بازتاب ائتلاف علیه داعش

دنیای اقتصاد: در شرایطی که کشورهای غربی- عربی بر سر دعوت از ایران برای شرکت در نشست ائتلاف علیه داعش دچار اختلاف شده‌اند، مقامات تهران نسبت به اقدام نظامی کشورهای ائتلاف علیه داعش واکنشی منفی نشان داده‌اند. از سویی فرانسه و بحرین حضور ایران در این نشست را مفید ارزیابی می‌کنند، اما از سوی دیگر کاخ سفید حضور ایران در این نشست را «نامناسب» ارزیابی کرده است. همزمان مقامات ایران تاکید کرده‌اند که مبارزه با تروریسم راه‌حل نظامی ندارد.

انتقاد ایران از اقدام نظامی غرب در عراق

شکاف در غرب بر سر دعوت ایران به نشست ضدداعش

گروه دیپلماسی: در روزهای اخیر شکل‌گیری ائتلاف غربی-عربی ضدداعش به رهبری آمریکا و موضوع حضور ایران در این نشست، با آب و تاب بیشتری از سوی رسانه‌ها مطرح می‌شود. آمریکا گفته است که حضور ایران در کنفرانس بین‌المللی مبارزه با داعش در پاریس مناسب نیست، این در شرایطی است که فرانسه احتمال دعوت ایران به این کنفرانس را رد نکرده و بحرین هم گفته است که حضور ایران می‌تواند مفید و مثبت باشد.

همزمان ایران نیز شکل‌گیری این ائتلاف و اهداف آن را «مشکوک، سردرگم و فاقد عقلانیت» توصیف کرده است. به زعم تحلیلگران و کارشناسان مسائل منطقه، ائتلاف جهانی ضدداعش در واقع پوششی است برای تمرکز مجدد بر تحولات سوریه و فشار بر اسد. حضور پر رنگ دولت‌های عربی مخالف سوریه به‌خصوص عربستان سعودی، این گمانه را بیش از پیش تقویت می‌کند.

به گزارش «ایسنا»، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا که به منظور گفت‌و‌گو با مقامات ترکیه برای شرکت در ائتلاف بین‌المللی مبارزه با نیروهای داعش در عراق و سوریه به آنکارا سفر کرده است، گفت که حضور ایران در این کنفرانس مناسب نیست. به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، فرانسه که میزبان این کنفرانس در روز دوشنبه هفته جاری است، پیش‌تر اعلام کرده بود ممکن است از ایران برای شرکت در این رویداد دعوت کند. وزیر امور خارجه آمریکا در این باره گفت: «اکنون با توجه به شرایط حال حاضر به دلایل زیادی درست نیست که ایران در این کنفرانس شرکت کند.» او اضافه کرد: «ایران با توجه به حمایت از بشار اسد رئیس‌جمهوری سوریه، نباید حضور داشته باشد.»

کری پیش‌تر گفته بود ایران باید تغییرات اساسی در فعالیت‌های نظامی‌اش پیش از رایزنی در مورد وضعیت عراق و سوریه ایجاد کند. از این‌رو شرکت در چنین کنفرانسی در حال حاضر مناسب نیست. این در حالی است که طی هفته‌های گذشته گمانه‌زنی‌ها در این باره که مبارزه با داعش می‌تواند فرصتی برای ایران و آمریکا ایجاد کند تا علیه دشمن واحدشان مبارزه و روابطشان را تقویت کنند افزایش یافته است. آمریکا به دنبال همکاری کشورهای سنی مذهب عرب در جنگ علیه داعش است. بنابراین سخت است ائتلافی را تشکیل دهد که همزمان عربستان که شورشیان سوریه را در خود جای داده و ایران در آن حضور داشته باشند. این اولین باری نیست که جان کری با حضور ایران در یک کنفرانس بین‌المللی مخالفت می‌کند. وزیر امور خارجه آمریکا اوایل سال جاری نیز با حضور ایران در کنفرانس سازمان ملل درخصوص بحران سوریه مخالفت کرد و مانع از حضور ایران شد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس شب گذشته به نقل از یک منبع آگاه نزدیک به کنفرانس مقابله با داعش در پاریس گزارش داد: «فرانسه آماده است تا از ایران برای شرکت در این کنفرانس دعوت کند.»

پیش‌تر هم فرانسوا اولاند رئیس‌جمهور فرانسه گفته بود که ایران می‌تواند در کنفرانس ضدداعش شرکت کند. کارشناسان این موضع فرانسه را نشان‌دهنده تغییر رویکرد این کشور در قبال ایران می‌دانند. چرا که از نظر فرانسه نفوذ تهران در عراق که اغلب جمعیت آن را شیعیان تشکیل می‌دهند یک دلیل منطقی برای حضور ایران در کنفرانس روز دوشنبه پاریس است. یک منبع فرانسوی گفت که تنها مانع دعوت آنها موافقت دیگر شرکایشان است اما آنها تا رسیدن به این اجماع فاصله زیادی ندارند.

رویکرد ایران به ائتلاف ضدداعش

سردرگمی غرب برای دعوت ایران به نشست پاریس موضع‌گیری مقامات ارشد ایران را به دنبال داشته است. در این ارتباط دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران تلاش آمریکا را برای ایجاد ائتلاف ضدتروریسم با همراهی برخی کشورهایی که خود از تامین کنندگان اصلی تروریست‌ها بوده‌اند مشکوک و غیر شفاف دانست و گفت که آمریکا به بهانه مبارزه با تروریسم به دنبال تداوم یکجانبه‌گرایی و نقض حاکمیت کشورها است. به گزارش «تسنیم»، ‌علی شمخانی، در جلسه شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم افزود: «اقدام آمریکا در مسیر منحرف کردن افکار عمومی جهانی نسبت به نقش محوری این کشور و حامیان آن در ایجاد، تجهیز و توسعه گروه‌های تروریستی به بهانه سرنگونی حکومت قانونی سوریه است.» او ادامه داد: «آمریکا با هدف نقض حاکمیت کشورها ضمن فرار به جلو، تداوم یکجانبه‌گرایی و دور زدن نهادهای بین‌المللی را در دستور کار خود قرار داده و به دنبال قهرمان سازی از این کشور به سبک فیلم‌های هالیوودی برای از بین بردن بحران خود ساخته است.» همزمان رئیس مجلس شورای اسلامی نیز گفت که آمریکا ائتلافی برای برخورد با داعش درست کرده که این ائتلاف هیچ عقلانیتی را برای انجام اصلاحات و رفع مشکلات منطقه در پی ندارد. به گزارش «ایرنا»، علی لاریجانی روز شنبه در مشهد افزود: «عقلانیت آمریکا برای از بین بردن گروه داعش در منطقه نه تنها به اصلاحات در خاورمیانه نمی‌انجامد و داعش را از بین نمی‌برد بلکه آتش نفرتی فراگیر را در این منطقه می‌افروزد.»

او ادامه داد: «آمریکا وقتی می‌بیند از طریق سازمان ملل و شورای امنیت نمی‌تواند به اهدافش برسد ائتلاف درست می‌کند، همان ائتلافی که علیه ایران درست کرد و اکنون همان ائتلاف را می‌خواهد علیه سوریه انجام دهد.» لاریجانی افزود: «آمریکا تصور نکند به بهانه بمباران داعش می‌تواند سوریه را برهم زند زیرا روشن کردن فتیله نفرت در منطقه دامن خود آمریکا را خواهد گرفت.» روز جمعه هم مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص تشکیل ائتلاف بین‌المللی علیه داعش تاکید کرد که ائتلاف موسوم به ائتلاف بین‌المللی مبارزه با داعش که پس از اجلاس سران ناتو در ولز اعلام موجودیت کرده و در حال شکل‌گیری است، با ابهامات جدی مواجه بوده و در جدیت آن برای مبارزه ریشه‌ای و صادقانه با تروریسم تردید اساسی وجود دارد.

بحرین خواستار حضور ایران

از سوی دیگر و با وجود مخالفت‌های آمریکا، وزیر خارجه بحرین با اشاره به اهمیت جایگاه و نقش ایران در منطقه، خواستار حضور ایران در کنفرانسی شد که قرار است روز دوشنبه برای مبارزه با تروریست‌های داعش در پاریس برگزار شود. به گزارش روزنامه انگلیسی زبان «گالف دیلی نیوز» بحرین، شیخ «خالد بن احمد آل خلیفه» وزیر خارجه بحرین شنبه در حاشیه سمیناری که با حضور «عمرو موسی» دبیر کل سابق اتحادیه عرب برگزار شد، گفت: «تمایل ایران به مقابله با داعش مورد استقبال ما و سایر کشورهایی است که علاقه‌مند به شرکت در کنفرانس پاریس با هدف طراحی نقشه راهی برای مقابله با این گروه هستند.» این موضع جدید مقامات ارشد بحرین با توجه به تنش‌های پیدا و پنهان سال‌های اخیر با ایران می‌تواند حاوی پیام‌های جدیدی از سوی بحرین تلقی شود.

صفحه ی 4 ( دنیا ) را بخوانید