ظریف با صالحی و فریدون به ژنو رفت
ترکیب ویژه تیم مذاکره
دنیای اقتصاد: ترکیب تیم مذاکره در مقایسه با قبل ارتقا یافت. روز گذشته، رئیس سازمان انرژی اتمی، حسین فریدون، دستیار ویژه رئیسجمهوری و محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه وارد سوئیس شدند و به دیگر مذاکرهکنندگان هستهای پیوستند. صالحی بلافاصله پس از ورود به ژنو، با وزیر انرژی آمریکا وارد مذاکره شد. حضور وزیر انرژی آمریکا در مذاکرات به درخواست شخص جان کری، وزیر خارجه آمریکا انجام شده و هدف از آن رایزنیهای فنی دقیق در جریان مذاکرات است. وزارت خارجه اعلام کرده فریدون «برای انجام مشورتها و هماهنگیهای لازم در طول مذاکرات» به ژنو سفر کرده است.
دنیای اقتصاد: ترکیب تیم مذاکره در مقایسه با قبل ارتقا یافت. روز گذشته، رئیس سازمان انرژی اتمی، حسین فریدون، دستیار ویژه رئیسجمهوری و محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه وارد سوئیس شدند و به دیگر مذاکرهکنندگان هستهای پیوستند. صالحی بلافاصله پس از ورود به ژنو، با وزیر انرژی آمریکا وارد مذاکره شد. حضور وزیر انرژی آمریکا در مذاکرات به درخواست شخص جان کری، وزیر خارجه آمریکا انجام شده و هدف از آن رایزنیهای فنی دقیق در جریان مذاکرات است. وزارت خارجه اعلام کرده فریدون «برای انجام مشورتها و هماهنگیهای لازم در طول مذاکرات» به ژنو سفر کرده است.
با حضور علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی و حسین فریدون، دستیار ویژه رئیسجمهوری شکل گرفت
ترکیب جدید تیم مذاکرهکننده در ژنو
گروه دیپلماسی: دور جدید مذاکرات هستهای ایران با آمریکا در شرایطی در ژنو دنبال میشود که اعضای جدیدی به تیم مذاکرهکننده هستهای دو کشور پیوستهاند؛ علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و ارنست مونیز، وزیر انرژی آمریکا در دومین روز از جدیدترین دور مذاکرات هستهای، راهی شهر ژنو سوئیس شدند تا درخصوص «موضوعات فنی» مذاکراتی داشته باشند. این نخستین بار است که به جز وزرای امور خارجه و معاونهایشان، مقام بلندپایه دیگری از دو کشور در مذاکرات حضور پیدا میکند.
رئیس سازمان انرژی اتمی روز گذشته به همراه محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه و حسینفریدون، دستیار ویژه رئیسجمهور وارد ژنو شد. ورود رسمی رئیس سازمان انرژی اتمی به مذاکرات هستهای، پیامی جز این ندارد که مذاکرات در این مرحله به طور ویژه بر موضوع «ظرفیت غنیسازی و تعداد سانتریفیوژهای ایران» متمرکز شده است. حضور صالحی در مذاکرات هستهای همچنین بیانگر «حساس شدن» مذاکرات است زیرا پیش از این نیز نمایندگانی از سازمان انرژی اتمی به عنوان کارشناس در تیم مذاکرهکننده هستهای با هدف رایزنیهای فنی حضور داشتند، اما اکنون رئیس این سازمان راهی ژنو شده است تا در مذاکرات حضور داشته باشد. به گزارش «ایرنا»، بر اساس بیانیه وزارت انرژی آمریکا ورود ارنست مونیز، دیگر عضو جدید و وزیر انرژی این کشور به مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ هم به درخواست جان کری وزیر خارجه آمریکا بوده است. در این بیانیه آمده است هدف از حضور مونیز این است که رایزنیهای فنی به صورت دقیق ادامه یابد. از سوی دیگر محمدعلی حسینی، مدیرکل دیپلماسی رسانهای وزارت امور خارجه درباره دلایل حضور حسین فریدون در مذاکرات ژنو، گفت که دستیار ویژه رئیسجمهوری برای انجام مشورتها و هماهنگیهای لازم در طول مذاکرات فعلی راهی سوئیس شده است. حسین فریدون، دستیار ویژه و برادر رئیسجمهور پیش از این نیز یک بار در تیرماه سال جاری با هدف اطلاع از آخرین تحولات روند مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ و ارائه گزارش تفصیلی به رئیسجمهوری در مذاکرات وین ۶ حضور یافته بود. ظرفیت غنیسازی یا تعداد سانتریفیوژهای فعال در ایران پس از توافق جامع در کنار ترتیب، توالی و چگونگی رفع تحریمها و مدت زمان اجرای توافق جامع از مهمترین اختلافاتی است که همچنان میان ایران و گروه ۱+۵ حلنشده باقی مانده است. پیش از این برخی رسانههای غربی از جمله آسوشیتدپرس و والاستریت ژورنال خبر از مصالحه هستهای ایران و آمریکا درباره تعداد سانتریفیوژها داده و مدعی کنار رفتن این مانع از سر راه رسیدن به توافق جامع شده بودند. همچنین برخی منابع دیگر نیز گزارش داده بودند که در آخرین دور مذاکرات هستهای دوجانبه ایران و آمریکا در ژنو که ابتدا با دیدار ظریف و کری آغاز شد، سطح خواسته آمریکاییها به ۶۵۰۰ سانتریفیوژ هم رسیده بود. پس از انتشار این اخبار، پیوستن رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و وزیر انرژی آمریکا به مذاکرهکنندگان حکایت از آن دارد که مذاکرات ایران و آمریکا به مرحله حساس تعیین سرنوشت درباره اختلاف بر سر تعداد سانتریفیوژها در ایران رسیده است.
نوآوری در مذاکرات
این در شرایطی است که از روز جمعه دور جدید مذاکرات هستهای دوجانبه ایران و آمریکا با هدف دستیابی به توافق جامع و نهایی در سطح معاونان وزرای خارجه در ژنو سوئیس آغاز شده است. سیدعباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکرهکننده ایران، روز نخست مذاکرات را «مثبت و جدی» توصیف کرد و گفت که «به دنبال نوآوری و تحول در نحوه مذاکرات هستیم تا کارها سرعت گیرد.» مذاکرات معاونان وزرای خارجه ایران و آمریکا مقدمهای است برای دور تازه گفتوگوهای محمدجواد ظریف و جان کری وزرای خارجه دو کشور. ظریف احتمالا امروز یکشنبه با جان کری مذاکراتی خواهد داشت. عراقچی همزمان با مثبت توصیف کردن فضای گفتوگوها، تاکید کرد: «البته این به آن معنی نیست که پیشرفتهای فوقالعادهای داشتهایم، اما بحثها نزدیک و فشرده دنبال میشود.» سرپرست تیم مذاکرهکننده ایرانی در گفتوگو با واحد مرکزی خبر در ژنو از رسیدن مذاکرات به جزئیات خبر داد و گفت: «پس از یک سال مذاکره در همه ابعاد و موضوعات در شرایطی هستیم که باید وارد جزئیات شویم به ویژه اینکه قصد ما این است که در توافق نهایی کلیات و جزئیات یکپارچه باشد، به همین دلیل مجبور هستیم که وارد همه جزئیات در همه موضوعات و مراحل شویم.» او مجددا بر این مساله تاکید کرد که توافق دو مرحلهای نخواهیم داشت به همین دلیل شرایط ایجاب میکند که مذاکرات فشرده و طولانی برگزار شود.
درواقع این روزها، ژنو کانون رایزنیهای دیپلماتیک ایران و آمریکا در زمینه مسائل باقی مانده هستهای است. علیاکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی، بهروز کمالوندی معاون او در کنار سیدعباس عراقچی و مجید تختروانچی معاونان وزیر امور خارجه از ایران و وندی شرمن فرد شماره ۳ وزارت خارجه آمریکا و ارنست مونیز وزیر انرژی این کشور هماکنون در ژنو حضور دارند. همچنین قرار بود جان کری نیز امروز به جمع مذاکرهکنندگان آمریکایی بپیوندد. بر اساس برخی اخبار، احتمال دارد معاونان سایر وزیران خارجه کشورهای ۱+۵ نیز در روزهای آتی به این مذاکرات بپیوندند.
اوباما آماده توافق است
همزمان و با شدت گرفتن اختلافات میان رهبران آمریکا و رژیم اسرائیل، دنیس راس، دیپلمات ارشد آمریکایی و مشاور سابق رئیسجمهوری ایالاتمتحده در یادداشتی برای واشنگتنپست نوشت که باراک اوباما آماده توافق با ایران است و توافق مدنظر او خوشایند اسرائیل نخواهد بود. به گزارش سایت خبری «فرارو» به نقل از واشنگتن پست، دنیس راس در این یادداشت نوشت: «بحثها در مورد دعوت جان بینر، رئیس جمهوریخواه مجلس نمایندگان از بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی برای سخنرانی در نشست مشترک کنگره باعث شده توجهات از اصل موضوعی که به دلیل آن قصد سفر به واشنگتن را دارد، منحرف شود و آن مشکلات مربوط به «توافق احتمالی» در مورد برنامه هستهای ایران است.»
راس معتقد است اوباما به وضوح آماده پذیرش توافقی است که برنامه هستهای ایران را شاید برای مدت ۱۵ سال و در جهتی محدود میکند که تضمین میدهد ایران به اندازه یک سال از توانمندی تولید اورانیوم با غنای لازم برای تولید سلاح دور خواهد بود. به نوشته این دیپلمات برجسته آمریکایی که به شدت به اسرائیل نزدیک است، با این حال ایران ملزم به برچیدن هیچ یک از تاسیسات و زیرساختهای هستهای خود نیست و پس از منقضی شدن این توافق، اجازه خواهد داشت که برنامه هستهای در ابعاد صنعتی داشته باشد و با این کشور درست مانند دیگر کشورهای عضو پیمان عدم گسترش سلاحهای هستهای (انپیتی) برخورد خواهد شد.
ارسال نظر