سفارت ایران در ایتالیا اعلام کرد که دولت این کشور اروپایی، وزرای خارجه و توسعه اقتصادی کابینه را روز چهارم اوت (13 مرداد) به تهران اعزام می‌کند تا نخستین گام‌های واقعی خود را در بازار 80 میلیون نفری ایران که درهایش پس از توافق هسته‌ای باز شده است، بردارد. براساس اعلام سفارت ایران، بازار مصرفی ایران برای شرکت‌های بحران‌دیده ایتالیایی یک فرصت طلایی و حیاتی برای ادامه فعالیت آنها محسوب می‌شود. به گزارش «ایسنا»، فضای اقتصادی به‌وجود آمده از توافق وین، رقابت میان شرکت‌های ایتالیایی و اروپایی را که در‌صدد جبران موقعیت از دست رفته در ایران هستند، افزایش داده است. «پائولا برونتی»، نماینده وزارت توسعه اقتصادی ایتالیا در نشستی که به تازگی در محل اتاق بازرگانی بین‌المللی در شهر رم و درخصوص قابلیت‌ها و ظرفیت‌های اقتصادی ایران پس از لغو تحریم‌ها برگزار شد، گفت: «ما از توافق هسته‌ای و تحولات اخیر و فرصت‌های جدیدی که برای شرکت‌های ایتالیایی به‌وجود آمده است، بسیار خرسندیم. ما می‌خواهیم شریک ممتاز ایران باشیم و از هم اکنون برای تحکیم این جایگاه فعالیت می‌کنیم.»

ایتالیا سال‌ها پیش به دلیل روابط تاریخی‌اش با ایران که به زمان «انریکو متئی» (بنیانگذار شرکت نفت «انی») بازمی‌گردد، نخستین شریک تجاری ایران در اتحادیه اروپا بود و اکنون سعی دارد با سیستم تجاری خود به این کشور بازگردد. این در حالی است که کشورهای چین، برزیل و هندوستان رده‌های بالای جدول شرکای تجاری ایران را اشغال کرده‌اند. ایتالیا با وجود تحریم‌های ظالمانه غرب علیه ایران، در این سال‌ها هرگز ارتباطات خود را از دست نداد و در ماه ژوئن گذشته نیز هیاتی متشکل از 26 شرکت کوچک و متوسط ایتالیایی در نخستین دور از نمایشگاه تخصصی «پروژه ایران»، نمایشگاهی که در آن همه آنچه مربوط به طراحی قبل از فروش می‌شود، از زیربنایی تا ساخت و ساز، شرکت کرد. این دیدارها پیش از توافق هسته‌ای و با امید امضای توافق در وین برگزار شده بود.


«روبرتو لوئونگو» مدیرکل موسسه ملی تجارت خارجی (ایچه) اخیرا تاکید کرد: «توافق با ایران می‌تواند منجر به افزایش ۲ تا ۳ میلیارد یورویی صادرات ایتالیا به تهران در سه سال آینده شود. فضا برای رشد وجود دارد. در سال‌های اخیر مبادلات تجاری میان دو کشور از بیش از ۷ میلیارد یورو، به یک و نیم میلیارد کاهش یافت ولی در سه ماه نخست سال جاری شاهد ظهور نخستین علائم بهبود روابط با رشد ۳۲ درصدی صادرات ایتالیا به ایران و رشد ۱۲۰ درصدی واردات از ایران بودیم.» شرکت بیمه اعتباری ساچه ایتالیا نیز اعلام کرد، توافق با ایران می‌تواند تا چهار سال آینده منجر به افزایش ۳ میلیارد یورویی صادرات ایتالیا به ایران شود. ساچه اعلام کرد که رقبای چینی، هندی و روسی در سال‌های اخیر محدودیت‌های کمتری داشتند و موفق شدند در سال‌های تحریم جایگاه‌های مهمی را در ایران به‌دست آورند.


به این ترتیب مسابقه شرکت‌های ایتالیایی برای فتح بازار جذاب ایران پس از لغو تحریم‌های غربی در بخش‌های نفت و گاز، حمل و نقل، ساختمان و دفاعی از هم‌اکنون آغاز شده است.


روزنامه «ایل سوله» در این باره نوشت: «با امضای موافقت‌نامه هسته‌ای و بازگشت ایران به صحنه جغرافیای اقتصادی، با توجه به کندی روند اجرای توافقات و با اینکه لغو تحریم‌های اقتصادی قریب‌الوقوع نخواهد بود، اما مسابقه برای برقراری مجدد روابط تجاری با این کشور در اروپا آغاز شده است. براساس اعلام وزارت امور خارجه ایتالیا، «پائولو جنتیلونی» وزیر امور خارجه این کشور در سفر به تهران با همه مقامات بلندپایه ایران، از حسن روحانی رئیس‌جمهوری گرفته تا همتای خود - محمدجواد ظریف - ملاقات خواهد کرد.