کارشناس مسائل عراق:
سیاست ایران دربرابر مالکی و العبادی یکسان است
سعیده سادات فهری: کارشناس مسائل عراق درباره تاثیر روی کار آمدن نخستوزیر جدید عراق بر رابطه با تهران در پاسخ به «دنیای اقتصاد» از پیوند تاریخی و دیرینه ایران و عراق میگوید. سید جلال ساداتیان معتقد است با توجه به علایق دو کشور برای توسعه روابط، اکنون با روی کار آمدن العبادی از نظر جمهوری اسلامی همان خط، همان روش و همان علایق برای توسعه روابط وجود دارد و در نتیجه ایران از انتخاب العبادی استقبال میکند، زیرا انتخاب او انتخاب مردم عراق است. هفته گذشته برای نوری مالکی، نخستوزیر عراق هفته خوبی نبود، زیرا با وجود تلاشهای طرفدارانش برای ابقای او، سرانجام حیدرالعبادی نایب رئیس مجلس به عنوان نخستوزیر معرفی و بر اساس حکم رئیسجمهور، موظف به تشکیل کابینه طی یک هفته آینده شد.
سعیده سادات فهری: کارشناس مسائل عراق درباره تاثیر روی کار آمدن نخستوزیر جدید عراق بر رابطه با تهران در پاسخ به «دنیای اقتصاد» از پیوند تاریخی و دیرینه ایران و عراق میگوید.سید جلال ساداتیان معتقد است با توجه به علایق دو کشور برای توسعه روابط، اکنون با روی کار آمدن العبادی از نظر جمهوری اسلامی همان خط، همان روش و همان علایق برای توسعه روابط وجود دارد و در نتیجه ایران از انتخاب العبادی استقبال میکند، زیرا انتخاب او انتخاب مردم عراق است. هفته گذشته برای نوری مالکی، نخستوزیر عراق هفته خوبی نبود، زیرا با وجود تلاشهای طرفدارانش برای ابقای او، سرانجام حیدرالعبادی نایب رئیس مجلس به عنوان نخستوزیر معرفی و بر اساس حکم رئیسجمهور، موظف به تشکیل کابینه طی یک هفته آینده شد. با توجه به این تحولات ابتدا کمی راجع به شخص العبادی و دلایل جایگزینی او با
نوری مالکی بگویید؟
حیدر العبادی از اعضای حزب الدعوه و در حقیقت هم حزبی نوری مالکی است. منتها طبیعتا هر کس که در یک حزب حضور دارد ضمن تعهدش به مواضع حزبی میتواند تاحدودی مواضع شخصی خود را داشته باشد و استقلال شخصیتی خود را بروز دهد. آقای العبادی در سالهای گذشته به عنوان نماینده مجلس تا سطح نایب رئیسی ارتقای موقعیت یافت و لذا از شرایطی برخوردار شد که بتواند با جناحها و گروههای مختلفی که در پارلمان عراق حضور دارند، تعامل داشته و از نظرات آنها مطمئن شود. طبیعتا چون او کار اجرایی انجام نمیداد شرایط بهتری برای مراوده با گروههای مختلف داشت و از احترام ویژهای نزد آنها برخوردار شد.
همین موقعیت به او کمک کرد تا در شرایطی که مالکی به شدت مورد انتقاد گروههای خودی و غیرخودی قرار داشت و موقعیت عراق به سمتی پیش رفته بود که تقریبا هیچ گروهی خواستار ادامه نخستوزیری مالکی نبود، بتواند مورد اقبال گروههای مختلف و همچنین بازیگران خارج از عراق قرار گیرد.
جمهوری اسلامی ایران با نوری مالکی روابط خوبی داشت. اکنون که العبادی جانشین او خواهد شد روابط تهران-بغداد به چه سمتی پیش خواهد رفت؟
جمهوری اسلامی ایران به لحاظ فرهنگی و اعتقادی با عراق یک پیوند عمیق و دیرینه دارد، زیرا عتبات عالیات در آنجا قرار دارند و اکثر مردم این کشور نیز شیعه هستند. بنابراین روابط گسترده تاریخی میان مردم ایران و عراق، کماکان علایق دو کشور را برای توسعه روابط تقویت میکند. از دوره پس از سرنگونی صدام حسین و در دولت جدیدی که به وجود آمد دولت عراق همیشه مورد توجه ایران بوده و همواره تلاش شده روابط گسترش یابد. اکنون هم که آقای العبادی روی کارآمده از نظر جمهوری اسلامی همان خط، همان روش و همان علائق برای توسعه روابط وجود دارد و در نتیجه ایران از انتخاب العبادی استقبال میکند، زیرا انتخاب او انتخاب مردم عراق است.
از لحاظ سیاسی نیز، اصولا همه احزاب عراقی نسبت به ایران دارای روابط حسنهای بودهاند از جمله حزب الدعوه و شخص نوری مالکی. لذا در رابطه با العبادی به طور طبیعی او نیز در راستای اهدافی که حزب الدعوه به عنوان مجموعه گروههای حاکمیتی دنبال میکرد، دارای روابط خوبی با ایران بوده و خواهد بود.
پس از اعلام نام حیدر العبادی به عنوان نخستوزیر جدید عراق، شاهد حمایت ایران از این امر بودیم. به نظر شما چرا ایران از این انتخاب استقبال کرد؟
در این رابطه چندین عامل را باید مدنظر داشت؛ نخست اینکه به دلیل حمله داعش و تهاجمی که آنها در عراق داشتند، موقعیت بههم ریخته و به دنبال جنگ داخلی در این کشور، نوری مالکی کاملا پایگاه خود را از دست داده بود. مساله دیگر به موقعیت سیاسی مالکی باز میگردد؛ حتی بهرغم اینکه ائتلاف دولت قانون بیشترین آرا را در انتخابات کسب کرد، اما این آرا در حدی نبود که به تنهایی بتواند دولت مستقلی را تشکیل دهد بنابراین مالکی در موقعیتی قرار گرفت که باید جای خود را به یک نیروی تازه نفس و دارای وجهه بهتر در میان احزاب و گروهها و همچنین گروههای رقیب میداد، بنابراین فرصتی پدید آمد تا العبادی بتواند سکاندار مسوولیت اجرایی کشور و رفع و رجوع مشکلات موجود باشد؛ مشکلاتی که نه تنها از جانب گروههای داعشی و مخالف بلکه از سوی برخی از حامیان سابق مالکی مانند مرجعیت عراق، برخی گروههای تندرو مانند گروه مقتدی صدر و برخی از گلهمندان گروه مجلس اعلا به شخص مالکی وارد میآمد. در عین حال مشکلات به وجود آمده میان نخستوزیر و اقلیم کردستان را نیز نباید از نظر دور داشت. با این تفاسیر هم ایران و هم دیگر کنشگران منطقهای از جو مثبت فعلی استقبال کردند تا شاید قدمهای بهتر و بلندتری برداشته شود. همچنین ایران که این مشکلات را مشاهده میکرد به طور طبیعی در ماههای اخیر کمی از مالکی فاصله گرفته بود و حتی شخص مالکی در سفر اخیرش به تهران، پشتیبانیهای لازم را از جانب ایران ظاهرا دریافت نکرده بود.
در صحبتهایتان به تنش میان دولت مرکزی بغداد با کردها اشاره کردید. موضع ایران نسبت به این موضوع چگونه بود؟
جمهوری اسلامی ایران با هر دو قسمت هم اقلیم کردستان و هم دولت مرکزی عراق دارای روابط حسنه بوده و هست، با هر دو تعاملات مثبت خوبی داشته است و از اختلافات به وجود آمده میان اینها چندان راضی نبود. لذا این اختلافات بر نوع روابط ایران بر این دو منطقه تاثیرگذار بود بنابراین اکنون که مالکی از صحنه کنشگری کنار رفته و به نظر میرسد که اقلیم نیز از تغییرات به وجود آمده استقبال خواهد کرد، ایران میتواند روابط عادی و معمول را با هر دو قسمت داشته باشد.
به دنبال اعلام نام العبادی به عنوان نخستوزیر، شاهد بودیم که هم ایران، هم آمریکا و هم عربستان سعودی از این انتخاب استقبال کردند. چطور شد که این سه کشور روی یک شخص اتفاق نظر دارند؟
همسویی ایران و ایالات متحده آمریکا در راستای حفظ آرامش و امنیت عراق کاملا طبیعی است، اما اعلام موافقت عربستان جای تامل دارد. زیرا عربستان سعودی آشکارا از داعش حمایت کرده است. اکنون این فرضیه مطرح است که آیا عربستان با حمایت از العبادی و تغییر مالکی قصد آن را دارد که دست از حمایت داعش بردارد یا گمان میکند که دستاوردهای داعش توسط عبادی به رسمیت شناخته شده است و پس از این یک بخش سنینشین در عراق ایجاد خواهد شد. در نتیجه از این جهت شاید نوعی سیاسی کاری در رفتار عربستان برای حمایتش از العبادی مشاهده شود. اما در هر حال آنچه احساس میشود فاصله گرفتن آمریکا از روابطش با عربستان از سویی و با جریانات افراطی از سوی دیگر است و این امر به طور طبیعی مواضع آمریکا را به ایران نزدیکتر کرده است.
ارسال نظر