آغاز مذاکرات ایران و آژانس در تهران
گفتوگوهای ایران و آژانس در چارچوب همکاری برای حلوفصل مسائل باقیمانده و برای بررسی دو موضوع از گام سوم همکاریها صبح روز گذشته در محل سازمان انرژی اتمی آغاز شد. در این راستا، تریو واریورانتا، معاون مدیرکل آژانس در راس هیاتی بامداد سهشنبه وارد تهران شد. مرحله سوم از همکاریهای ایران و آژانس در اردیبهشت ماه سال ۹۳ و با توافق بر سر حلوفصل پنج گام دیگر تا سوم شهریور سال جاری (۲۵ اوت) انجام شد، اما با توجه به برخی اختلافنظرها بر سر نحوه بررسی، چگونگی بررسی و ارائه پاسخ از سوی آژانس به همکاری ایران با تاخیر مواجه شد.
گفتوگوهای ایران و آژانس در چارچوب همکاری برای حلوفصل مسائل باقیمانده و برای بررسی دو موضوع از گام سوم همکاریها صبح روز گذشته در محل سازمان انرژی اتمی آغاز شد. در این راستا، تریو واریورانتا، معاون مدیرکل آژانس در راس هیاتی بامداد سهشنبه وارد تهران شد. مرحله سوم از همکاریهای ایران و آژانس در اردیبهشت ماه سال ۹۳ و با توافق بر سر حلوفصل پنج گام دیگر تا سوم شهریور سال جاری (۲۵ اوت) انجام شد، اما با توجه به برخی اختلافنظرها بر سر نحوه بررسی، چگونگی بررسی و ارائه پاسخ از سوی آژانس به همکاری ایران با تاخیر مواجه شد. دو موضوع باقیمانده میان دو طرف که قرار است این هفته مورد بررسی قرار گیرد، شامل «تبادل اطلاعات با آژانس در رابطه با ادعاهای مطرح شده درباره مبادرت به انفجارهای قدرتمند، از جمله انجام آزمایش انفجار قدرتمند در مقیاس بزرگ در ایران» و «ارائه اطلاعات مربوطه مورد توافق و توضیحات مربوط به مطالعات صورت گرفته یا مقالات منتشر شده در ایران در رابطه با ترابرد نوترون و مدلسازیها و محاسبات مربوطه و استفاده ادعایی از آنها در مواد فشرده» است. رضا نجفی، سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس با اشاره به تاخیر صورت گرفته در ارائه اطلاعات دو موضوع فوق گفته بود که «تاخیر در اجرای دو اقدام که باید در چارچوب مرحله سوم از همکاریها انجام میشد مربوط به آژانس هم هست، چرا که اولا هم ارزیابی EBW را دیر اعلام کرد و هم در جلسات فنی آژانس آمادگی لازم را نداشت.» این گفتوگوها دو روزه و صرفا برای بررسی دو موضوع مورد اشاره است. با اتمام این مرحله از همکاریهای ایران در چارچوب بیانیه تهران که آبان ماه ۱۳۹۲ میان علیاکبر صالحی و یوکیا آمانو در تهران امضا شد، ایران به ۱۸ سوال و ابهام مورد ادعای آژانس پاسخ داده است. بر اساس توافق برنامه اقدام مشترک که در آذر ماه سال ۹۲ در ژنو به امضای ایران و کشورهای ۱+۵ رسید، آژانس مسوولیت راستیآزمایی اقدامات مورد توافق را به عهده گرفت و به دنبال آن ماهانه گزارشی درباره فعالیتهای ایران و روند اجرای توافق به شورای حکام و اعضای گروه ۱+۵ ارائه کرده است.
امیدواری موگرینی به توافق هستهای
از سوی دیگر مسوول جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه در جلسه استماع اتحادیه اروپا درباره ایران، ابراز امیدواری کرد که ایران و گروه ۱+۵ بتوانند به یک توافق هستهای جامع تا ضربالاجل تعیین شده ۲۴ نوامبر دست پیدا کنند. به گزارش «ایسنا»، فدریکا موگرینی وزیر امور خارجه ایتالیا و مسوول جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که دستیابی به توافق پس از این تاریخ بسیار سخت خواهد بود.مسوول جدید سیاست خارجی اروپا همچنین تاکید کرد: «باید ببینیم که آیا ایران میتواند به حل مشکلات در خاورمیانه کمک کند. ایرانیها میتوانند بین نقش سازنده و نقش مخرب انتخاب کنند.» این در شرایطی است که روز دوشنبه وزیر امور خارجه ایران در دیدار با سفیر جدید بلژیک در تهران درباره مذاکرات هستهای بین جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۵ تاکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران توافقی را که در آن حقوق ملت ایران در آن در نظر گرفته نشود قبول نخواهد کرد.»
ارسال نظر