آزمایش‌های موشکی ایران نقض توافق وین نیست عکس: شبکه العالم

گروه دیپلماسی: باوجودی که تا آخرین مراحل رسیدن به توافقی بر سر برجام، موضوع بازرسی از مراکز حساس و نظامی ایران یکی از موارد اختلافی مورد بحث میان ایران و قدرت‌های جهانی بود، اما روز گذشته سیدعباس عراقچی، معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه موضوع بازرسی از مراکز حساس و نظامی ایران را «حل شده» خواند و گفت: «اکنون درک مشترک خوبی بین ایران و آژانس درباره این موضوع وجود دارد.»


به گزارش «ایرنا»، سیدعباس عراقچی در گفت‌وگو با برنامه «من طهران» شبکه خبری العالم، درباره موضوع مربوط به موشک‌های ایران و اشاره قطعنامه شورای امنیت به آن تاکید کرد: «قطعنامه در آن بندی که مربوط به موضوع موشکی است از عبارتی استفاده می‌کند که مشخص است این یک الزام قطعی و یک الزام حقوقی برای ایران نیست. از ایران خواسته شده به فعالیت‌های مرتبط موشک‌های بالستیکی که برای قابلیت حمل کلاهک اتمی طراحی شده‌اند، دست نزند و این به‌طور طبیعی وجود دارد.» عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده ایران توضیح داد:« موشک‌های جمهوری اسلامی ایران هیچ کدام برای حمل کلاهک هسته‌ای طراحی نشده‌اند؛ بنابراین به‌طور کامل خارج از صلاحیت قطعنامه جدید شورای امنیت هستند و از این جهت جای هیچ نگرانی نیست.» او با بیان اینکه متن قطعنامه بسیار روشن است، تاکید کرد: «قطعنامه به موشک‌هایی اشاره می‌کند که به‌طور خاص برای حمل کلاهک هسته‌ای طراحی شده‌اند و موشک‌های ما به این منظور طراحی نشده‌اند.»


معاون وزیرخارجه ایران گفت: «متن قطعنامه قبلی(۱۹۲۹) که چند سال پیش صادر شد، فرق می‌کرد؛ در آنجا به موشک‌هایی که قابلیت حمل سلاح دارند، اشاره شده بود؛ که می‌توان گفت این عبارت شامل هر دو گروه از موشک‌ها می‌شد؛ اما قطعنامه جدید صراحت دارد و به صراحت می‌گوید موشک‌هایی که برای حمل سلاح هسته‌ای طراحی شده‌اند. این روشن است موشک‌های ما به این منظور طراحی نشده‌اند. تمام سیستم موشکی و تمامی موشک‌های ما خارج از صلاحیت قطعنامه جدید شورای امنیت هستند و به هیچ وجه جای نگرانی نیست.»


او افزود: «حتی اگر ایران اقدام به آزمایش موشک‌های میان‌برد کند، حداکثر این است که این نقض قطعنامه به حساب می‌آید و نه نقض توافق وین. حساب توافق وین به‌طور کامل از قطعنامه جدا است. در توافق وین هیچ اشاره‌ای به بحث موشکی و محدودیت‌های تسلیحاتی نشده است و اینها فقط موضوع قطعنامه هستند.» همچنین به گفته عراقچی، در متن توافق وین حتی به صراحت ذکر شده است که مفاد قطعنامه از مفاد توافق جدا هستند. بنابراین نقض قطعنامه نقض توافق به شمار نمی‌آید. او ادامه داد: «با این حال ما کماکان معتقد هستیم هرگونه تست موشکی در ایران و هرگونه فعالیت موشکی در ایران از آنجا که برای حمل سلاح‌های هسته‌ای طراحی نشده‌اند، اصولا در محدوده قطعنامه قرار نمی‌گیرند؛ اگر کسی هم بخواهد این گونه تفسیر کند نهایتا نقض قطعنامه خواهد بود نه توافق. بنابراین توافق مسلما نقض نخواهد شد.»


حل موضوع بازرسی از مراکز نظامی

معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه در بخش دیگری از سخنان خود، درباره موضوع بازرسی مراکز حساس و نظامی ایران، گفت که این موضوع حل شده است و درک مشترک خوبی بین ایران و آژانس درباره آن وجود دارد. او یادآور شد: «موضوع بازرسی یا دسترسی به مراکز نظامی در دو حوزه مطرح شده بود؛ یکی مسائل مربوط به گذشته که به اصطلاح و به غلط به پی‌ام‌دی یا ابعاد احتمالی نظامی مشهور است، در آن خصوص همان روز که توافق وین امضا شد، یک نقشه راه و تفاهم جدیدی بین ایران و آژانس امضا شد.» معاون وزیر خارجه ادامه داد:« بر اساس ترتیباتی که مربوط به حل و فصل موضوع‌های گذشته است، بین طرفین توافق شده و دسترسی به مراکز نظامی در آنجا کاملا مطرح و حل و فصل شده است و جای هیچ نگرانی نیست.»


در ادامه این مصاحبه، عراقچی با بیان اینکه توافق وین مورد تایید شورای امنیت سازمان ملل قرار گرفته و به لحاظ حقوق بین‌الملل اجرای آن برای همه کشورها الزامی است گفت رد توافق توسط کنگره مسلما یک اشتباه بزرگ از طرف کنگره خواهد بود و اعتبار بین‌المللی دولت آمریکا را زیرسوال خواهد برد و حتما مشروعیت تحریم‌هایی را که وجود دارد از بین خواهد برد.


حضور بازرسان آمریکایی را نپذیرفتیم

معاون امور حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه درباره ورود بازرسان آمریکایی به ایران نیز گفت: ما حضور بازرسان آمریکایی را در بین بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هیچ وقت نپذیرفتیم توافق وین هم تصریح دارد که آژانس بازرسانی را که برای بازرسی در ایران معرفی می‌کند، باید از بین کشورهایی باشند که تهران با آنها رابطه دیپلماتیک دارد، بنابراین در آینده هم امکان حضور بازرسان آمریکایی وجود نخواهد داشت.


پیام بایدن به رهبران یهودی

همزمان جو بایدن معاون رئیس‌جمهوری آمریکا در جمع تقریبا یک هزار نفر از رهبران یهودی‌های جهان از آنها خواست به توافق هسته‌ای پیشنهادی با ایران فرصت دهند و به حقایق این توافق توجه کنند. به گزارش پایگاه اینترنتی «هافینگتون پست»، بایدن در این دیدار گفت: «بدیهی است که اگر شما فکر کنید این توافق به نفع آمریکا و اسرائیل نیست و بگویید از این توافق حمایت نخواهید کرد، شما را درک می‌کنم اما به حقایق این توافق توجه داشته باشید.» او افزود: «این یک مساله پیچیده است، اما وقتی به حقایق می‌نگرید و زد و بندهای سیاسی را کنار می‌گذارید، این توافقی بسیار قوی است که اسرائیل، آمریکا و منطقه را امن تر می‌کند.» بایدن به رهبران یهودی گفت که او در تمام دوران خدمتش از رژیم صهیونیستی حمایت کرده است.


حمایت کلینتون از توافق

از سوی دیگر هیلاری کلینتون، کاندیدای اصلی حزب دموکرات برای انتخابات ریاست‌جمهوری و وزیر امور خارجه پیشین آمریکا که تاکنون مواضع ضدونقیضی درباره توافق با ایران داشته است، در آخرین موضعگیری خود، ضمن حمایت از توافق هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ گفت که اکنون اصلی‌ترین مساله درخصوص این توافق اجرای آن است. به گزارش «ایسنا»، به نقل از خبرگزاری رویترز، هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه پیشین آمریکا و نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ در این کشور روز شنبه در یک سخنرانی انتخاباتی حمایت خود از توافق هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ را که در ۱۴ ژوئیه در وین حاصل شد اعلام کرد. این نامزد انتخاباتی ریاست جمهوری آمریکا با ادعای اینکه ایران تهدیدی علیه اسرائیل است، گفت: «زمانی که رئیس‌جمهور شوم قطعا به این موضوع توجه خواهم کرد. باید به این مساله توجه شود، هرچند که ما با ایران به یک توافق دست یافته‌ایم و این یک توافق ضروری است.» او همچنین تاکید کرد از توافقی که رئیس‌جمهور آمریکا با ایران انجام داده است پشتیبانی می‌کند.