گروه دیپلماسی: پس از آنکه سنای آمریکا با تصویب مصوبه‌ای با اکثریت قاطع به کنگره این کشور اختیار داد که توافق هسته‌ای احتمالی با ایران را بازبینی یا حتی رد کند، جان کری ضمن حمایت از این مصوبه، آن را «مصالحه‌ای معقول و قابل پذیرش» توصیف کرد.

به گفته وزیر امور خارجه آمریکا، باراک اوباما، رئیس‌جمهوری ایالات‌متحده هم آماده است تا از این مصوبه حمایت کند. پس از مدت‌ها جدال میان کنگره و کاخ سفید بر سر تعدیل این طرح سر‌انجام روز پنج شنبه از مجموع ۱۰۰ نماینده مجلس سنای آمریکا، ۹۸ سناتور به این مصوبه رای مثبت دادند. مصوبات سنا برای آنکه اجرایی شوند باید ابتدا به تایید مجلس نمایندگان برسند و بعد رئیس‌جمهوری آنها را امضا کند. جان کری در نشست خبری مشترک با عادل الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان سعودی در پاریس، تغییرات در قانون پیشنهادی در مقایسه با نسخه اولیه آن را دلیل حمایت رئیس‌جمهوری آمریکا از آن عنوان کرد و افزود: «ما خشنودیم که این قانون پیشنهادی با اکثریت آرا در سنا تصویب شد و به مصالحه دوحزبی وفادار باقی ماند.» او ابراز امیدواری کرد که مجلس نمایندگان آمریکا نیز به مثابه سنا از ماهیت دوحزبی این قانون حمایت کند و این فرصت را به کنگره بدهد. کری در ادامه با اشاره به بیست و هشت سال سابقه حضورش در کنگره گفت: «معتقدم که کنگره باید این فرصت را داشته باشد و بتواند این توافق‌نامه را به شیوه‌ای مسوولانه بازنگری کند.» در عین حال جان کری نسبت به حمایت ۱۵۱ عضو مجلس نمایندگان آمریکا از تلاش‌های اوباما برای دستیابی به توافق خوب ابراز خوشنودی کرد و گفت: «آنها در این نامه از اینکه رئیس‌جمهوری باید بتواند بدون مداخله کنگره در مورد شروط مذاکره، به گفت‌وگو ادامه دهد، حمایت کردند.» به گفته کری، اکنون زمان پرداختن به بخش دشوار مذاکرات است و در هفته‌های آینده درباره جزئیات گفت‌وگو خواهد شد. وزیر امور خارجه آمریکا در این کنفرانس خبری توضیح داد که در حال حاضر تمام کشورهای عضو گروه ۱+۵ درخصوص آنچه که از توافق با ایران می‌خواهند، اتفاق نظر دارند و می‌دانند که چه استانداردهایی باید رعایت شود. کری تاکید کرد که یک توافق‌نامه «محکم و روشن» چیزی است که طرفین برای رسیدن به آن تلاش می‌کنند.

درخواست جدید کنگره

همزمان یک گروه متشکل از جمهوری‌خواهان محافظه‌کار در مجلس نمایندگان آمریکا از رهبر این حزب خواستند تا اجازه بحث درباره تغییرات در لایحه نظارت کنگره در توافق هسته‌ای با ایران را که روز پنج‌شنبه در سنا به تصویب رسید صادر کند. به گزارش «ایسنا» به نقل از شبکه خبری سی‌ان‌ان، این درخواست در شرایطی مطرح شده است که میچ مک کانل، رهبر اکثریت مجلس سنا مانع از تغییرات در این لایحه از سوی جمهوری‌خواهان شده است چون این اقدام می‌تواند تصویب نهایی لایحه نظارت کنگره بر توافق هسته‌ای را به خطر بیندازد. مارک میدوز، نماینده جمهوری‌خواه ایالت کارولینای شمالی در مجلس نمایندگان آمریکا روز جمعه در گفت‌وگو با سی‌ان‌ان هدف از این تغییرات را محکم‌تر کردن این لایحه توصیف کرد و گفت: «بعید می‌دانم لایحه‌ای که هم‌اکنون به تصویب رسیده بتواند اختیارات کنگره را در توافق هسته‌ای با ایران افزایش دهد.»

کم‌کردن پرانتزها در وین

از سوی دیگر پس از پایان ۲۰۰ ساعت مذاکره در نیویورک، حمید بعیدی‌نژاد، عضو تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای در صفحه‌ اینستاگرام خود درخصوص روند گفت‌وگوهای انجام شده توضیح داد. به نوشته بعیدی‌نژاد، در مذاکرات نیویورک علاوه بر مذاکرات مهم ظریف با کری و سپس موگرینی، مجموعا ۹ روز در سطح معاونان و ۱۱ روز در سطح کارشناسان مذاکراتی پیوسته و به موازات هم انجام گرفت که با توجه به آنکه در هر جلسه روزانه ۱۰ ساعت مذاکره صورت گرفت می‌توان گفت در این مدت در مجموع حدود ۲۰۰ ساعت مذاکره انجام شد. عضو تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای نوشت: «در چارچوب این مذاکرات بسیاری از متون مختلف مورد بررسی قرار گرفت و بخشی مورد موافقت و بخش دیگری به علتی مبنی بر توافق در پرانتز قرار گرفتند.» بعیدی‌نژاد تاکید کرد که هدف بعدی مذاکرات آینده که از سه‌شنبه هفته جاری تا جمعه در سطح معاونان و کارشناسان در وین برگزار می‌شود، «کم‌کردن پرانتزها و توافق روی موارد اختلافی» خواهد بود. بعیدی‌نژاد ضمن «خوب و مفید» خواندن مذاکرات نیویورک افزود: «مذاکرات خوبی به‌ویژه در رابطه با تهیه پیش‌نویس تفاهم هسته‌ای صورت گرفت اما هنوز موضوعات و مباحث اختلافی زیادی میان دو طرف وجود دارد که باید مورد توافق قرار گیرد.» او ادامه داد: «همکاران ما دوره‌ سختی را در رابطه با کار روی عبارت‌بندی مباحث سیاسی، فنی و حقوقی در تفاهم سیاسی پیش روی دارند که نیازمند کار شبانه‌روزی است و تا روز و ساعت آخر مذاکرات به‌طور مستمر و بدون کمترین وقفه‌ای باید ادامه یابد.»

شانس فوق‌العاده توافق

از سوی دیگر ارنست مونیز، وزیر انرژی آمریکا در مصاحبه‌ای تاکید کرد که به‌رغم کار سخت باقی‌مانده، «شانس فوق‌العاده‌ای» برای رسیدن به توافق هسته‌ای وجود دارد. مونیز در مصاحبه با چارلی رز در شبکه پی‌بی‌اس گفت: همه طرف‌ها موافقت کرده‌اند که در پایان ماه ژوئن(۱۰ تیر) به نتیجه برسند. او در پاسخ به این سوال که در صورت نرسیدن به توافق چه اتفاقی می‌افتد، توضیح داد: «نمی‌توان کاملا حدس زد اما می‌دانیم که کنگره به احتمال زیاد به اقدامات اضافی دست خواهد زد.» او تاکید کرد: «خوش‌بین هستم که توافق خوبی را عرضه خواهیم کرد.»