در تحلیل دو نشریه بینالمللی اعلام شد
غولهای تجاری در راه ایران
دنیای اقتصاد: گزارشهای منتشر شده در «نشنال بیزنس» و «وال استریت ژورنال» نشان میدهد هرچند در این چند سال راههای تجارت با ایران در اثر تحریمها محدود بود اما آنها بیکار ننشستهاند و خود را برای دوره پساتحریم آماده کردهاند. تحلیلگران پتانسیلهای بازار ایران را یافتهاند و بسیاری از حوزهها را برای سرمایهگذاری بکر میدانند. یکی از دروازههای بزرگ تجاری در خاورمیانه و شمال آفریقا، امارات متحده عربی، است. آنها رفع تحریمهای ایران را یک فرصت بزرگ میدانند. به خصوص در شرایطی که بسیاری از فرصتها به دلیل تحریمهای روسیه از میان رفته است ایران میتواند جایگزین و شریکی مناسب برای آنها باشد.
دنیای اقتصاد: گزارشهای منتشر شده در «نشنال بیزنس» و «وال استریت ژورنال» نشان میدهد هرچند در این چند سال راههای تجارت با ایران در اثر تحریمها محدود بود اما آنها بیکار ننشستهاند و خود را برای دوره پساتحریم آماده کردهاند. تحلیلگران پتانسیلهای بازار ایران را یافتهاند و بسیاری از حوزهها را برای سرمایهگذاری بکر میدانند. یکی از دروازههای بزرگ تجاری در خاورمیانه و شمال آفریقا، امارات متحده عربی، است. آنها رفع تحریمهای ایران را یک فرصت بزرگ میدانند. به خصوص در شرایطی که بسیاری از فرصتها به دلیل تحریمهای روسیه از میان رفته است ایران میتواند جایگزین و شریکی مناسب برای آنها باشد. از سوی دیگر افزایش حجم مبادلات رشد اقتصادی ایران را افزایش میدهد.
نشنال بیزنس: رونق تجارت با امارات
نشنال بیزنس در گزارشی اعلام کرد مدیران مالی در امارات امیدوارند چارچوب توافق با ایران تجارت بین دو کشور را تا ۱۰۰ میلیارد درهم افزایش دهد.
امارات متحده عربی هم اکنون بزرگترین شریک تجاری غیرنفتی ایران است. همچنین طبق آمار، این کشور در سال ۲۰۱۳ بزرگترین منبع واردات به ایران به مبلغ ۳۷/ ۲۳ میلیارد یورو معادل ۹۳ میلیارد درهم بوده است. از سوی دیگر ایران نیز با ۹۰۷ میلیون یورو صادرات به امارات، این کشور را بهعنوان هشتمین بازار صادرات محصولاتش قرار داده است. برداشته شدن تحریمها افزایش قابل ملاحظهای در هر دو حوزه صادرات و واردات بین دو کشور ایجاد میکند.
در گزارش صندوق بینالمللی پول در سال ۲۰۱۲ تخمین زده شد که صادرات امارات به ایران در اثر تحریمها ۳۰ درصد کاهش یافته است و در اثر آن تولید ناخالص ملی این کشور ۳/ ۰ درصد کاهش یافت. «تیم فاکس» رئیس تیم تحقیقات اقتصادی بانک NBD (بزرگترین موسسه مالی خاورمیانه در امارات) گفت: «افزایش تجارت درنتیجه این توافق اثرات بسیار مثبتی در امارات و دبی خواهد داشت.» پیشبینیها حاکی است که بسیاری از بازارهای دو کشور قابلیت اتصال دارند و شرکتهایی در حوزههای هتلداری، صنایع ساختمانی و عمران و حتی خودروسازی منتفع خواهند شد.
همچنین جبل علی، رئیس بخش خاورمیانهای خودروسازی رنو فرانسه گفت: بلافاصله بعد از لغو تحریمها باید مبادله با ایران را از سر گیرد. آشک آرام، مدیر اجرایی دوچ بانک آلمان در خاورمیانه و شمال آفریقا در کنفرانسی سال گذشته نیز اعلام کرد اگر اقتصاد ایران باز شود برای دبی بسیار مطلوب خواهد بود.
بسیاری از شرکتهای اروپایی، چینی، ژاپنی و آمریکایی که قصد سرمایهگذاری در شمال آفریقا را داشتهاند از دبی بهعنوان یک دروازه تجاری استفاده کردهاند. آنها قطعا از گسترش روابط اقتصادی ایران بسیار استقبال خواهند کرد. سیمون تاونسند، مدیر منطقهای بازار سرمایه در امور مشاوره املاک DTZ گفت: این توافق یک گام به جلو برای سرمایه گذاران مشتاق ایرانی در بازار دبی است و باعث میشود توازنی ایجاد کند که کاهش سرمایهگذاری روسیه را جبران کند.
عمر کادور، مدیر بخش اجرایی شرکت هتلداری رتانا ابوظبی گفت: پیشنهادهایی برای احداث چهار هتل لوکس با نام تجاری ریحان آماده شده است. دو هتل ۵ ستاره در شهر زیارتی مشهد با تعداد ۳۶۲ اتاق که امید است تا سال ۲۰۱۷ تکمیل شود و دیگری با ۲۷۵ اتاق که در سال ۲۰۱۸ تکمیل میشود. یک هتل ۵ ستاره با ۱۹۴ اتاق و یک هتل ۴ ستاره با ۲۱۰ اتاق نیز در تهران در نظر گرفته شده است که تا سال ۲۰۱۸ تکمیل شوند.
همچنین عبدالله مسعد، مدیر اجرایی شرکت راک سرامیک گفت: پتانسیل تاسیس کارخانه صنایع ساختمانی در ایران شگفتآور است. از یکسو مواد خام فراوان از سوی دیگر نیروی کار مناسب و متخصص و بهتر از همه بازار داخلی عالی وجود دارد. تحریمها باعث شده ما سطح روابط با ایران را در حداقل نگه داریم اما اکنون منتظر و آماده هستیم که از این پتانسیل بزرگ استفاده کنیم و در صورت امکان بلافاصله آنجا باشیم. محیالدین بین هندی موسس و رئیس شرکت کالاهای لوکس «بین هندی» گفت: مگر ممکن است کشوری در همسایگی ما باشد که ۸۰ میلیون جمعیت دارد و ما آنجا حضور نداشته باشیم.با این حال برخی از تحلیلگران به وقفههای غیرقابل اجتناب برای برقراری رابطه با ایران اشاره میکنند.
وال استریت ژورنال: پیشبینی رشد ۸ درصدی اقتصاد ایران
از سوی دیگر والاستریت ژورنال گزارش داد که ایران پس از پایان توافق هستهای با گروه ۱+۵ در آستانه رونق اقتصادی بعد از رهایی از تحریمها است. ایران و ۶ قدرت در روز پنجشنبه چنین بیان کردند که آنها بر سر نکات اصلی طی هفتههای پرکار دیپلماسی به توافق رسیدند.
این تفاهم سوالهای فراوانی را مطرح کرده است که از جمله آنها میتوان به زمان رهایی از تحریم و اقداماتی که باید برای رهایی از تحریم انجام شود، اشاره کرد. اما روشن است که بسیاری از تحریمهای اقتصادی و مالی تا سال آینده تعلیق میشوند و این موضوع باعث رشد اقتصاد ایران میشود. پس از اعلام چارچوب تفاهم لوزان، جانکری وزیر امور خارجه آمریکا گفت: «تحریمهای اساسی ممکن است که بعد از چهار ماه از توافق تعلیق شود. زمان دقیق لغو تحریمها بستگی به اجرای تعهدات موافقتنامه دارد و آژانس بینالمللی انرژی اتمی پاسخگوی آن خواهد بود که آیا ایران به تعهداتش عمل کرده است یا خیر.»
اتحادیه اروپا تحریمهای اقتصادی، بانکی و انرژی را لغو خواهد کرد و همچنین تحریم نفتی ایران را از داد و ستد شبکه سوئیفت بینالمللی برخواهد داشت.
آمریکا تحریمهایی را تعلیق خواهد کرد که شرکتهای خارجی و داخلی را در صورت همکاری اقتصادی و مالی با ایران جریمه میکرد. مانند تحریم بانک مرکزی که لغو این تحریمها ۱۰۰ میلیارد دلار را به درآمد نفتی ایران باز میگرداند.
یک دیپلمات اروپایی که در مذاکرات شرکت داشت درباره آینده لغو تحریمها گفته است زمانی که تحریمهای اقتصادی لغو شود ایران میتواند رشد ۸ درصدی را تجربه کند. بعد از توافق موقت هستهای که نوامبر سال ۲۰۱۳ تصویب شد، ایران از کاهش ملایم تحریمها بهره چندانی نبرد چرا که شرکتهای غربی در تجارت با ایران محتاط بودند. پس از آن زمان بسیاری صرف شد تا بانکهای اروپایی و آسیایی، در آمد نفتی ۷۰۰ میلیون دلاری بلوکه شده را به ایران منتقل کنند.
ارسال نظر