ظریف در دیدار با رئیس شورای اروپا و با اشاره به موضوع هستهای:
دو طرف مانع از انحراف توافقات شوند
عکس: AFP گروه دیپلماسی: روز گذشته نخستین دیدار کاترین اشتون و محمدجواد ظریف، پس از پایان دور پیشین مذاکرات در وین، برای دستیابی به توافقی جامع در بروکسل انجام شد. محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، به همراه عباس عراقچی و مجید تختروانچی، از اعضای ارشد تیم مذاکرهکننده با گروه ۱+۵ بر سر برنامه هستهای، بامداد روز دوشنبه اول سپتامبر برای دیدار با کاترین اشتون، هماهنگکننده طرفهای مذاکره با تهران، به بروکسل، پایتخت بلژیک رفتند تا طی گفتوگوهای دوجانبه، محورهای اصلی مذاکرات برای رسیدن به توافق جامع هستهای مشخص شود.
عکس: AFP گروه دیپلماسی: روز گذشته نخستین دیدار کاترین اشتون و محمدجواد ظریف، پس از پایان دور پیشین مذاکرات در وین، برای دستیابی به توافقی جامع در بروکسل انجام شد. محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، به همراه عباس عراقچی و مجید تختروانچی، از اعضای ارشد تیم مذاکرهکننده با گروه ۱+۵ بر سر برنامه هستهای، بامداد روز دوشنبه اول سپتامبر برای دیدار با کاترین اشتون، هماهنگکننده طرفهای مذاکره با تهران، به بروکسل، پایتخت بلژیک رفتند تا طی گفتوگوهای دوجانبه، محورهای اصلی مذاکرات برای رسیدن به توافق جامع هستهای مشخص شود. ظریف و اشتون همچنین ناهار کاری مشترک صرف کردند. از دیگر سو، ظریف علاوه بر کاترین اشتون با هرمن ون رومپوی، رئیس شورای اروپا نیز دیدار کرد و طی آن دو طرف درباره آخرین تحولات بینالمللی، منطقهای و روند همکاریها و ارتباطات ایران و اتحادیه اروپا گفتوگو کردند. ظریف و رومپوی، مساله تروریسم، افراطیگری و تهدیدات رو به گسترش آن و همچنین مذاکرات هستهای در این مذاکرات را مورد بررسی و تبادلنظر قرار دادند.
در این دیدار، وزیر خارجه ایران، گفتوگو و بررسی زمینههای رفع خطر و حل معضل پیچیده و رو به افزایش تروریسم و افراط را بر اساس مسوولیتپذیری همه کشورها مهم توصیف کرد و برخورد غیر تبعیضآمیز و واقعبینانه با مساله تروریسم و افراطیگری را مورد تاکید قرار داد. او همچنین در زمینه مذاکرات جاری هستهای، پایبندی کامل طرفهای مذاکره به تعهداتشان را مهم و تعیینکننده خواند و گفت: «امکان دستیابی به راهحل جامع وجود دارد.» رئیس دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: «همه طرفهای مذاکره باید با حساسیت به توافقات عمل کرده و مانع از پیچیدگی و انحراف توافقات بهعمل آمده شوند.» در عین حال رئیس شورای اروپا نیز در این دیدار چالشهای پیش روی جامعه بینالملل و همچنین اتحادیه اروپایی را تشریح کرد و با اشاره به ابعاد متعدد مساله تروریسم و افراطیگری، خطرات ناشی از آن را بسیار فراگیر خواند. رومپوی در این گفتوگو ایران را «یک شریک خوب» برای اتحادیه اروپا دانست و افزود: «ظرفیتهای مثبت و بالقوه ایران با هدف همکاریهای آینده برای ما اهمیت دارد.» او در این ملاقات اراده کشورهای اروپایی برای رسیدن به توافق جامع در مذاکرات جاری هستهای را یادآور شد. دور هفتم مذاکرات جامع هستهای بین ایران و گروه ۱+۵ ماه جاری در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک انجام خواهد شد. در پایان تیرماه، مهلت ۶ ماهه توافق مقدماتی ژنو که آذرماه سال گذشته حاصل شد به پایان رسید. ایران و گروه ۱+۵ مهلت این توافق را تا سوم آذر (۲۴ نوامبر) امسال تمدید کردند تا بتوانند به یک توافق جامع در زمینه پرونده هستهای ایران برسند و تحریمها علیه ایران نیز لغو شوند. در همین حال آمریکا، سه روز پیش، شرکتها و افراد جدیدی را به اتهام «کمک به برنامه هستهای ایران، حمایت از تروریسم و یاری دادن ایران در دور زدن تحریمها» در فهرست تحریمهای خود قرار داد که با واکنش مقامات تهران مواجه شد. حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران در واکنش به این اقدام گفت: «درحالی که ما داریم برای توافق نهایی مذاکره میکنیم، اینگونه اعمال، نه با سیاست حل معضلات جهانی از طریق مذاکره سازگار است نه با مسیر اعتمادسازی.»
تاریخ دقیق نشست نیویورک هنوز مشخص نیست
در شرایطی که به گزارش «ایرنا» قرار بود در دیدار ظریف و اشتون در بروکسل، زمان دقیق دور بعدی مذاکرات ایران و ١+٥ در نیویورک تعیین شود، اما پیش از این نشست، مایکل مان، سخنگوی اشتون در صفحه توئیتر خود، ضمن اعلام دیدار اشتون و ظریف در رابطه با تاریخ برگزاری نشست نیویورک تاکید کرد: «از آنجا که هنوز دقیقاً مشخص نیست در نشست نیویورک چه اتفاقاتی برای مذاکرات هستهای خواهد افتاد، بنابراین تاریخ دقیق نشست نیویورک مشخص نشده است.»
خوشبینی موگرینی
همچنین قرار است ظریف بعد از بروکسل به ایتالیا و لوکزامبورگ برود و روز چهارشنبه نیز به دعوت خانم فدریکا موگرینی همتای ایتالیاییاش که به تازگی بهعنوان جانشین کاترین اشتون انتخاب شده است سفری به ایتالیا خواهد داشت. قرار است وزیر امور خارجه ایران در این سفر با مقامات ایتالیا از جمله خانم موگرینی گفتوگوهایی داشته باشد.
این در شرایطی است که موگرینی در نخستین اظهارات خود پس از انتخاب شدن بهعنوان مسوول جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا و در گفتوگویی با روزنامه ایتالیایی «کوریره دلاسرا» ابراز امیدواری کرد تا ماه نوامبر ۲۰۱۴ توافق جامع هستهای با ایران بهدست آید. او همواره در جهت حل مساله هستهای ایران ابراز خوشبینی کرده و معتقد است پس از دستیابی به یک توافق نهایی، اوضاع در منطقه خاورمیانه نیز تغییر خواهد کرد. این مقام ایتالیایی همچنین تاکید دارد که ایران میتواند نقشی مثبت در ثبات منطقه خاورمیانه ایفا کند.
وزیر خارجه ایران پیش از سفر به بروکسل، برای دیدار با مقامهای روسی به مسکو رفته بود. او در آنجا در حضور خبرنگاران تاکید کرد: «تهران انتظار دارد مسکو نقش فعال و مثبت خود را در مذاکرات هستهای تقویت کند و برای رسیدن به راهحل، کمک جدی به روند مذاکرات انجام دهد.»
نشست فنی ایران و آژانس
از دیگر سو روز یکشنبه مذاکرات فنی ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تهران به منظور بررسی راهکارهای اجرای دو گام باقی مانده از توافق ۳۰ اردیبهشت ماه برگزار شد و به احتمال زیاد نشست آتی بین ایران و آژانس به پس از برگزاری نشست شورای حکام و مجمع عمومی سازمان ملل موکول میشود. به گزارش خبرگزاری مهر، پیش از این ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در نشستی که به ریاست «ترو واریورانتا» معاون یوکیو آمانو مدیرکل آژانس در امور پادمانها و رضا نجفی سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تهران برگزار شد درباره اجرای پنج گام جدید بین ایران و آژانس تا تاریخ ۳ شهریورماه (۲۵ اوت) به توافق رسیده بودند. مطابق گزارشها، سه گام از پنج گام توافق مذکور تا تاریخ ۳ شهریورماه از سوی ایران اجرایی شده است. دو گام باقی مانده مربوط به گامهای توافق درباره مطالعات ادعایی PMD است.
ارسال نظر