آسوشیتدپرس گزارش داد
جزئیات پیشنهادهای جدید در مذاکرات هستهای
گروه دیپلماسی: همزمان با آنکه مقامات افراطی رژیم صهیونیستی فشارهای خود را با هدف ناکام گذاشتن مذاکرات میان ایران و شش قدرت جهانی افزایش دادهاند، خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی از نزدیک شدن ایران و آمریکا به دستیابی به یک «توافق هستهای» خبر داد. آسوشیتدپرس به نقل از دیپلماتهای نزدیک به مذاکرات هستهای مدعی شده است که طرف غربی آماده است در صورتی که ایران یکی از سه راه احتمالی «کاهش ذخایر گاز اورانیوم، انتقال اورانیوم به خارج یا بازآرایی ساختار آبشارها» را بپذیرد، با افزایش شمار سانتریفیوژها موافقت کند. همچنین به گزارش این خبرگزاری، آمریکا اکنون آماده پذیرش یک دوره زمانی ۱۰ تا ۱۲ ساله در مورد برنامه هستهای ایران است. در شرایطی که تنها چند هفته تا ضربالاجل ماه مارس باقی مانده، ایران ظاهرا در سوق دادن طرف دیگر به سمت یک مصالحه دست پیش را دارد و اختلاف اصلی بر سر اندازه و قابلیت برنامه غنیسازی اورانیوم است. از دیگر سو، به گفته دیپلماتها، با توجه به مقاومت ایرانیها، اکنون آمریکا آماده پذیرش سانتریفیوژهای فعال و شاید بیشتر از آن در صورت موافقت تهران با محدود ساختن کارآیی حدود ۴۵۰۰ دستگاه دیگر است. واشنگتن به همراه بریتانیا، فرانسه و آلمان با درخواست برچیده شدن حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد از حدود ۱۰ هزار سانتریفیوژ فعال فعلی به همراه تمام هشت هزار یا در همین حدود دستگاه سانتریفیوژ نصب شده ولی در چرخه قرار نگرفته، پای میز مذاکره آمده بودند. به گزارش «ایرنا»، آسوشیتدپرس به نقل از دیپلماتها نوشته است که آمریکا آماده پذیرش یک دوره زمانی ۱۰ تا ۱۲ ساله در مورد برنامه هستهای ایران است در حالی که پیش از این دوره زمانی ۲۰ ساله و حتی بیشتر را خواستار بودند. خبرگزاری آسوشیتدپرس با طرح این سوال که آیا میتوان بن بست موجود را از میان برداشت، نوشته است: «به گفته دیپلماتهای آشنا با مذاکرات هستهای، آمریکا ممکن است آماده پذیرش شمار بیشتری سانتریفیوژ باشد در صورتی که امکان بالقوه برای غنیسازی اورانیوم کاهش یابد.» این رسانه آمریکایی مدعی شده است؛ یک ایده مورد بحث این است که ایران اندازه ذخایر گاز اورانیوم خود را محدود سازد. میزان گازی که تهران اجازه ذخیرهسازی دارد بسته به آن است که چه تعداد سانتریفیوژ در اختیار دارد.
دستیابی به تفاهم سیاسی تا پایان ماه مارس
طی هفتههای اخیر بحث بر سر یک مرحلهای بودن توافق میان ایران و گروه ۱+۵ شدت بیشتری گرفته است. همچنانکه رهبر معظم انقلاب چندی پیش اعلام کردند توافق بر کلیات و جزئیات باید در یک مرحله و با مفاد واضح و غیرقابل تأویل باشد. در این خصوص روز گذشته، مرضیه افخم، سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران در نشست هفتگی خود با بیان اینکه تا پایان مارس «تفاهم» سیاسی میکنیم نه «توافق» تاکید کرد که ایران به دنبال توافق یک مرحلهای است. افخم ادامه داد: «مذاکرهکنندگان ایران و گروه ۱+۵ در مذاکرات آذرماه در وین ضمن تمدید مذاکرات برای بیش از ۷ ماه به راهحل و روشی برای دست یافتن به توافق جامع نیز فکر کردند و در این مورد تصمیم گرفتند تا پایان ماه مارس تفاهم سیاسی را شکل دهند تا بتوانند روی چارچوب جزئیات متمرکز شوند؛ اما موضوع تفاهم سیاسی برای برخی به منزله توافق سیاسی در حال شکلگیری بود در حالی که توافق در یک مرحله و در پایان کار به دست میآید.» در ادامه سخنگوی وزارت امور خارجه درباره واکنش این وزارتخانه به تحریم شرکت نفتکش ایران از سوی اتحادیه اروپا و بریتانیا ضمن آنکه این اقدام را سیاسی و خلاف روند حسن نیت عنوان کرد، گفت: «اقدام اتحادیه اروپا در تحریم مجدد برخی نهادها و شرکتهای ایرانی با روند مذاکرات جاری هستهای ناسازگار است.»
درخواست عجیب رژیم صهیونیستی
با وجود تلاشهای دولت آمریکا برای حل موضوع هستهای ایران، اما مقامات رژیم صهیونیستی همچنان بر مواضع خود پافشاری میکنند و خواهان آن هستند که برنامه هستهای ایران برچیده شود. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این رژیم سال گذشته پس از انعقاد توافق اولیه ژنو میان ایران و گروه ۱+۵ بر سر برنامه صلحآمیز هستهای ایران، آن را «بزرگترین اشتباه قرن» توصیف کرد. نتانیاهو که بسیار نگران حل و فصل مساله هستهای ایران است، همواره تاکید دارد که «توافق نکردن بهتر از یک توافق بد است.» در همین ارتباط روز گذشته نیز وزیر جنگ این رژیم طی درخواستی عجیب از کشورهای ۱+۵ خواست تا تهران را از داشتن حتی یک سانتریفیوژ منع کنند! موشه یعلون، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی از مذاکرات غربیها با ایران درخصوص موضوع هستهای انتقاد کرد و گفت: «غربیها بهجای اینکه درباره تعداد سانتریفیوژها با ایران بحث کنند، باید تهران را از داشتن حتی یک سانتریفیوژ منع کنند.» روزنامه لبنانی «الاخبار» نیز روز گذشته به نقل از بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی نوشت: «نتانیاهو در سخنرانی آتی خود در کنگره آمریکا بار دیگر قصد دارد، این ادعا را که ایران در مدتی کوتاه به نخستین بمب اتم خود دست می یابد، تکرار کند و بگوید، اگر اکنون اقدام کنیم، بهتر از این است که پس از امضای توافق شکایت کنیم.» تلاش نتانیاهو برای سفر به آمریکا و سخنرانی در کنگره در حالی صورت میگیرد که شماری از قانونگذاران آمریکایی تهدید کردهاند که در اعتراض به سفر آینده بنیامین نتانیاهو به آمریکا در مراسم سخنرانی او درباره ایران در کنگره شرکت نخواهند کرد. همچنین آسوشیتدپرس درخصوص این سخنرانی نوشت: «سخنرانی پیشبینی شده نتانیاهو در کنگره آمریکا در سوم مارس درست چند هفته قبل از تاریخ مورد نظر برای رسیدن به یک توافق عمومی، تریبون پر سر و صدایی در اختیار او قرار خواهد داد.» آسوشیتدپرس در عین حال نوشته است: «اما مدافعان چنین معاملهای میگویند چنین گریزی بسیار دشوار خواهد بود.» همچنین «دیوید ایگنیشس» تحلیلگر امور خاورمیانه و ستون نویس روزنامه «واشنگتن پست»، در این خصوص تاکید دارد که بیاعتمادی باراک اوباما به بنیامین نتانیاهو به دلیل سوءظن واشنگتن به دفتر نخستوزیری اسرائیل در مورد افشای جزئیات گفتوگوهای هستهای ایران و گروه ۱+۵ عمیقتر شده است. او بر این باور است که تنشها در مورد پرونده هستهای ایران در پی سخنرانی سوم مارس (۱۴ اسفند) نتانیاهو در کنگره آمریکا به اوج میرسد.
ارسال نظر