هشدار به واشنگتن از داووس و تهران
گروه دیپلماسی: محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران که برای شرکت در چهل و پنجمین اجلاس مجمع جهانی اقتصاد در دهکده داووس راهی سوئیس شده است روز جمعه در حاشیه این اجلاس و در گفتوگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس نسبت به تلاش برخی قانونگذاران آمریکا برای تصویب تحریمهای جدید علیه ایران هشدار داد و گفت که اگر کنگره آمریکا چنین طرحی را تصویب کند پارلمان ایران آن را بیپاسخ نخواهد گذاشت. به گفته ظریف، موافقت کنگره آمریکا با طرح تحریمهای بیشتر علیه ایران مذاکرات هستهای را به شکست میکشاند. از دیگر سو در داخل ایران نیز علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی در همایش سراسری ستادهای دهه فجر انقلاب اسلامی در خصوص بحثهایی که از جانب کنگره آمریکا مطرح شده است، تاکید کرد که اگر باراک اوباما نمیتواند مشکلات را حل کند مسوول برهم زدن مذاکرات است و به ایران ربطی ندارد. به گزارش «ایسنا» لاریجانی افزود: «جمهوری اسلامی ایران انعطافهای لازم را داشته است و این شعارهایی که میدهند و بهعنوان اهرم استفاده میکنند به ما مربوط نیست.» در عین حال رئیس مجلس شورای اسلامی در دیدار با همتای گرجستانیاش گفت: «ایران به هرگونه اقدام کنگره آمریکا با حرکت جهشی و فناوری هستهای پاسخ میدهد و این برای ایران بسیار مقدور است.»
ظریف و کری، نگران تخریب گفتوگوها
سوئیس به محل رایزنیهای هستهای ایران تبدیل شده است؛ در شرایطی که تیم مذاکرهکننده ایران به ریاست سید عباس عراقچی روز گذشته بار دیگر گفتوگوهای هستهای خود را با مذاکرهکنندگان آمریکایی به سرپرستی وندی شرمن در شهر زوریخ سوئیس از سر گرفت، جمعه شب نیز ظریف در دیگر شهر سوئیس و در حاشیه اجلاس داووس با جان کری، همتای آمریکاییاش دیدار کرد. رئیس دستگاه دیپلماسی ایران پس از دیدار با کری گفت: «در این دیدار درباره بحثهای مختلفی که دوستان ما در زوریخ پیگیری میکنند از جمله تعداد سانتریفیوژها، روشهای غنیسازی و همچنین پیشنهادهای مختلفی که از سوی طرفین مطرح است، بحث کردیم و درباره ضرورت تسریع و تقویت روند مذاکرات به منظور جلوگیری از تخریبهایی که صورت میگیرد، گفتوگو شد.»
ادامه رایزنیها در استانبول
در عین حال قرار است معاونان وزیر خارجه ایران و نمایندگان سه کشور اروپایی در گروه ۱+۵ یعنی آلمان، بریتانیا و فرانسه پنجشنبه ۹ بهمن ماه در شهر استانبول به گفتوگو در راستای حل اختلافات موجود بر سر راه حصول توافق جامع بپردازند. هیاتهای مذاکرهکننده ایران و آمریکا جمعه و شنبه گفتوگوهایی را به منظور بررسی موضوعات مورد اختلاف انجام دادند.
به زودی به توافق میرسیم
همچنین ظریف در حاشیه داووس با بیان اینکه تحریمهای جدید از سوی آمریکا باعث نابودی توافق ایران و ۱+۵ خواهد شد نسبت به نتیجه مذاکرات اظهار خوشبینی کرد و گفت: «بر این باورم که به زودی به توافق هستهای خواهیم رسید.» او ضمن مخالفت با اظهارات وزیر دفاع آلمان مبنی بر اینکه تحریمها دلیل آمدن ایران پای میز مذاکره بوده است، گفت: «دلیل اینکه دولت ما بر سر میز مذاکره نشسته این است که ما میخواهیم روابطمان را با جهان تغییر دهیم و این تحریمها نبوده است که دولت ما را پای میز مذاکره کشانده است.» رئیس دستگاه دیپلماسی ایران درباره اظهارات یکی از میزبانان که مدعی بود، او گفته است تحریمها بر ایران تاثیر ندارد و اکنون صحبت از تاثیر کاهش بهای نفت و تحریمها میکند، گفت: «من گفتم که این مساله بر سیاستهای ما تاثیری ندارد.» ظریف تاکید کرد تحریمها باعث نشدند که دولت ایران پای میز گفتوگوها بیاید، زیرا اگر تحریمها دولت ایران را به مذاکره سوق داده بود اکنون باید میز مذاکره را ترک میکردیم. به گفته ظریف اکنون عرصه برای رسیدن به توافق باز است و اگر کسی بخواهد این توافق را به هم بزند خود را در جامعه جهانی منزوی خواهد دید، خواه کنگره آمریکا باشد یا هر کس دیگری. او در عین حال از جامعه بینالملل خواست در مقابل هر اقدامی که بخواهد این امر بسیار مهم را با مانع روبهرو کند بایستد. وزیر امور خارجه ایران در ادامه با بیان اینکه اگر کنگره آمریکا قانونی را تصویب کند (تشدید تحریمها) مجلس ما نیز پاسخ آن را خواهد داد، گفت: «رئیسجمهور آمریکا دارای اختیار استفاده از حق وتو (در مقابل تصمیمات کنگره) است اما مجلس ما تدابیر متقابلی اتخاذ خواهد کرد با این تفاوت که قانون اساسی ما به رئیسجمهور حق وتوی مصوبات مجلس را نداده است.» وزیر امور خارجه ایران ادامه داد که طرح تحریمهای جدید در کنگره آمریکا برنامه اقدام مشترک را که دو طرف سال گذشته در ژنو بر سر آن به توافق رسیدند، خواهد کشت.
رایزنیهای کاخ سفید با قانونگذاران
همزمان در داخل آمریکا نیز موضعگیریها نسبت به تلاشهای کنگره برای تصویب تحریمهای جدید علیه ایران ادامه دارد. در این رابطه روز جمعه سخنگوی کاخ سفید گفت که جامعه جهانی تصویب هرگونه تحریم جدید علیه ایران را نقض توافق اولیه ژنو تلقی خواهد کرد؛ از این رو اکنون زمان مناسبی برای این اقدام کنگره نیست. به گزارش «ایسنا» به نقل از پایگاه خبری هیل، جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید افزود: «ما رایزنیهایی را با قانونگذاران داشتهایم و فکر میکنم که دیدگاه رئیسجمهور برای مخالفت با این طرح متقاعدکننده بوده است.» به گفته سخنگوی کاخ سفید، شواهدی وجود دارد که نشان میدهد دست کم برخی از اعضای کنگره این رایزنیها را قابل قبول ارزیابی کردهاند.
اقدام خصومتآمیز کنگره
دعوای میان کنگره و کاخ سفید بر سر تشدید تحریمها علیه ایران در شرایطی دنبال میشود که قانونگذاران آمریکایی اخیرا و در واکنش به هشدارهای رئیسجمهور مبنی بر اینکه هرگونه طرح تحریمی را وتو خواهد کرد، جان بینر رئیس جمهوریخواه کنگره از بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اسرائیل برای سخنرانی در کنگره دعوت به عمل آورده است؛ اقدامی که واکنش کاخ سفید را در پی داشت و پس از آن بود که اوباما گفت با نتانیاهو دیدار نخواهد کرد. روزنامه «نیویورکتایمز» در سرمقاله روز جمعه خود به انتقاد از سفر بیدعوت نخستوزیر رژیم صهیونیستی به آمریکا پرداخته و آن را اقدامی خصومتآمیز توصیف کرد. به گزارش فارس، نیویورکتایمز با بیان اینکه اقدام بینر «خلاف دیپلماسی و منطق» بوده است، نوشته است که نتانیاهو در آستانه انتخابات، تلاش میکند با انتقاد علنی از اوباما خود را رهبری قدرتمند جلوه دهد و در مقابل بینر نیز از هر ابزاری برای تضعیف اوباما در عرصه امنیت ملی بهره میگیرد. این یادداشت میافزاید: «نمایندگان کاملا این حق را دارند که با رئیسجمهور مخالف باشند؛ همانطور که رهبران خارجی این حق را دارند. اما این جلسه که قرار است در ماه مارس تنها در یک مایلی کاخ سفید برگزار شود، اقدامی خصومتآمیز برای فشار به کنگره جهت تشدید تحریمهای ایران است. اقدامی که اوباما به درستی اعلام کرده آن را وتو میکند.»
ارسال نظر