درخواست ولیعهد عربستان از پوتین برای میانجیگری نزد ایران
مجتهد، فعال رسانهای مشهور عربستانی در تازهترین نوشته خود در توییتر درباره سفر اخیر محمد بن سلمان به روسیه اظهارات مهمی مطرح کرد.
مجتهد، فعال رسانهای مشهور عربستانی در تازهترین نوشته خود در توییتر درباره سفر اخیر محمد بن سلمان به روسیه اظهارات مهمی مطرح کرد.به گزارش «انتخاب»، مجتهد که به دلیل ارائه اطلاعات دقیق از پشت پردۀ خاندان حاکم گمان میرود از شاهزادههای سعودی باشد، در توییتر خود نوشت: «محمد بن سلمان جانشین ولیعهد و وزیر دفاع عربستان به روسیه رفت تا بتواند از ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری این کشور برای قانع کردن ایرانیها و انصارالله به منظور موافقت با آتش بس بدون عذرخواهی عربستان، کمک بگیرد.»مجتهد افزود: «روسیه هم این کار را نخواهد کرد، مگر در برابر افزایش قیمت نفت و امضای توافقنامه تسلیحاتی که قبلا توسط عربستان متوقف شده بود و نیز اجرای توافقنامه فروش سلاح به مصر با پول عربستان که قبلا متوقف شده بود.» او در ادامه نوشت: «قرارداد فروش نفت عربستان به روسیه بیش از ۱۰ میلیارد دلار است و در زمان ملک عبدالله به مراحل پایانی خود رسیده بود، اما در زمان ملک سلمان بر اثر فشار آمریکاییها متوقف شد.» مجتهد دشوارترین مرحله را افزایش قیمت نفت همراه با کاهش تولید نفت توسط عربستان میداند که با هدف زیر فشار گذاشتن ایران برای امضای تفاهمنامه هستهای و وادار کردن روسیه به خروج از اوکراین انجام شد.با وجود اینکه دو کشور در مسائل سیاسی اختلافنظرهای بسیاری دارند، اما عملا تجربه عربستانیها ثابت کرده برای ایجاد یک نظام سیاسی باثبات و قابل اعتنا در منطقه و حفظ منافعشان در آن نیاز به همکاری با مسکو و تقویت وضعیت جایگاه خود از طریق همکاری با روسیه دارند.
تاسیس شبکه تلویزیونی علیه ایران
انتشار گسترده اسناد محرمانه وزارت خارجه عربستان سعودی از سوی سایت ویکی لیکس بار دیگر پرده از سیاستهای عربستان در قبال ایران و خاورمیانه برداشت. اگرچه سابقه اینگونه رفتارهای عربستان در منطقه و در طول چند دهه گذشته برای ایران امری اثبات شده است، اما انتشار 500 هزار سند از نامه نگاریهای محرمانه وزارت خارجه و دربار آل سعود در فضای مجازی میتواند مجالی برای قضاوت افکار عمومی در سطح جهان باشد.اسناد فاش شده در پایگاه اینترنتی ویکیلیکس نشان میدهد دولت عربستان سعودی به رسانههای وابسته به این کشور دستور داده است تا علیه ایران تبلیغ کنند. در یکی از این اسناد، پادشاه (سابق) عربستان در دو دستور شماره 883 و 2166 خود از رسانههای وابسته به این کشور میخواهد بدون توجه به اعتراضات دولت ایران به «برملا کردن نقش ایران» ادامه دهند.به گزارش «انتخاب»، بر اساس یکی از این سندها، سعود الفیصل وزیر وقت امور خارجه عربستان در نامه خود به دولت این کشور با اشاره به یادداشت اعتراض سفارت ایران در ریاض به مطالب مطبوعات عربستان علیه تهران مینویسد: «رویکرد مطبوعات ایران نه تنها بهبود پیدا نکرده است، بلکه حملات آنها علیه عربستان و شخصیتهای سیاسی آن اخیرا تشدید شده است.» در این نامه آمده است: «مقامات ایرانی به اعتراضات مستمر سفارت عربستان در تهران به مطالب رسانههای ایران توجه نشان نمیدهند. بنابراین بر اساس دستورات شماره 2166 و 883، عربستان باید اعتراضات دولت ایران را نادیده بگیرد و مطبوعات محلی سعودی به برملا کردن نقش ایران ادامه دهند.»
سانسور شبکه ایرانی
یکی از اسناد فاش شده توسط سایت «ویکی لیکس» نشان میدهد که شاه سابق سعودی با صدور فرمانی به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، متوقف ساختن فوری پخش شبکه ایرانی «العالم» را خواستار شده بود. به گزارش خبرگزاری فارس، در پی افشای حدود ۵۰۰ هزار قطعه سند جدید از وزارت خارجه عربستان سعودی توسط سایت افشاگر «ویکی لیکس»، مشخص شد که «عبدالله بن عبدالعزیز» شاه سابق سعودی شخصا با صدور دستوری توقف فوری پخش شبکه ایرانی «العالم» از ماهواره «عرب ست» را خواستار شده بود.بر اساس یکی از اسنادی که سایت افشاگر ویکی لیکس عصر جمعه منتشر کرد، «سعود الفیصل» وزیر سابق خارجه عربستان در یکی از مکاتبات خود مینویسد: «اما درباره شبکه ایرانی العالم، موضع پادشاهی عربستان در این زمینه مشخص است. خادم حرمین شریفین در فرمان شماره ۱۰۷۳/ م ب به تاریخ ۵/ ۲/ ۱۴۳۱ به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دستور توقف فوری پخش شبکه العالم از ماهواره «عرب ست» را داده و اینکه شخص وزیر حمایت اعضای شورای عربست را در این زمینه جلب کند.» بر اساس این گزارش، این سند با سر برگ وزارت خارجه و به امضای سعود الفیصل وزیر سابق عربستان رسیده است.
روابط ایران - حماس، تحت نظر
شماری از اسناد سری وزارت امور خارجه عربستان سعودی که در پایگاه اینترنتی ویکیلیکس منتشر شد نشان میدهد روابط ایران و جنبش حماس یکی از مسائل مهم برای ریاض است. به گزارش «انتخاب» بر اساس اسناد منتشر شده در پایگاه ویکیلیکس، وزارت امور خارجه عربستان و سفارتخانههای این کشور در پایتختهای مختلف از جمله تهران خبرهای مربوط به روابط ایران با جنبش حماس را بهطور ویژه پیگیری میکنند.در اسناد منتشر شده گزارشهای متعددی درباره روابط ایران با جنبش حماس و دیدارهای مسوولان دو طرف وجود دارد. یکی از این اسناد به تلاش کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس برای راضی کردن اسماعیل هنیه به خودداری از سفر به تهران اشاره میکند. در این اسناد چند گزارش درباره سفر اسماعیل هنیه به ایران، سخنان و دیدارهای او در تهران آمده است.
واکنش عربستان به اقدام ویکیلیکس
وزارت خارجه عربستان سعودی در اولین واکنش به انتشار حدود نیم میلیون قطعه سند از مکاتبات و پیامهای محرمانه مخابره شده از سفارتخانههای عربستان سعودی در سراسر دنیا، شهروندانش را از ورود به هر وبگاه خبری به منظور آگاهی از اسناد افشا شده برحذر داشت.روز جمعه ۱۹ ژوئن، سایت ویکیلیکس اعلام کرد که ساعت ۱۳ به وقت گرینویچ اسنادی متعلق به عربستان سعودی شامل نیم میلیون سند را از وزارت خارجه این کشور منتشر کرده که شامل تلگرافها و نامههای محرمانه سفارتخانههای مختلف این کشور در سراسر جهان است. جولیان آسانژ، مدیر سایت ویکی لیکس در بیانیهای اعلام کرد: «اسناد عربستان سعودی پرده از یک دیکتاتوری مرموز و غیرقابل پیشبینی برمیدارند که علاوه بر گرامی داشتن صدمین اعدام با گردن زدن در سال جاری، به تهدیدی علیه همسایگانش تبدیل شده است.»
ارسال نظر