مرکز آمار ایران، آمار جدیدی از بیکاری تابستان سال ۹۳ اعلام کرده است. براساس این آمار نرخ بیکاری تابستان امسال، تک‌رقمی و ۵/۹ درصد شده‌است. با این همه، نرخ بیکاری جوانان بیش از دو برابر نرخ عمومی و همچنان در بحران قرار دارد. از طرفی در شرایطی که در تابستان ۱۳۹۲، مجموعا ۲۲ میلیون و ۱۶۷ هزار و ۱۴۷ شغل در اقتصاد ایران وجود داشته است، این تعداد در تابستان ۱۳۹۳ به ۲۱ میلیون و ۴۹۸ هزار و ۱۳ شغل کاهش یافته است.بنابراین ۶۶۹ هزار و ۴۰۵ شغل از دست رفته است. طی این یک سال نرخ مشارکت کاهش ۹/۱ درصدی داشته است و میزان آن از ۱/۳۹ در تابستان ۹۲ به ۲/۳۷ رسیده است. این نشان می‌دهد ۲/۳۷ درصد جمعیت در سن کار از نظر اقتصادی فعال بوده‌اند، یعنی در گروه شاغلان یا بیکاران قرار گرفته‌اند. در تابستان سال ۹۲ جمعیت فعال کشور ۲۴ میلیون و ۷۵۴ هزار و ۸۶۸ نفر و تعداد بیکاران ۲ میلیون و ۵۶۳ هزار و ۶۲۴ نفر بوده است، در شرایطی که در تابستان امسال جمعیت فعال و بیکار به ترتیب ۲۳ میلیون و ۷۵۶ هزار و ۹۶۶و ۲میلیون و ۲۵۷ هزار و ۱۹۴ است. بررسی نرخ مشارکت نشان می‌دهد نرخ مشارکت اقتصادی در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری نسبت به نقاط روستایی کمتر بوده است.

نرخ بیکاری جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر نشان می‌دهد که ۵/۹ درصد از جمعیت فعال بیکار بوده‌اند. بر اساس این نتایج، نرخ بیکاری در بین زنان نسبت به مردان و نقاط شهری نسبت به نقاط روستایی بیشتر بوده است. سهم اشتغال ناقص نشان می‌دهد که ۶/۸ درصد جمعیت شاغل دارای اشتغال ناقص بوده‌اند. این شاخص در بین مردان بیشتر از زنان و در نقاط روستایی بیشتر از نقاط شهری بوده است. اشتغال در بخش‌های عمده اقتصادی حاکی از آن است که بخش خدمات با ۴/۴۷ درصد بیشترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده و بخش‌های صنعت با ۶/۳۳ و کشاورزی با ۱۹ درصد در مراتب بعدی قرار دارند.بر اساس این آمار، تعداد شاغلان در بخش کشاورزی از ۴میلیون و ۳۳۷هزار و ۶۸۱ نفر به ۴میلیون و ۸۶ هزار و ۸۰۷ نفر، در بخش صنعت از ۷ میلیون و ۵۱۳ هزار و ۴۷۹ نفر به ۷ میلیون و ۲۱۳ هزار و ۹۴۷ نفر و در بخش خدمات از ۱۰میلیون و ۳۱۶ هزار و ۲۵۸ نفر به ۱۰ میلیون و ۱۹۷هزار و ۲۵۹ نفر رسیده است. به این ترتیب، ۲۵۰هزار و ۸۷۴ نفر در بخش کشاورزی، ۲۹۹هزار و ۵۳۲ نفر در بخش صنعت و ۱۱۸هزار و ۹۹۹ نفر در بخش خدمات شغل خود را از دست داده‌اند. بررسی نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله حاکی از آن است که ۹/۲۲ درصد از جمعیت فعال این گروه سنی بیکار بوده‌اند. این شاخص در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری نسبت به نقاط روستایی بیشتر بوده است. براساس اعلام مرکز آمار نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۹ ساله نیز حاکی از آن است که ۲/۲۰ درصد از جمعیت فعال این گروه سنی بیکار بوده‌اند. این شاخص در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری نسبت به نقاط روستایی بیشتر بوده است. بررسی روند تغییرات نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۹ ساله نشان می‌دهد که این شاخص نسبت به فصل مشابه در سال گذشته ۹/۰ درصد و نسبت به فصل قبل ۲ درصد کاهش پیدا کرده است. سهم شاغلین ۱۵ ساله و بیشتر با ساعت کار معمول ۴۹ ساعت و بیشتر نشان می‌دهد که ۲/۴۰ درصد شاغلین به طور معمول بیش از ۴۹ ساعت در هفته کار می‌کنند. این شاخص که یکی از نماگرهای کار شایسته است نشان می‌دهد در کشور سهم زیادی از شاغلین بیشتر از استاندارد کار می‌کنند. بیشترین نرخ بیکاری در استان خراسان شمالی به میزان ۲/۱۶ درصد و کمترین نرخ بیکاری در تهران به میزان ۱/۵ درصد به ثبت رسیده است.در بهار سال جاری، نرخ بیکاری در ۹ استان تک‌رقمی و در ۲۳ استان نیز دورقمی بوده که این معادله بنا به اعلام مرکز آمار در تابستان تغییر یافته است.

استان لرستان که همواره طی سال‌های اخیر دارای بالاترین میزان نرخ بیکاری در کشور بوده، در حال حاضر وضعیت بهتری یافته به نحوی که طبق اعلام مرکز آمار نرخ بیکاری آن در فاصله بهار تا تابستان به میزان ۷ درصد کاهش یافته است. اصفهان با ۶/۱۳ درصد، البرز با ۷/۱۲ درصد، ایلام ۱۴ درصد، چهارمحال و بختیاری با ۱۴ درصد، خراسان شمالی ۲/۱۶ درصد، فارس با ۵/۱۱ درصد، کرمانشاه با ۴/۱۳ درصد، کهکیلویه و بویراحمد با ۱۶ درصد، گیلان با ۴/۱۳ درصد، لرستان ۴/۱۳ درصد و مازندران ۴/۱۲ درصد؛ مجموعه استان‌هایی هستند که دارای بالاترین میزان بیکاری در کشور هستند.

آذربایجان غربی با ۵/۶ درصد، تهران ۱/۵ درصد، خراسان جنوبی ۵/۷ درصد، خوزستان ۸ درصد، زنجان با ۸/۷ درصد، کردستان ۷/۸ درصد، کرمان با ۳/۶ درصد، مرکزی با ۲/۶ درصد و همدان نیز با ۷/۶ درصد دارای کمترین میزان بیکاری در کشور هستند.

کاهش نرخ مشارکت اقتصادی