طی دو ماه آینده می‌توانیم به توافق برسیم

گروه خبر: حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران که با هدف شرکت در شصت و نهمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد صبح روز دوشنبه ۳۱ شهریور تهران را ترک کرده ‌بود، روز گذشته وارد نیویورک شد. او در فرودگاه جان اف کندی از سوی محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران مورد استقبال قرار گرفت و تنها چند ساعت بعد از ورودش به خاک آمریکا در نشست مدیران ارشد رسانه‌های بین‌المللی در نیویورک بابیان این که برنامه‌ای برای دیدار با رئیس‌جمهوری آمریکا ندارد، گفت: «هنوز اختلافاتی بین ایران و گروه ۱+۵ وجود دارد، اما اعتقاد دارم طی دو ماه آینده می‌توانیم به توافق برسیم.»

روحانی در شرایطی دیروز قدم به خاک آمریکا گذاشت که مذاکرات هسته‌ای ایران و ۱+۵ حساس‌ترین مراحل خود را طی می‌کند و تنها دو ماه به پایان مهلت تعیین ‌شده برای رسیدن به توافق ‌نهایی میان ایران و ۱+۵ باقی است و از این رو مذاکرات نیویورک بیش از گفت‌وگوهای گذشته داغ است. بازار اخبار و شایعات نیز داغ است.خبرگزاری آلمان روز گذشته با انتشار خبری مدعی اعلام آمادگی حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران برای شرکت در مذاکرات هسته‌ای شد. در این میان، خبرگزاری رویترز نیز از اعلام آمادگی اوباما برای دیدار با روحانی خبر داده است اما اعلام داشته که تصمیم‌گیری با ایران است. آلن ایر، سخنگوی فارسی زبان آمریکا نیز دیروز در گفت‌وگو با خبرآنلاین، حضور روحانی در نیویورک را فرصت کم‌نظیری در جهت حل پرونده هسته‌ای ایران دانست. او درباره احتمال دیدار و گفت‌وگوی روسای جمهور ایران و ایالات متحده آمریکا تاکید کرد: «اصلا نمی‌دانم. تاکنون قرار نشده که با هم دیداری داشته باشند. اما مکالمه تلفنی سال پیش بین آنها نشانگر آن است که به‌طور اصولی آقای اوباما آمادگی تعامل مستقیم را با جناب آقای دکتر روحانی دارد،‌ پس تا اندازه‌ای بستگی به میل جناب آقای دکتر روحانی دارد. هر چه باشد این هفته کار مهمی پیش روی همه ما قرار دارد و چنین دیداری فی نفسه عامل ضروری برای نیل به پیشرفت در این هفته نیست.»در کنار این اخبار و گمانه‌زنی‌ها از سفر روحانی به نیویورک، او دیدارهای مهمی نیز پیش رو دارد. دیدارهایی که می‌توانند به نوعی در کنار آینده مذاکرات هسته‌ای، سطح روابط ایران با جامعه بین‌الملل را برای سال‌های پیش رو رقم بزند.اکنون می‌توان گفت که روحانی نیز به نوعی به مذاکرات هسته‌ای پیوسته است. او هر چند قرار نیست رودرروی تیم‌های هسته‌ای اعضای گروه ۱+۵ بنشیند و با آنها در باره پرونده هسته‌ای ایران به طور مستقیم گفت‌وگو کند، اما گفت‌وگوهایش با مقامات بلندپایه اعضای این گروه می‌تواند نقش پررنگی در مذاکرات ایفا کند.

رد پیشنهاد آمریکا از سوی ایران

از سوی دیگر تیم هسته‌ای ایران نیز در نیویورک همچنان در حال رایزنی و گفت‌وگو است. هر چند از اولین روزی که مذاکرات هسته‌ای در نیویورک آغاز شد، اخباری مبنی بر بروز اختلافات جدی میان ایران و ۱+۵ منتشر شد، اما این اخبار به زودی جای خود را به گزارش‌هایی مبنی‌بر پیشرفت در مذاکرات هسته‌ای داد. خبر روزنامه نیویورک تایمز مبنی بر پیشنهاد آمریکا به ایران در مورد سانتریفیوژها نقطه آغازین این تحول بود. روزگذشته، اما انتخاب به نقل از یک منبع نزدیک به تیم هسته‌ای، خبر برخی از رسانه‌های غربی راجع به پیشنهاد جدید آمریکا به ایران را رد کرد و گفت: «خبر نیویورک تایمز درک درستی از مواضع آمریکایی‌ها در مذاکرات نیست.»این مقام نزدیک به تیم هسته‌ای ایران به «انتخاب» گفت: «در چند روز اخیر جو مثبت و سازنده‌ای در مذاکرات حاکم بوده است؛ اگرچه همچنان اختلافات در موضوعات اساسی پابرجاست و دو طرف سعی می‌کنند که اختلافات را کاهش دهند.» او اضافه کرد: «در این میان متاسفانه برخی از رسانه‌ها با فضاسازی و جوسازی‌ها درصدد بر هم زدن فضای مثبت مذاکرات هستند.» مرضیه افخم، سخنگوی وزارت خارجه نیز دیروز تاکید کرد که تاکنون طرح پیشنهادی «قطع اتصالات سانتریفیوژها» مورد موافقت قرار نگرفته است.» به گزارش «ایسنا»، افخم افزود: «در روند مذاکرات فنی و کارشناسی، طرح‌ها و ابتکارات مختلفی ازسوی هیات‌ها ارائه می‌شود و مورد نقد و بررسی قرار می‌گیرد.» او افزود: «تاکنون طرحی که مورد پذیرش همه طرف‌ها باشد، مورد موافقت واقع نشده است.» در خبری دیگر به گزارش انتخاب، آسوشیتدپرس نیز روز گذشته به نقل از دو دیپلمات غربی نوشت: «ایران، درخواست آمریکا برای تغییر نوع فعالیت تاسیسات فردو را نپذیرفته است.»

تکذیب همکاری ایران و آمریکا درباره داعش

در شرایطی که این روزها موضوع داعش و همکاری ایران و آمریکا در این حوزه در کنار مذاکرات هسته‌ای یکی از اخبار مهم به شمار می‌رود و گزارش‌های ضد و نقیضی در مورد مذاکرات آمریکا با ایران به‌خصوص در گفت‌وگوهای جان کری و محمد جواد ظریف منتشر شده است، دیروز محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در گفت‌وگو با شبکه سی‌سی‌‌تی‌وی گفت: «ایران در ائتلاف بین‌المللی مقابله با داعش به رهبری آمریکا شرکت نخواهد کرد؛ اما به دولت مرکزی عراق کمک می‌کند.» به گزارش «ایسنا» اوگفت: «خیر، ما سهم خود را برای کمک به دولت عراق انجام می‌دهیم و دلیل آن این است که از نظر ما هر ائتلافی باید نشأت گرفته از منطقه باشد و حمایت‌های نظامی را از خارج دریافت کند نه چیز دیگری. ما معتقدیم که فشارهای خارجی منبع اصلی بحران‌های منطقه ما بوده و بنابراین نمی‌توان این مشکل را از طریق همان چیزی که عامل آن بوده است، حل کرد.» ماری‌هارف، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز گفت: «هیچ ارتباطی میان مذاکرات هسته‌ای ایران و جنگ علیه نیروهای داعش وجود ندارد.» به گزارش «ایسنا»، ماری‌هارف تاکید کرد: «مذاکرات هسته‌ای مساله کاملا جداگانه از اقدامات علیه داعش است که به هیچ وجه تغییر نکرده است.»

آمادگی ایران برای دادن ضمانت اجرایی

از سوی دیگر وزیر امور خارجه‌ ایران دیروز اعلام کرد: «ایران آماده است تا ضمانت‌های جدی عملی بدهد تا ثابت شود که هر آنچه تولید می‌کنیم در سلاح هسته‌ای استفاده نخواهد شد. به علاوه هرگونه شک دراین باره را که ایران به‌دنبال برنامه سلاح هسته‌ای است، از بین ببریم؛ چون ما خواهان این سلاح‌ها برای برآورده کردن منافع ملی‌مان نیستیم.» ظریف همچنین با اشاره به پیشرفت‌های حاصل شده در مذاکرات هسته‌ای افزود: «تا حدی اعتماد‌ها بازگشته است؛ اما هنوز راه زیادی در پیش داریم.»

روحانی: دیدار با اوباما منتفی است

حسن روحانی رئیس شورای‌عالی امنیت ملی در پاسخ به شبکه ان بی سی درخصوص امکان دیدار با باراک اوباما رئیس‌جمهوری آمریکا، گفت: برای این دیدار برنامه‌ریزی و طراحی نشده است و قاعدتا دیداری انجام نخواهد گرفت. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، رئیس شورای‌عالی امنیت ملی ادامه داد: هر زمان بنا باشد در سطح روسای جمهوری ایران و آمریکا دیدار انجام گیرد، باید مقدمات لازم فراهم شود که گاه تهیه این مقدمات از هفته‌ها قبل آغاز می‌شود؛ بنابراین این دیدار در شرایط کنونی منتفی است.