توافق دشوار
علی بیگدلی کارشناس مسائل هستهای همزمان با نزدیک شدن به موعد تعیینشده برای امضای توافق جامع، مقامات آمریکایی نظراتی را بیان میکنند که با وجود بزرگنمایی آنها، به نظر من این صحبتها چندان در روند مذاکرات یا تصمیمگیریها تاثیرگذار نیست زیرا فضای داخلی مذاکرات با اظهارنظرهایی که در خارج از آن صورت میگیرد، فاصله دارد. در این رابطه جن ساکی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از قرار گرفتن مذاکرات در یک نقطه مهم سخن گفته است. در مقابل جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا نیز مجددا بر اتخاذ تصمیمات سخت از سوی ایران تاکید کرده است.
علی بیگدلی کارشناس مسائل هستهای همزمان با نزدیک شدن به موعد تعیینشده برای امضای توافق جامع، مقامات آمریکایی نظراتی را بیان میکنند که با وجود بزرگنمایی آنها، به نظر من این صحبتها چندان در روند مذاکرات یا تصمیمگیریها تاثیرگذار نیست زیرا فضای داخلی مذاکرات با اظهارنظرهایی که در خارج از آن صورت میگیرد، فاصله دارد. در این رابطه جن ساکی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از قرار گرفتن مذاکرات در یک نقطه مهم سخن گفته است. در مقابل جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا نیز مجددا بر اتخاذ تصمیمات سخت از سوی ایران تاکید کرده است. این اظهارنظرهای پراکنده را نمیتوان بیانکننده شرایط حاکم بر مذاکرات دانست اما به هر صورت من معتقدم با در نظر گرفتن فضای کلی گفتوگوها، رسیدن به توافق در تاریخ ۲۴ نوامبر محتمل است. زیرا به نظر نمیرسد طرف ایرانی دیگر بخواهد به سمت غنیسازی ۲۰ درصدی اورانیوم برود و طرف غربی نیز دیگر قصد افزایش تحریمها را ندارد. گزینه نظامی هم که با توجه به شرایط منطقه و همچنین موقعیت آمریکا کلا بعید است.
با این تفاسیر من ۹۰درصد احتمال میدهم که در تاریخ تعیین شده توافق جامع امضا شود. اما با در نظر گرفتن شرایط حاکم بر تحریمهای اعمال شده علیه ایران این تحریمها بدون شک به یکباره لغو نخواهد شد بلکه به مرور شاهد لغو آنها خواهیم بود. زیرا دیگر همگان میدانند دولت آمریکا تنها تصمیمگیر درباره تحریمهای ایران نیست و کنگره هم در آن نقش خواهد داشت. همچنین آمریکا چندین شرط را برای لغو تحریمهای اعمال شده علیه ایران مطرح کرده است. نخست مطابق ادعای آنها رعایت حقوق بشر در ایران، دوم مساله مربوط به موشکهای بالستیک و سوم نیز باز به مدعای غرب، دخالت نکردن در امور کشورهای همسایه. با وجودی که دولت ایران بارها تاکید کرده که مذاکرات هستهای باید فقط مسائل هستهای را شامل شود اما طرف غربی همچنان تلاش میکند این ادعاهایش علیه ایران را در این مذاکرات دخالت دهد. در نتیجه باوجود تاکید طرف ایرانی اما همچنان آمریکا خواهان آن است که تحریمهای ایران پله پله و با کنترل و نظارت این موارد، رفع شود. درواقع آمریکا میخواهد با کسب امتیازات دیگری از ایران، کل تحریمها را لغو کند. البته در این میان هیات مذاکرهکننده ایرانی نیز باید در نظر داشته باشد امضای توافق جامع با ۱+۵ اصل موضوع است و اگر این امر تحقق پیدا کند، لغو تحریمها تابعی از امضای قرارداد خواهد بود. مذاکرهکنندگان ایرانی باید در این شرایط طوری توافق کنند که اگر ۱+۵ خواهان لغو گامبهگام تحریمها شد، ابتدا تحریمهای سنگینتر و مهمتر لغو شود. در این رابطه اشتباهی که هیات ایرانی مرتکب شد این بود که فضای داخل کشور را نسبت به لغو یکباره تحریمها پرتوقع کرد. این در شرایطی است که مذاکرهکنندگان نیز آگاه هستند که تحریمهای اتخاذ شده علیه ایران مفصل و یک پدیده بینالمللی است که لغو یکباره آن امکانپذیر نخواهد بود. اما با وجود تمامی این پیچیدگیها و دشواریها من تصور میکنم تا تاریخ تعیین شده، توافق جامع امضا شود اما لغو تحریمها در یک بازه زمانی مشخص و نه یکباره صورت پذیرد.
ارسال نظر