازی را ادامه دهد و تمام حدود آن هم تعریف شده است.»
بعیدینژاد گفت: «بیل برنز در مذاکرات، بهطور شمرده و با تاکید بر هر واژه گفت حاضریم برای اولین بار غنیسازی ایران را بپذیریم اما درباره حدود آن باید صحبت کنیم.» رئیس تیم کارشناسی مذاکرهکننده تاکید کرد: «اراده کشورهای مذاکرهکننده از روز نخست این بود که سند مذکور با ماهیت حقوقی اسناد بینالمللی بسیار تفاوت خواهد داشت. از این رو، ضرورتی برای تصویب این سند در مجلس شورای اسلامی نیست.»
وی اعلام کرد: «نگرانی ما این است که تعهدی سیاسی و داوطلبانه را برای خودمان الزامآور و تکلیف کنیم. ماهیت سند، سیاسی و داوطلبانه است، هیچکس چیزی را برای خودش الزامآور نمیکند. البته اگر با الزامآور کردن برجام برای خودمان، میتوانستیم ماهیت آن را تغییر دهیم، یعنی کشورهای دیگر هم آن را در مجالس خود تصویب میکردند و بهصورت سندی حقوقی در میآوردند؛ بحث فرق میکرد ولی با تصویب کردن ما، سند برای دیگران همچنان سیاسی خواهد بود نه حقوقی.»
عضو تیم مذاکرهکننده هستهای گفت: «اینها تاریخ کشور ما است. پرونده مذاکرات بسته نمیشود ولی الان ضرورتی برای باز کردن بحثهای اختلافی نمیبینیم. بحث هستهای یک بحث ملی است. وقتی آمریکا نمیخواهد در کشورش این مساله را اختلافی کند، ما چرا باید در کشور دچار اختلاف شویم.»
او تاکید کرد: «باید جبهه خود را همبستهتر و واحد کنیم. لازم است نشان دهیم بحث هستهای فراتر از دولتها است. امروز باید منتقد و موافق دست به دست هم بدهند تا از این مراحل حساس عبور کنیم. مناسب نمیدانیم با طرح موضوعات اختلافی، گسستگی ایجاد کنیم.»
ارسال نظر