گروه دیپلماسی: وزیر امور خارجه ایران در گفت‌وگو با نشریه آلمانی اشپیگل ضمن اعلام موضع تهران درباره تحولات منطقه و مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5، با اشاره به رویکرد متفاوت تهران و واشنگتن گفت در صورت توافق هسته‌ای هم مشکلات دو طرف ادامه خواهد داشت. به گزارش خبرگزاری فارس، «محمدجواد ظریف» وزیر خارجه ایران در ابتدا با بیان اینکه آنچه در لوزان اتفاق افتاد گام مهمی بود، اما توافق نبود، گفت: «من معتقدم که توافق نه‌تنها امکان‌پذیر بلکه محتمل است.

ما به درکی درباره مواردی از توافق رسیدیم و باید این را در مدت زمان توافق شده مکتوب کنیم. این دقیقا کاری است که همکاران ما در وین انجام می‌دهند.» او درخصوص انتشار فکت شیت(گزاره برگ) نیز گفت: «من فکر نمی‌کنم که تهیه گزاره‌برگ خیلی مفید باشد. جهان به سوی تغییری بزرگ می‌رود. شما نمی‌توانید مخاطبان خود را انتخاب کنید. در گذشته شما می‌توانستید برداشت خود را از واقعیت بروز دهید و روایت خود را برای مخاطبان خود داشته باشید و طرف مقابل هم روایت خود از واقعیت را برای مخاطبان خود داشته باشد اما امروزه در عصر اینترنت و رسانه‌های اجتماعی روایت یک واقعه، موضوعی جهانی است و این همان نقطه‌ای است که مشکلات از آن به وجود می‌آیند. از این رو شما باید بسته نهایی کامل را (به مخاطبان) عرضه کنید.» رئیس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این پرسش اشپیگل که در حال حاضر مشکل‌ترین موارد در چه موضوعاتی است؟ گفت: «در اساس، همه چیز. چرا که شما باید این توافق‌نامه را به‌صورتی بنویسید که مورد قبول دست‌کم ۸ طرفی باشد که در حال مذاکره هستند یعنی ایران و ۱+۵ متشکل از آمریکا، چین، روسیه، فرانسه، ‌انگلیس، ‌آلمان و اتحادیه اروپا. این یعنی ۷ گروه یک طرف و ایران در طرف دیگر قرار دارد، اما حتی همان ۷ تا هم لزوما درباره همه‌چیز با هم توافق ندارند.» ظریف با بیان اینکه بیشتر وقت ما با مذاکره داخلی میان اعضای ۱+۵ می‌گذرد، چون آنها باید موضعی متحد داشته باشند، افزود: «آنها در برخی موارد موضع مشترکی ندارند.» وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که در گزاره‌برگ آمریکایی اطلاعات بسیار کمی درباره روند برداشتن تحریم‌ها آمده است، گفت: «خیر. در واقع ما خیلی روشن درباره تعداد سانتریفیوژهایی که در نطنز و فردو خواهیم داشت و آینده آب سنگین در اراک موضع‌گیری کرده‌ایم. بسیار واضح است که تمامی تحریم‌هایی که اتحادیه اروپا و آمریکا وضع کرده‌اند، لغو خواهند شد.» محمد جواد ظریف افزود: «روند لغو (تحریم‌ها) در یک مورد به مورد دیگر متفاوت خواهد بود. اتحادیه اروپا قوانین خود را دارد. به‌عنوان نهاد خارجی، وقتی توافقی با نهاد خارجی دیگری به دست می‌آید، ما نباید وارد مشکلات داخلی که هر کشور دارد بشویم. شما باید با مسائل واقعی روبه‌رو شوید و این روشن است.»

بازدید از مراکز نظامی

ظریف در ادامه درخصوص بازدید آژانس از مراکز نظامی نیز گفت: «ما اعلام کرده‌ایم که اگر به توافقی برسیم، ایران آماده خواهد شد تا با توجه به ساختار قانونی داخلی خود پروتکل الحاقی را اجرا کند. واضح است که هیچ کشوری اجازه دسترسی آزاد به تاسیسات محرمانه خود را نخواهد داد و همه پیمان‌های جهانی هم به این توجه دارند که شما درباره اسرار دولتی خود چطور رفتار می‌کنید.» او افزود: «من فکر نمی‌کنم ایران مشکلی برای پذیرش استانداردهای شفاف جهانی داشته باشد. همچنین معتقدم که بر روایت‌هایی تاکید می‌شود که برخی می‌خواهند ارائه دهند و (این روایت‌ها) باعث می‌شود که مقامات در تهران هم واکنش نشان دهند.»

روابط ایران و آمریکا

وزیر امورخارجه درباره بی‌اعتمادی میان ایران و آمریکا نیز گفت: «همه ما درباره حسن‌نیت و جدیت طرف‌های غربی که با آنها مذاکره می‌کنیم، نگرانیم و این موضوع به‌خصوص مربوط به آمریکا است. سطح بی‌اعتمادی میان طرفین بالا و دوجانبه است.» ظریف در پاسخ به این سوال که آیا توافق هسته‌ای می‌تواند به معنای تجدیدنظر درباره آمریکا باشد؟ افزود: «این توافق آزمون کوچکی از میزان تمایل آمریکا برای توهم پایان دادن به تغییر دولت در ایران است. توهم دشمنی و خصومت با مردم و انقلاب ایران است.» وزیر‌خارجه درخصوص برقراری رابطه حسنه با آمریکا نیز گفت: «ما درباره برقراری رابطه حسنه با آمریکا صحبت نمی‌کنیم. ما اختلافاتی با آمریکا خواهیم داشت که مهم نیست این تفاوت‌ها چه هستند؛ ایالات‌متحده و ایران دیدگاه‌های متفاوتی به جهان دارند و ما مواردی را که مربوط به خودمان می‌شود، نادیده نمی‌گیریم. آنها بخشی از هویت ما هستند؛ اما هویت نیازمند بحران نیست. ما یک موضوع برای مذاکره با آمریکا داریم و آن مساله هسته‌ای است. اگر بتوانیم آن را به‌صورت موفقیت‌آمیز به پایان برسانیم، در این صورت می‌تواند مبنایی برای تعامل درباره دیگر موارد ایجاد شود.»

یمن

محمدجواد ظریف در ادامه این گفت‌وگو درخصوص حمایت ایران از شیعیان حوثی در یمن نیز گفت: «من نمی‌دانم آمریکا چطور می‌خواهد از بمباران غیرنظامیان بیگناه در یمن حمایت کند؟ اما ما از هیچ گروه به‌خصوصی حمایت نمی‌کنیم.» ظریف افزود: «دروغ‌های زیادی در این مورد وجود دارد. آنچه ما گفته‌ایم این است که مشکلات منطقه با استفاده از زور حل نمی‌شوند، ما از همان آغاز اعلام کردیم که تلاش می‌شود تا خلأ قدرتی در یمن ایجاد شود تا به وسیله آن از زور استفاده شود. (این اقدام) از آغاز اشتباه بود و منافع هیچ گروهی غیر از القاعده تامین نخواهد شد.» ظریف با بیان اینکه غرب بخشی از این مشکلات است، افزود: «اتفاقاتی در جامعه غربی در حال رخ دادن است، جایی که افراد با تابعیت و تحصیلات غربی، افراد بیگناه را در عراق و سوریه سر می‌برند،‌ آنها را زنده زنده می‌سوزانند. چرا چنین اتفاقاتی در منطقه می‌افتد؟ چرا این افراد باید برای این اهداف به کار گرفته شوند؟»

داعش

ظریف در پاسخ به این سوال که آیا‌ ایران و آمریکا می‌توانند به همراه هم به‌صورت رسمی در مبارزه علیه داعش اقدام کنند؟ گفت: «ما تاکنون شاهد آمادگی جدی از جانب آمریکایی‌ها برای مقابله با داعش نبوده‌ایم. اما این موضوعی منطقه‌ای و جهانی است و ما آمادگی داریم تا با همه کشورهای منطقه برای مقابله با چنین تهدیدی همکاری کنیم.ما معتقدیم در هر موضوع مهم جهانی، ایران به‌عنوان یکی از شرکا فعالیت خواهد داشت.» ظریف در پاسخ به این سوال اشپیگل که آیا این همکاری هم‌اکنون در عراق با آمریکا صورت می‌گیرد، گفت: «خیر. ما با دولت عراق علیه داعش همکاری می‌کنیم.»

سوریه

اشپیگل با طرح این سوال که همزمان شما از دولت بشار اسد حمایت می‌کنید و به این وسیله باعث ادامه بحران در سوریه خواهید شد که ظریف گفت: «ما از دولت قانونی سوریه حمایت می‌کنیم. اگر ما چنین اقداماتی نمی‌کردیم، اکنون داعش در دمشق بود. ما گفته‌ایم که باید راهکاری سیاسی برای حل بحران سوریه پیدا شود اما عده‌ای بر پیش شرط تاکید دارند.»

روابط با عربستان

ظریف در ادامه این گفت‌وگو درباره روابط ایران و عربستان در مقطع کنونی که منجر به اظهارنظرهایی از سوی مقامات دو کشور شد نیز گفت: «متاسفانه رگباری از سخنان توهین آمیز از جانب عربستان مطرح بوده است که من به آنها واکنش نشان نداده‌ام. عده زیادی در دولت ایران هم در این زمینه خویشتنداری کرده‌اند. این نظرات شامل نظراتی است که به‌صورت عمومی و خصوصی از جانب عربستان مطرح می‌شوند. باید از وحشت‌آفرینی خودداری کرد.» ظریف درخصوص طرح ادعاهای واهی مبنی بر ترس همسایگان از تسلط ایران بر آنها نیز گفت: «ایران کشوری قوی و بزرگ با جمعیتی زیاد و منابع طبیعی و انسانی گسترده است، اما ما کشوری هستیم که از جغرافیا و گستره خود راضی هستیم. ما در ۲۵۰ سال گذشته در هیچ ماجراجویی نظامی شرکت نکرده‌ایم. ما هیچ‌کدام از این موارد را که ایران می‌کوشد بر منطقه چیره شود در دستور کار نداریم. عده‌ای در منطقه ما وحشت‌آفرینی می‌کنند و ما معتقدیم که نیازی به این اقدام نیست. ما آمادگی داریم تا با همه همسایگان برای تضمین امنیت و ثبات در منطقه همکاری داشته باشیم.»

ما از دولت قانونی سوریه حمایت می‌کنیم. اگر ما چنین اقداماتی نمی‌کردیم، اکنون داعش در دمشق بود. ما گفته‌ایم که باید راهکاری سیاسی برای حل بحران سوریه پیدا شود اما عده‌ای بر پیش‌شرط تاکید دارند