گروه خبر: مرکز آمار ایران متوسط درآمد و هزینه سالانه یک خانوار شهری در سال۹۲ را اعلام کرده است. براساس این آمار، متوسط هزینه و درآمد ماهانه یک خانوار شهری حدود یک میلیون و ۷۱۶ هزار تومان و یک میلیون و ۷۰۴ هزار تومان برآورد شده است. بنا بر آمار در سال ۱۳۹۲ تعداد خانوارهای آمارگیری شده در این طرح ۱۹ هزار و ۷۵۲ خانوار نمونه در نقاط شهری بوده است. با بررسی مهم‌ترین نتایج این طرح یک خانوار شهری به‌طور متوسط ۲۰ میلیون و ۵۹۸ هزار تومان در سال هزینه داشته که نسبت به رقم مشابه در سال قبل که برابر ۱۶ میلیون و ۴۲۸ هزار تومان بوده،۳/۲۵ درصد رشد داشته است.

از کل هزینه سالانه خانوار شهری ۵ میلیون و ۴۹۵ هزار تومان با سهم ۷/۲۶ درصد مربوط به هزینه‌های خوراکی و دخانی و ۱۵ میلیون و ۱۰۲ هزار تومان با سهم ۳/۷۳ درصد مربوط به هزینه‌های غیرخوراکی بوده است. در بین هزینه‌های خوراکی و دخانی، بیشترین سهم‌ها با ۹/۲۱درصد مربوط به هزینه گوشت و ۳/۲۱ درصد مربوط به آرد، رشته، نان، غلات و فرآورده‌های آن و در بین هزینه‌های غیرخوراکی بیشترین سهم با ۳/۴۵ درصد مربوط به مسکن بوده است.

با بررسی آمارها متوسط درآمد برآورد شده سالانه یک خانوار شهری ۲۰ میلیون و ۴۵۴ هزار ریال بوده که نسبت به سال قبل ۳/۲۲ درصد افزایش داشته است. این به این معنی است که در سال ۹۲ در آمد ماهانه هر خانوار به میزان یک میلیون و ۷۰۴ هزار تومان بوده است. منابع تامین درآمد خانوارهای شهری نشان می‌دهد که بیشترین درصد درآمد از محل درآمدهای متفرقه با ۳/۵۳ درصد و بعد از آن ۳۰ درصد درآمد از مشاغل مزد و حقوق‌بگیری و ۷/۱۶ درصد درآمد از مشاغل آزاد کشاورزی و غیرکشاورزی بوده است.

در بین منابع درآمدهای متفرقه که نسبت به سال قبل ۴/۱۷ درصد رشد داشته درآمدهای متفرقه پولی با ۷/۳۰ درصد بیشترین سهم از درآمدهای متفرقه را از آن خود کرده است. درآمد متفرقه تمامی وجوه و ارزش کالاهایی است که خانوار از طریقی غیر از اشتغال اعضای خود دریافت کرده است، مانند اجاره اموال منقول و غیرمنقول، حقوق بازنشستگی، دریافتی یارانه و نظایر درآمدهای آن. از طرفی دیگر در آمدهای حاصل از مشاغل مزد و حقوق بگیری نسبت به سال قبل ۵/۳۲ درصد رشد داشته و بیشترین سهم آن مربوط به درآمد پولی از حقوق بگیری خصوصی است. علاوه بر این در آمد از مشاغل آزاد کشاورزی و غیرکشاورزی رشد

۹/۲۱ درصدی نسبت به سال گذشته داشته که درآمد غیرپولی از مشاغل آزاد با سهم ۳/۱۵ درصدی بیشترین سهم را در این بین داشته است. علاوه بر این با نگاهی جزئی‌تر مشاهده می‌شود دو منبع در آمدی درآمد غیرپولی از حقوق‌بگیری تعاونی و درآمد غیرپولی از مشاغل کشاورزی نسبت به سال ۹۱ رشد منفی داشته‌اند و تغییرات هر کدام از آنها به ترتیب برابر ۲/۳۳- و ۴/۲۹- درصد بوده است.

بررسی متوسط هزینه کل سالانه یک خانوار شهری نشان می‌دهد که استان تهران با ۲۷ میلیون و ۴۶۳ هزار تومان بیشترین و استان قم با یک میلیون و ۲۶۶ هزار تومان کمترین هزینه را در سال ۹۲ داشته است. براساس نتایج به‌دست آمده استان تهران با ۲۲ میلیون و ۱۲۱ هزار تومان بیشترین و استان سیستان و بلوچستان با ۸ میلیون و ۸۸۱ هزار تومان کمترین متوسط هزینه‌های غیرخوراکی سالانه یک خانوار شهری را در سال ۹۲ دارا است. استان خوزستان با ۸ میلیون و ۲۹۸ هزار تومان بیشترین و استان قم با ۲ میلیون و ۷۶۵ هزار تومان کمترین متوسط هزینه خوراکی و دخانی سالانه یک خانوار شهری را نشان می‌دهد. همچنین استان تهران با ۲۸ میلیون و ۵۹۹ هزار تومان و استان مرکزی با ۱۴ میلیون و ۵۱۳ هزار تومان، کمترین متوسط درآمد سالانه یک خانوار شهری را در سال ۱۳۹۲ به خود اختصاص داده است. براساس نتایج این طرح درسال ۹۲ خانوارهای ۴ نفری با ۲/۲۹ درصد، بیشترین و خانوارهای ۱۰ نفر و بیشتر با ۲ درصد کمترین تعداد خانوارهای نمونه را به خود اختصاص داده‌اند. این در حالی است که خانوارهای دارای یک نفر شاغل با سهم ۹/۶۰ درصد از کل خانوارهای نمونه، بیشترین و خانوارهای دارای ۵ نفر شاغل و بیشتر با ۱/۰ درصد، کمترین تعداد خانوارهای نمونه را به خود اختصاص داده‌اند. خانوارهای بدون فرد شاغل ۳/۲۴ درصد از خانوارهای نمونه را تشکیل داده است. از طرفی با بررسی درصد خانوارها بر حسب وضع فعالیت سرپرست خانوار در سال ۹۲، معادل ۲/۶۶ درصد از سرپرست خانوارها شاغل و ۲/۲۹ درصد از آنها دارای درآمد بدون کار بوده‌اند؛ این در حالی است که این ارقام در سال ۹۱ به ترتیب برابر ۴/۶۳ و ۳/۳۱ درصد بودند. بررسی فعالیت اصلی محل کار سرپرست خانوار نشان می‌دهد که ۸/۳۳ درصد «غیر شاغل»، ۷/۱۱ درصد در بخش «عمده‌فروشی، خرده‌فروشی، تعمیر وسایل نقلیه موتوری و موتورسیکلت‌ها و کالاهای شخصی و خانگی»، ۶/۱۱ درصد از سرپرستان خانوارهای نمونه در بخش «صنعت» و در بخش «ساختمان» اشتغال داشته‌اند. نتایج طرح همچنین نشان می‌دهد در حدود ۵/۱۵ درصد خانوارهای نمونه دارای سرپرست بی‌سواد هستند؛ در حالی که این رقم در سال ۹۱، ۳/۱۹ درصد بوده است. خانوارهای دارای سرپرست با سطح سواد فوق لیسانس و بالاتر نیز ۳/۲ درصد خانوارهای نمونه را تشکیل می‌دهد.

علاوه بر این آمارهای نحوه تصرف مسکن مورد استفاده خانوار نشان می‌دهد در سال ۹۲ نحوه تصرف بالغ بر ۲/۶۴ درصد خانوارهای نمونه به صورت ملکی و ۹/۲۵ درصد به صورت اجاره‌ای و رهنی است که این رقم در سال ۹۱، ۲۲ درصد بوده است. مرکز آمار همچنین نشان داده است که ۹۲/۴۳ درصد از خانوارهای آمارگیری شده شهری از اتومبیل شخصی، ۸۳/۹۳ درصد از تلفن همراه و ۷۷/۳۷ درصد از رایانه استفاده کرده‌اند.

هزینه‌ها همچنان عقب‌تر از در‌آمد

هزینه‌ها همچنان عقب‌تر از در‌آمد

هزینه‌ها همچنان عقب‌تر از در‌آمد