در جلسه دیروز هیات دولت مطرح شد
دفاع تمامقد روحانی از فرجیدانا
گروه خبر: طرح استیضاح وزیر علوم، هرچند دو روز پیش و با امضای ۵۱ نفر از نمایندگان مجلس، از سوی هیاترئیسه اعلام وصول شد و به گمانهزنیها درباره احتمال منتفی شدن استیضاح رضا فرجیدانا پایان داد، اما دولت به حمایت قاطع خود از وزیرش ادامه میدهد. حسن روحانی برخلاف نمایندگان خواهان استیضاح که «شیوه مدیریت» رضا فرجیدانا را «مانع رشد تولید علم» میدانند، دیروز و در میان سایر وزرا از اعتماد خود به رضا فرجیدانا گفت. او وزیر علوم را «فردی لایق، دانشمند، تحصیلکرده، مدیر و مدبر و با اخلاق» خواند و تاکید کرد: «امروز بیش از آنچه در روز اول از لیاقتهای او مطلع بودم، در عمل، ویژگیهای اخلاقی ایشان را بیشتر لمس کردم.
گروه خبر: طرح استیضاح وزیر علوم، هرچند دو روز پیش و با امضای ۵۱ نفر از نمایندگان مجلس، از سوی هیاترئیسه اعلام وصول شد و به گمانهزنیها درباره احتمال منتفی شدن استیضاح رضا فرجیدانا پایان داد، اما دولت به حمایت قاطع خود از وزیرش ادامه میدهد. حسن روحانی برخلاف نمایندگان خواهان استیضاح که «شیوه مدیریت» رضا فرجیدانا را «مانع رشد تولید علم» میدانند، دیروز و در میان سایر وزرا از اعتماد خود به رضا فرجیدانا گفت. او وزیر علوم را «فردی لایق، دانشمند، تحصیلکرده، مدیر و مدبر و با اخلاق» خواند و تاکید کرد: «امروز بیش از آنچه در روز اول از لیاقتهای او مطلع بودم، در عمل، ویژگیهای اخلاقی ایشان را بیشتر لمس کردم.» روحانی در تایید وزیر علوم و بهبود فضای این وزارتخانه، به روز ۱۶ آذر اشاره و تاکید کرد: «هیچ وقت در فضای دانشگاه مانند ۱۶ آذر سال گذشته، شاهد فضایی آرام و در عین حال بانشاط در دانشگاهها نبودهایم و بدون اینکه فضای تنش و درگیری وجود داشته باشد، همه تفکرات، دیدگاهها و نظرات خود را مطرح کردند و این بسیار ارزشمند است و نشاندهنده آن است که فضای بسیار مناسبی در دانشگاهها حاکم شده است.»
رئیسجمهوری در جلسه دیروز هیات دولت، با اشاره به استیضاح پیش رو با بیان قانونی بودن حق مجلس و نمایندگان برای طرح سوال و استیضاح، گفت: «مجلس شورای اسلامی و نمایندگان محترم مجلس هر جا در قانون لازم بدانند که سوال و استیضاح بکنند، دولت این را حق قانونی آنها دانسته و به آن احترام میگذارد.» به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، روحانی ابراز امیدواری کرد که نتیجه بررسی مجلسیها درباره وزیر علوم، اعتماد بیشتر به فرجیدانا باشد. رئیسجمهوری به مهرماه و بازگشایی دوباره دانشگاهها اشاره و تاکید کرد: «دلمان میخواهد، وزیر علوم با قدرت و رأی بیشتر در دانشگاهها حضور فعالی داشته باشد و فضای علمی و دینی و اخلاقی در دانشگاهها روز به روز تقویت شود.» علاوه بر اظهارات حمایتگرایانه حسن روحانی از فرجیدانا، مجید انصاری معاون پارلمانی رئیسجمهور نیز در حاشیه مراسم بزرگداشت آیتالله حسین شبزندهدار ابراز امیدواری کرد که وزیر علوم پاسخ خوبی به نمایندگان مجلس بدهد. به گزارش «ایسنا» انصاری گفت: انشاءالله وزیر علوم مجددا با رای نمایندگان بهعنوان وزیر انتخاب خواهد شد.
بررسی بورسیههای غیرقانونی
جلسه دیروز هیات دولت، تنها به اظهارات رئیسجمهوری در حمایت از وزیر علوم ختم نشد؛ در این جلسه، گزارش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درباره وضعیت بورسیههای تحصیلی در سالهای اخیر به هیات دولت ارائه شد. هیات دولت، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری را موظف به دفاع کامل از حقوق مردم و ساماندهی بورس تحصیلی بر مبنای قانون و حفظ منزلت علمی دانشگاهها و مقابله با تبعیض کرد. پیگیری موضوع بورسیههای غیرقانونی ارائه شده به حدود ۳۰۰۰ دانشجو از سوی دولت قبل، موضوعی است که به یکی از دلایل مهم جدال مجلس و وزارت علوم در چند ماه اخیر بدل شده است؛ مسالهای که به اعتقاد بسیاری، وزیر علوم را تا پای استیضاح کشانده است.
بورسیهها، دلیل اصلی استیضاح؟
علاوهبر آنکه برخی نمایندگان مجلس طی روزهای گذشته در اظهاراتی موضوع بورسیههای غیرقانونی را مهمترین دلیل امضاکنندگان استیضاح میدانند، این رویکرد در میان استادان دانشگاه نیز به چشم میخورد. احمد نقیبزاده، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در گفتوگو با «ایرنا»، «جلوگیری از افشای پرونده بورسیههای غیرقانونی» را علت استیضاح فرجیدانا خوانده است. به گزارش «ایرنا» نقیبزاده که استیضاح وزیر علوم را «سیاسیکاری» میداند، بر این باور است که ضعفهایی در عملکرد وزارت علوم وجود دارد، اما کارنامه کاری فرجیدانا از وزرای پیشین بهتر بوده است. از سوی دیگر، حسین عباسینژاد استاد تمام رشته اقتصاد دانشگاه تهران، بر این باور است که «استیضاح وزیرعلوم جنبه امتیازخواهی دارد.»
این استاد دانشگاه تهران در گفتوگو با «ایلنا»، با تاکید بر اینکه فرجیدانا هیچگاه فردی سیاسی نبوده و نیست، از رضایت شدید دانشگاهیان از دوره حضور فرجیدانا سخن گفت و با اشاره به استیضاحکنندگان که میگویند فرجیدانا در دوره مسوولیت خود رشد علمی کشور را متوقف کرده است، گفت: «ایجاد رشد علمی در ۶ ماه امکانپذیر نیست. بر این اساس سوالات استیضاحکنندگان بههیچ عنوان منطقی و علمی نیست، بلکه بیشتر ریشههای سیاسی دارد.» با این همه یک عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نیز که در روزهای گذشته گفته بود موضوع بورسیهها را حتی درصورت استیضاح نشدن وزیر علوم پیگیری خواهد کرد، دیروز در گفتوگو با «ایرنا»، بار دیگر تاکید کرد: «پیگیری پرونده با استیضاح یا بیاستیضاح قطعی است.» جواد هروی، پیگیری پرونده اعطای بورسیههای غیرقانونی در دولت سابق را قطعی دانست و گفت: «تقاضای استیضاح رضا فرجیدانا با آنچه در ماموریتها و اهداف وزارت علوم قید شده است، همسو نیست.» این عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با بیان اینکه بحث بورسیههای غیرقانونی چه با استیضاح و چه بدون آن روال، ادامه خواهد داشت، گفت: «اگر هم قرار باشد استیضاح رای بیاورد و وزیر دیگری در این وزارتخانه حضور یابد، باید آن را پیگیری کند.» او تخلف آشکار و گسترده را در بحث بورسیهها خصوصا بورسیههای تبدیل به داخل «محرز» خواند و اعلام کرد: «دستگاههای ذیربط و کمیته مربوطه در کمیسیون آموزش هم در جریان آن هستند.»
با این همه اگر از اظهارات دولتیها و نیز حامیان دولت در مجلس بگذریم، دیدگاهها نسبت به بورسیهها در میان نمایندگان خواهان استیضاح بهگونهای دیگر است؛ سیدحسین نقوی که یکی از نمایندگان خواهان استیضاح است، در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، با بیان اینکه پای فتنهگران در دوران وزارت فرجیدانا به دانشگاه باز شد، گفت: «برای نجات دانشگاه از چنگ سیاستزدگی تصمیم به استیضاح وزیر علوم گرفتهایم.» او یکی از دلایل استیضاح فرجیدانا را منصوب کردن افرادی باسابقه در حوادث سال ۸۸ در مسوولیتهای مهم ستادی وزارتخانه دانسته است. در نظری دیگر، قاسم جعفری سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس میگوید فرجیدانا گفته است: «۳هزار بورسیه غیرقانونی را قبول ندارد.» او که در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، این نقل قول را به نقل از وزیر علوم مطرح کرده است در ادامه طرح «۳ هزار بورسیه غیرقانونی» در دولت گذشته را سناریوی روانی و رسانهای برنامهریزی شده برای انحراف اذهان از استیضاح وزیر علوم دانست و گفت: «از انتشار لیست بورسیهها در دولت هاشمی، خاتمی و احمدینژاد استقبال میکنیم و هر کجا تخلفی ثابت شد با آن برخورد میکنیم؛ برای ما فرقی نمیکند چه کسی تخلف کرده است.» بحث استیضاح رضا فرجیدانا، وزیر علوم تحقیقات و فناوری چند ماه پس از رای اعتماد مجلس به او مطرح شد. نمایندگان امضاکننده استیضاح، «عدم پایبندی وزیر علوم به روندهای قانونی، مصالح کشور و مشی اعتدال و وعدههای دادهشده در زمان رای اعتماد به مجلس و به تبع آن ایجاد و فراهمسازی بستر و ترویج افراطیگری در دانشگاهها و موسسات آموزش عالی» را مهمترین دلیل خود برای استیضاح فرجیدانا عنوان کردهاند.
ارسال نظر