علی لاریجانی با تاکید بر نظارت مجلس بر اجرای توافق
«برجام» را از جهت انطباق با قانون بررسی میکنیم
گروه خبر: بررسی «برجام» در مجلس این روزها به یکی از موضوعات مورد بحث میان مجلسیها و دولتیها تبدیل شده است. علی لاریجانی، رئیس مجلس دیروز در دیدار با فدریکا موگرینی، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرده است که مجلس شورای اسلامی کار بررسی این توافقنامه را از جهت انطباق با قانون اساسی، چارچوبهای قانونی و مصالح کشور در زمینه پیشرفت و توسعه دانش هستهای آغاز خواهد کرد. او حتی به موگرینی اعلام کرده که مجلس بر مساله مهمتر توافق نامه یعنی نحوه اجرای آن با حساسیت نظارت خواهد کرد.
گروه خبر: بررسی «برجام» در مجلس این روزها به یکی از موضوعات مورد بحث میان مجلسیها و دولتیها تبدیل شده است. علی لاریجانی، رئیس مجلس دیروز در دیدار با فدریکا موگرینی، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرده است که مجلس شورای اسلامی کار بررسی این توافقنامه را از جهت انطباق با قانون اساسی، چارچوبهای قانونی و مصالح کشور در زمینه پیشرفت و توسعه دانش هستهای آغاز خواهد کرد. او حتی به موگرینی اعلام کرده که مجلس بر مساله مهمتر توافق نامه یعنی نحوه اجرای آن با حساسیت نظارت خواهد کرد.
هشدار به موگرینی
لاریجانی همچنین پایبند نبودن سه کشور اروپایی فرانسه، بریتانیا و آلمان در اجرای توافق هستهای سال ۲۰۰۳ با تهران را یادآور شد و افزود: «در صورت تایید جمعبندی مذاکرات وین، ایران پایبند به مفاد مورد توافق خواهد بود و آن را به دقت اجرا خواهد کرد؛ اما اگر ملت ایران احساس بد عهدی از سوی ۱+۵ در اجرای توافق کند، شرایط تغییر خواهد کرد و مجلس شورای اسلامی مراقب چگونگی اجرای توافق توسط ۱+۵ است.»
آغاز بررسی در شورای عالی امنیت ملی
محمدحسن ابوترابیفرد، نایبرئیس مجلس نیز که دیروز ریاست جلسه علنی مجلس را برعهده داشت، در پاسخ به تذکرات و واکنشهای نمایندگان به اظهارات نوبخت گفت: مجلس شورای اسلامی براساس قانون اساسی این گونه موافقتنامهها را باید مورد بررسی قرار دهد. به گفته او بررسی توافق هستهای در دستور کار مجلس قرار دارد و شورایعالی امنیت ملی نیز از روزهای نخست بررسی توافق را آغاز کرده است.
از سوی دیگر به نظر میرسد دولتیها با موضوع بررسی برجام در مجلس مخالف نیستند اما آنچه مورد بحث است، تصویب این توافق در مجلس از طریق رایگیری است. نوبخت در ادامه اظهارات دو روز پیش خود در حاشیه جلسه هیات دولت گفته بود که قرار نیست مجلس درخصوص توافق رای دهد. پیش از این نیز الهام امینزاده، معاون حقوقی رئیسجمهوری گفته بود که برجام نیازی به تصویب در مجلس ندارد. او دولت را براساس یکی از مواد قانون الزام دولت به حفظ دستاوردهای هستهای که اخیرا در مجلس تصویب شده است، موظف به ارائه توافق به مجلس خوانده و تاکید کرده که هیچ الزامی برای تصویب در مجلس وجود ندارد.
امینزاده دیروز هم در نشست هم اندیشی با بانوان حقوقدان گفته است که متاسفانه برخی رسانهها این طور منعکس کردند که انگار دولت برخلاف قانون نمیخواهد توافق را به مجلس ببرد و این در حالی است که دولت توافق را تقدیم مجلس کرده است. به گزارش «ایسنا» او تاکید کرد: «اینکه برجام یک معاهده است یا یک توافق سیاسی در حال بررسی است و این مساله هم که مصوبه مجلس لازم الاجرا است هم در حال بررسی است اما به هر حال باید بدانیم که توافق بعد از ۹۰ روز لازمالاجرا میشود.»
مجلسیها در شرایطی به اظهارات دو روز پیش نوبخت واکنش نشان داده و از الزام تصویب توافق در مجلس سخن میگویند که دو روز پیش، محمدرضا باهنر، نایبرئیس مجلس نیز در یک نشست خبری اعلام کرد که با بررسی توافق توسط شورایعالی امنیت ملی و تایید آن از سوی مقام معظم رهبری، نیازی به بررسی مجلس نیست. نمایندگان انتقاد خود به اظهارات نوبخت را در قالب تذکرات شفاهی در جلسه علنی دیروز نیز مطرح کردند.
حمید رسایی، نماینده نزدیک به جبهه پایداری در مجلس با اعلام اینکه جریانی به دنبال حذف مجلس از رسیدگی به توافق هستهای است، گفت: طبق آییننامه دولت تمام توافقنامهها را باید بهصورت «لایحه» تقدیم مجلس کند. بر اساس گزارش خبرگزاری فارس رسایی در تذکر شفاهی خود گفت: «مجلس در رأس امور هست یا نیست؟ آیا حرمت امامزاده را باید متولی آن حفظ کند یا خیر؟ آیا بند ۱۱ ماده ۲۴ وظیفه هیأت رئیسه را دفاع از اقتدار مجلس و دفاع از حقوق و جایگاه قانونی مجلس میداند یا خیر؟»
او با بیان اینکه محمدباقر نوبخت در ادبیات نامناسبی میگوید قرار نیست توافقنامه در مجلس بررسی شود و در شورایعالی امنیت ملی در حال بررسی است و به این شورا سپرده شده است، گفت: به نظر میرسد جریانی به دنبال حذف مجلس از رسیدگی به موضوع توافق هستهای است. مگر میشود؟ مگر داریم؟
از سوی دیگر بهرام بیرانوند، نماینده بروجرد نیز در تذکری شفاهی تاکید کرد که تفسیر قانون اساسی جزو وظایف سخنگوی دولت نیست و توافق هستهای باید به تصویب مجلس برسد.
او در این باره به اصول ۷۷ و ۱۲۵ قانون اساسی اشاره کرد و گفت که در این اصول، تنها فعلی که به کار رفته و در ارتباط با مقاولهنامهها و عهدنامهها آمده بحث «تصویب» است.
همچنین قاسم جعفری، نماینده بجنورد در تذکر شفاهی خود با بیان اینکه منتقدان منصف تیم مذاکرهکننده تنگه احدهای قابل نفوذ دشمن را شناسایی کردند، گفت: نمایندگان مجلس معتقدند با تهدیدکننده باید مثل خودش صحبت کرد.
زمان انتخاب اعضای کمیسیون
با این همه نتیجه بحث میان دولت و مجلس بیش از هر چیز به نتیجه بررسی برجام در شورایعالی امنیت ملی وابسته است. از سوی دیگر تشکیل کمیسیون ویژه مجلس برای بررسی برجام و انتخاب اعضای آن میتواند در روند بررسی برجام در مجلس تاثیر بگذارد. در این باره سید حسین نقوی حسینی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم اعلام کرده است که اعضای کمیسیون ویژه دو هفته دیگر انتخاب میشوند. او تاخیر مجلس در انتخاب اعضای این کمیسیون را به دلیل طولانی شدن جلسه با رئیس سازمان انرژی اتمی اعلام کرده است.
به هر روی برجام به مجلس رسیده و نمایندگان قصد دارند آن را بررسی کنند. این موضوعی است که برخی منتقدان توافق هستهای در مجلس درباره آن تردید دارند. آنان در این باره به ارائه ترجمه جدید برجام به مجلس از سوی وزارت خارجه اشاره میکنند؛ موضوعی که جلسه روز سه شنبه مجلس را به جدال لفظی نمایندگان بدل کرد. این اتفاق بسیاری از نمایندگان را به انتقاد از نماینده شروع کننده ماجرا یعنی مهدی کوچک زاده واداشت. علاوه بر سه شنبه، دیروز نیز برخی نمایندگان به این موضوع واکنش نشان دادند. علی مطهری در واکنش به اظهارات برخی نمایندگان درباره رئیس مجلس گفت: بداخلاقی و به کاربردن ادبیات نامناسب و توهین آمیز نسبت به دیگران از جمله رئیس مجلس جایز نیست.
به گزارش خبرآنلاین؛ این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با تاکید بر قضاوت عجولانه نمایندگان درخصوص متن ترجمه شده برجام گفت: مسائل مطرح شده از سوی برخی نمایندگان دراین خصوص بیشتر جنبه سیاسی دارد. از سوی دیگر محمدرضا تابش نیز گفته است که نه آمریکا و نه صهیونیستها توان مقابله با ایران را ندارند، در موضوع هستهای و توافق آن عاقلانه و مدبرانه باید عمل کنیم و از تفرقهای که آب به آسیاب دشمن ریختن است باید پرهیز کنیم.
ارسال نظر