گروه دیپلماسی: علی اکبر صالحی مردی که از میانه مذاکرات هسته‌ای با هدف پیشبرد گفت‌وگوهای فنی در کنار «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران و سایر اعضای تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای قرار گرفت، گفت نباید «برجام» را به محلی برای جدال سیاسی تبدیل کرد.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران پیش از ترک پکن پایتخت چین به قصد تهران، در گفت‌وگو با «ایرنا» گفت: «نباید با بیان برخی مسائل غیرکارشناسی که بار علمی درستی هم ندارد، ذهن مردم را نسبت به توافق وین و برنامه جامع اقدام مشترک مشوش کرد.» اظهارنظر مرد فنی مذاکرات هسته ای، آشکارا پاسخی به انتقادات از دستاوردهای فنی برنامه جامع اقدام مشترک که به «برجام» معروف شد، است. صالحی گفت: «برخی‌ مطالبی را در رابطه با رآکتورها و چگونگی فعالیت آن بیان می‌کنند که نشان می‌دهد این افراد یا اطلاعات درستی از مسائل علمی ندارند یا اینکه به دنبال مقاصد سیاسی خاصی هستند.» او این شرایط را تاسفبار دانست و گفت: «البته وظیفه مذاکره‌کنندگان رفع ابهامات افرادی است که سوالی در این رابطه دارند، تا نگرانی‌های واقعی افرادی که دلسوز کشور هستند برطرف شود.»

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران توضیح داد که «برخی نگرانی‌ها، به ظاهر نگرانی است، اما با نیت و هدف خاصی مطرح می‌شود و این منصفانه نیست. تصور من آن است افرادی که این به ظاهر نگرانی‌ها را مطرح می‌کنند، به دلیل نزدیکی به انتخابات به دنبال از صحنه خارج کردن رقیب خود هستند.» صالحی به این افراد توصیه کرد: «منافع ملی» را مقدم بر «منافع حزبی» قرار دهند و جدال حزبی و سیاسی را در چارچوب «برجام» دنبال نکنند. او با بیان اینکه برنامه جامع اقدام مشترک می‌تواند خیرات و برکات زیادی برای کشور داشته باشد، گفت: «به این دوستان پیشنهاد می‌کنم که با مطرح کردن این‌گونه مسائل، اذهان مردم را مشوش نکرده و ایجاد دغدغه نکنند.»


رئیس سازمان انرژی اتمی ایران توضیح داد که «اظهارنظر برخی‌ها که سخنان به ظاهر علمی مطرح می‌کنند، واقعا درست نیست. بارها در این خصوص توضیح داده شد و واقعیت‌ها بیان شد، اما برخی دوستان با داشتن امکانات فراوان رسانه‌ای سخنانی مطرح می‌کنند که از ابتدا تا انتهای آن غلط و نادرست است و این باعث می‌شود که مردم دچار تشویش فکری شوند.» مرد فنی مذاکرات هسته‌ای ایران و ۱+۵ گفت: «اینکه برخی مطالب به اشتباه به مردم منتقل می‌شود، بی‌انصافی است.» برخی ها، چیزهایی به نام «اورانیوم» و «اکسید» شنیده‌اند و در این چارچوب مسائلی را مطرح می‌کنند که هیچ بار علمی ندارد. او توضیح داد که «اورانیوم» برای تبدیل شدن به سوخت باید «اکسید» شود و سوخت رآکتور هم فقط و فقط «اکسید اورانیوم» است. صالحی افزود: «اینکه گفته می‌شود تبدیل اورانیوم به اکسید یعنی «آشغال»،[نادرست است] پس چگونه باید برای رآکتور سوخت تولید کرد، آیا راه دیگری هم برای تهیه سوخت رآکتور وجود دارد؟» رئیس سازمان انرژی اتمی به سخنان برخی منتقدان مذاکرات هسته‌ای در رابطه با موضوع «۱۹۰‌هزار سو» نیز اشاره‌ای کرد و گفت: «این افراد پیشتر می‌گفتند که چرا نباید در فاصله کمی ۱۹۰ هزار سو داشته باشیم. بیان این مسائل بار علمی ندارد.» او توضیح داد که «فرض کنید که ما این تعداد «سو» را بر اساس یک اتفاق و معجزه همین الان در اختیار داشته باشیم. ما مواد اولیه نداریم که برای مدتی این مجموعه ۱۹۰ هزار سو را به طور دائم در فعالیت نگاه داریم و پس از دو سال فعالیت آن نیز به پایان می‌رسد. آنگاه چه باید کرد؟ مواد اولیه که نداریم. جز این است که باید به دنبال اکتشاف و استخراج برویم.» صالحی گفت: «اگرچه در حال حاضر به دنبال اکتشاف و استخراج هستیم، اما این کار زمانی نتیجه می‌دهد که تولید مواد اولیه در داخل کشور بتواند تامین‌کننده نیاز سالانه ۲۰۰ هزار سو باشد تا فعالیت کارخانه متوقف نشود و این موضوع نیازمند مدت زمان هفت تا هشت سال است.» او توافق وین را «اتفاقی بزرگ» و «نادر» در دنیا دانست و گفت: «بیش از ۹۰ درصد قدرت اقتصادی دنیا و بیش از ۹۵ درصد قدرت نظامی جهان در اختیار کشورهای عضو گروه ۱ +۵ است. یعنی اگر ما از این زاویه به موضوع نگاه کنیم، یعنی همه جهان. خوب جمهوری اسلامی ایران توانست در برابر چنین قدرت‌های نظامی و اقتصادی حق خودش را تثبیت کند و به جهان در حال توسعه بفهماند که اگر روی حق خود مقاومت و پایداری کنند، جهان استکبار چاره‌ای جز تسلیم ندارد.» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران چهارشنبه گذشته در راس هیاتی بلندپایه از مقامات فنی این سازمان در سفری سه روزه به پکن پایتخت چین رفت.