از سوی معاون اقتصادی بانک مرکزی توضیح داده شد
دلایل تغییرات نرخ رشد در آمار ۶ ماهه
وی در عین حال دلیل ملایم شدن رشد در فصل دوم را مربوط این دانست که اقتصاد ایران بیشترین انقباض را در فصل اول سال ۱۳۹۲ تجربه کرد و در فصل دوم سال ۹۲ از سرعت انقباض در مقایسه با قبل کاسته شد به همین دلیل آهنگ رشد نیمه دوم سال جاری نیز ملایمتر شد.
وی در عین حال دلیل ملایم شدن رشد در فصل دوم را مربوط این دانست که اقتصاد ایران بیشترین انقباض را در فصل اول سال ۱۳۹۲ تجربه کرد و در فصل دوم سال ۹۲ از سرعت انقباض در مقایسه با قبل کاسته شد به همین دلیل آهنگ رشد نیمه دوم سال جاری نیز ملایمتر شد. به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، پیمان قربانی میزان تولید ناخالص داخلی کشور در ۶ ماه اول سال ۱۳۹۳ (به قیمت پایه ثابت سال ۱۳۸۳) را هزار و بیست و سه هزار میلیارد ریال اعلام و تصریح کرد: رشد متغیر مزبور نسبت به ۶ ماه اول سال ۱۳۹۲ معادل ۰/۴ درصد بوده است. قربانی با اشاره به رشد تولید ناخالص داخلی بر حسب فعالیتهای اقتصادی افزود، در ۶ ماه نخست سال ۱۳۹۳، گروه کشاورزی معادل ۲/۳ درصد، گروه نفت معادل ۲/۹درصد، گروه صنایع و معادن معادل ۲/۷ درصد و گروه خدمات معادل ۵/۲ درصد رشد را تجربه کردهاند؛ این در حالی است که در دوره مشابه سال گذشته (۶ ماه اول سال ۱۳۹۲) تمامی گروههای اقتصادی به غیر از گروه کشاورزی از رشد منفی برخوردار بودهاند. وی درخصوص رشد گروههای مختلف اقتصادی نیز اظهار کرد که در فصل تابستان ۱۳۹۳، گروه کشاورزی معادل ۲/۳ درصد، گروه نفت معادل ۷/۱۰ درصد، گروه صنایع و معادن معادل ۲/۷ درصد و گروه خدمات نیز معادل ۹/۱درصد رشد داشتهاند. معاون اقتصادی بانک مرکزی با یادآوری رشد منفی تولید ناخالص داخلی طی سالهای ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ گفت: طی سالهای مزبور، اقتصاد کشور ۸ فصل متوالی انقباض را تجربه کرد و رشدهای بهدست آمده در سه ماه و ۶ ماه سال ۱۳۹۳ گواه این ادعاست که اقتصاد در مسیر بازیابی توان از دست رفته خود قرار گرفته است. قربانی با مقایسه حجم تولید ناخالص داخلی (به قیمتهای ثابت سال ۱۳۸۳) در فصل تابستان سالهای ۱۳۹۰ و ۱۳۹۳، میزان متغیر مزبور در فصل دوم سال ۱۳۹۳ را معادل ۵۴۳ و در فصل دوم سال ۱۳۹۰ معادل ۵۸۱ هزار میلیارد ریال اعلام و اظهار کرد: تولید ناخالص داخلی به قیمتهای ثابت سال ۱۳۸۳ در فصل دوم سال ۱۳۹۳ همچنان به میزان ۵/۶ درصد از رقم مشابه آن در سال ۱۳۹۰ کمتر است. وی با اشاره به نقش تاثیرگذار نظام بانکی در زمینه خروج از رکود خاطرنشان کرد: از مجموع ۵/۱۷۷۲ هزار میلیارد ریال تسهیلات پرداخت شده در هفت ماه منتهی به مهر ۱۳۹۳، حدود ۶۰ درصد از تسهیلات پرداخت شده با هدف تامین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی پرداخت شده است که البته نسبت مزبور در بخش صنعت و معدن به رقم قابل توجه ۴/۷۹ درصد بالغ گردیده است. معاون اقتصادی بانک مرکزی درخصوص تجدیدنظر در رشد اقتصادی ۶/۴ درصدی فصل اول و تقلیل آن به رقم ۴/۴ درصد نیز اشاره کرد: ارقام تولید ناخالص داخلی فصلی محاسبه شده، ارقامی مقدماتی و قابل تجدیدنظر است.
بنابراین بر اساس دریافت برخی آمارهای جدید، رشد تولید ناخالص داخلی به قیمتهای ثابت سال ۱۳۸۳ در فصل اول سال ۱۳۹۳ از ۶/۴ درصد به ۴/۴ درصد تعدیل شده است.
قربانی درخصوص بالا بودن میزان رشد اقتصادی ۴/۴ درصد فصل اول سال ۱۳۹۳ نسبت به رشد ۷/۳ درصدی فصل دوم سال ۱۳۹۳ گفت: اقتصاد ایران بیشترین انقباض را در فصل اول سال ۱۳۹۲ تجربه کرد؛ بهطوریکه رشد اقتصادی کشور در فصل اول سال ۱۳۹۲ در سطحی معادل ۱/۴- درصد قرار گرفت؛ این در حالی است که متغیر مزبور در فصل دوم سال ۱۳۹۲ رشدی معادل ۹/۰- درصد را تجربه کرد. بر همین اساس و همانگونه که قبلا نیز اعلام شد، رشد فصلهای پس از فصل بهار در سال ۱۳۹۳ به طور طبیعی باید ملایمتر از رشد آن در بهار ۱۳۹۳ باشد. از اینرو و مطابق با انتظارات پیشین، رشد تولید ناخالص داخلی (به قیمتهای ثابت سال ۱۳۸۳) در فصل دوم ۱۳۹۳ اندکی نسبت به فصل اول کاهش یافت و به رقم ۷/۳ درصد رسید.
معاون اقتصادی بانک مرکزی با اشاره به رشد تولید ناخالص داخلی (به قیمتهای ثابت سال ۱۳۸۳) بر حسب اقلام هزینه نهایی، به رشد ۷/۳ درصدی مصرف خصوصی و ۳/۳ درصدی مصرف دولتی در نیمه اول امسال اشاره کرد و افزود: مصرف خصوصی از طرح بودجه خانوار مدیریت کل آمارهای اقتصادی بانک مرکزی استخراج شده و نشانگر مصرفی است که خانوارها انجام میدهند.
قربانی مخارج دولت را دارای دو بخش مصرفی و سرمایهگذاری عنوان و تصریح کرد: مصارف دولت در ۶ ماه اول سال ۱۳۹۳ معادل ۳/۳ درصد رشد داشته است. وی به رشد ۸/۱۵ درصدی سرمایهگذاری در کشور (بخش دولتی و خصوصی) در ۶ ماه اول سال ۱۳۹۳ اشاره و آن را در مقایسه با رشد ۵/۱۶- درصد مقطع مشابه سال گذشته (۶ ماه نخست سال ۱۳۹۲) مثبت ارزیابی کرد و گفت: سال گذشته اقتصاد کشور روندی نگرانکننده در بحث سرمایهگذاری را تجربه میکرد که خوشبختانه این روند به سمت مثبت اصلاح شده است. وی با تاکید بر اهمیت سرمایهگذاری در کشور خاطرنشان کرد: استمرار رشد اقتصادی بدون توجه به تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در کشور، بیمعنا خواهد بود؛ بنابراین برای اینکه بخواهیم رشدی پایدار در اقتصاد را تجربه کنیم؛ ضرورتا باید سرمایهگذاری مناسب در اقتصاد صورت گرفته و رشد آن در سطحی قابل قبول و در حال بهبود قرار گیرد. معاون اقتصادی بانک مرکزی با اشاره به اجزای سرمایهگذاری در کشور، رشد سرمایهگذاری در بخش ماشینآلات و ساختمان در ۶ ماه اول سال ۱۳۹۳ را معادل ۸/۱۵ درصد عنوان کرد و افزود: رشد سرمایهگذاری در بخش ماشینآلات در فصل اول سال ۱۳۹۳ معادل ۱۷ درصد و در فصل دوم معادل ۷/۱۴ درصد بوده است. وی با اشاره به رشد قابل توجه سرمایهگذاری در بخش ساختمان در فصل دوم سال ۱۳۹۲، رشد متغیر مزبور در فصل تابستان ۱۳۹۳ را معادل ۰/۳۳ درصد عنوان کرد که نسبت به رشد آن در فصل نخست سال ۱۳۹۳ (۱/۴- درصد) افزایش قابلتوجهی نشان میدهد. وی در پایان اظهار کرد که رشد قابل توجه سرمایهگذاری در بخش ساختمان در فصل تابستان سال ۱۳۹۳، عمدتا از افزایش مخارج عمرانی دولت نشأت گرفته است.
ارسال نظر