گروه دیپلماسی: دو روز پس از پایان رایزنی‌ها و گفت‌وگوهای هسته‎ای ایران با سه کشور اروپایی عضو گروه ۱+۵ یعنی بریتانیا، آلمان و فرانسه، مجید تخت‌روانچی، معاون اروپا و آمریکای وزیر امور خارجه از باقی ماندن اختلافات جدی میان ایران و گروه ۱+۵ خبر داد، اما در عین حال تاکید کرد:« اگر طرف مقابل حسن نیت داشته باشد ما هم تلاش می‎کنیم تا چهارم آذر به توافق برسیم.» از دیگر سو، روز گذشته بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل در گزارش سالانه خود در مورد رعایت حقوق بشر در ایران مدعی شد که برخی وعده‌های رئیس‌جمهور ایران در این خصوص هنوز محقق نشده است. در این رابطه تخت روانچی با بیان اینکه «با سیاسی شدن موضوع حقوق بشر مخالفیم» گفت البته برای اولین بار نیست با این گزارش‌های مغرضانه روبه‌رو می‌شویم.

به گزارش «ایرنا»، مجید تخت روانچی روز شنبه در حاشیه مراسم بزرگداشت یکصد و دوازدهمین سالگرد «عهدنامه مودت» که در دفتر مطالعات سیاست خارجه برگزار شد، در پاسخ به سوالی مبنی بر احتمال تمدید توافق اولیه در صورت دست نیافتن به توافق جامع تا پیش از چهارم آذرماه گفت: «سخن گفتن در این خصوص هنوز زود است ما تمام تمرکزمان این است که مذاکرات تا قبل از این تاریخ به توافق برسد؛ اگر هم به نتیجه نرسیم بعدا در این خصوص تصمیم گیری خواهیم کرد. »

احتمال دیدار روحانی و اوباما

در عین حال معاون وزیر امور خارجه در رابطه با این موضوع که آیا برای کاهش اختلافات لازم است ملاقات‎هایی در سطح روسای جمهوری برگزار شود، توضیح داد:«وقتی ما هفته آینده در نیویورک حضور داریم، طبیعتا ملاقات‌هایی بین وزیر امور خارجه و اگر دکتر روحانی تشریف بیاورند ملاقات‌هایی بین ایشان و روسای جمهور کشورها خواهد بود؛ در سطح ۱+۵ هم قرار بر این است که در سطح خانم اشتون و آقای ظریف و سایر وزرای ۱+۵ جلساتی باشد. » این عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای در عین حال تاکید کرد: «فکر نمی‌کنیم نیازی باشد، سطح مذاکرات را بالا ببریم.»

در عین حال در رابطه با احتمال دیدار روحانی و اوباما، آلن ایر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در گفت‌وگو با پایگاه خبری«پویش» گفت: «گمانه‌زنی در این مورد زود است. اما مکالمه تلفنی سال پیش بین آنها نشانگر آن است که به‌طور اصولی آقای اوباما آمادگی تعامل مستقیم را با جناب آقای دکتر روحانی دارد.»

همچنین آلن ایر راجع به تحریم‎های تازه آمریکا علیه ایران تاکید کرد این انتظار واقعی نیست که در این دوران حساس، آمریکا تحریم‎هایی را که هنوز تعلیق نشده‎اند اجرا نکند، همچنان‌که واشنگتن انتظار ندارد ایران در برنامه هسته‎ای‎اش فراتر از تعهداتش تحت توافق ژنو اقدام کند. به گزارش «انتخاب» به نقل از رویترز همزمان با این تحولات، جان کری، وزیر خارجه آمریکا پس از دیدار با رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه تاکید کرد: «امیدواری‌های زیادی داریم که مذاکرات اتمی عمیق ما با ایران موجب تغییر روابط با تهران شده و ابهامات آژانس درباره برنامه اتمی این کشور رفع شود.»

نگاه سیاسی به حقوق بشر

از دیگر سو، روانچی در واکنش به گزارش حقوق بشری علیه ایران از سوی بان کی مون، تاکید کرد: «ما بارها اعلام کرده‌ایم نباید با مساله حقوق بشر سیاسی برخورد شود. بر اساس دین اسلام همه باید در جهت حقوق بشر حرکت و همکاری کنند. اما اگر بخواهد با موضوع حقوق بشر سیاسی برخورد شود از دید ما کاملا مردود است. »

به گزارش خبرگزاری «فارس»، دبیر کل سازمان ملل در گزارشی بار دیگر اتهاماتی را علیه دولت جمهوری اسلامی مطرح و در آن تاکید کرده که شرایط حقوق بشر در کشورمان همچنان در وضع بدی است. همچنین به گزارش «ایسنا» به نقل از خبرگزاری رویترز، در این گزارش ادعا شده است که تبعیض علیه اقلیت‌های مذهبی و نژادی در ایران هم در قانون و هم در عمل به چشم می‌خورد. وعده‌های روحانی در مورد شبکه اینترنت نیز از جمله مواردی است که چگونگی اجرای آن در گزارش آمانو مورد نقد قرار گرفته است.