عراقچی با بیان اینکه گزینههای متعددی بررسی شده است
اختلافات در مورد فردو پابرجاست
مذاکرات هستهای تا ماه نوامبر (آذر) تمدید شده است. ایران و گروه ۱+۵ فرصتی چهار ماهه در اختیار دارند تا اختلافات فیمابین را حل و فصل کنند. از جمله اختلافات باقیمانده میان دو طرف، بحث فردو است. در این رابطه روز گذشته عباس عراقچی، معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه درخصوص اظهارنظر طرف آمریکایی در مذاکرات هستهای مبنی بر تبدیل واحد غنیسازی فردو به مرکز تحقیقاتی گفت: «هنوز توافقی در مورد فردو صورت نگرفته است، هرچند گزینههای متعددی در مورد فردو پیشنهاد و بررسی شده، اختلاف نظرها همچنان باقی است و آن چیزی که ملاک ما در تصمیمگیری در مذاکرات است نیازهای کشور و حقوق هستهای است که براساس آن تصمیم خواهیم گرفت.
مذاکرات هستهای تا ماه نوامبر (آذر) تمدید شده است. ایران و گروه ۱+۵ فرصتی چهار ماهه در اختیار دارند تا اختلافات فیمابین را حل و فصل کنند. از جمله اختلافات باقیمانده میان دو طرف، بحث فردو است. در این رابطه روز گذشته عباس عراقچی، معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه درخصوص اظهارنظر طرف آمریکایی در مذاکرات هستهای مبنی بر تبدیل واحد غنیسازی فردو به مرکز تحقیقاتی گفت: «هنوز توافقی در مورد فردو صورت نگرفته است، هرچند گزینههای متعددی در مورد فردو پیشنهاد و بررسی شده، اختلاف نظرها همچنان باقی است و آن چیزی که ملاک ما در تصمیمگیری در مذاکرات است نیازهای کشور و حقوق هستهای است که براساس آن تصمیم خواهیم گرفت.» عراقچی در پاسخ به این سوال که آیا موضوع تبدیل واحد غنیسازی فردو به مرکز تحقیقاتی در مذاکرات بحث شده است یا خیر؟ گفت: «طرف مقابل ممکن است خیلی چیزها بخواهد و مذاکره برای همین است که خواستههای دو طرف به هم نزدیک شود؛ مذاکرات هنوز ادامه دارد و درباره همه موضوعات از جمله این موضوع در حال انجام است.» این در شرایطی است که پیتر جنکینز، دیپلمات بریتانیایی که از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۶، بهعنوان نماینده این کشور در آژانس بینالمللی انرژی اتمی فعالیت میکرد در گفتوگو با دیپلماسی ایرانی میگوید که احتمالا مساله فردو با دشواریهای بیشتری نسبت به اراک مواجه باشد. این دیپلمات معتقد است که دو طرف در آستانه توافقی در مورد اراک قرار دارند. او در این زمینه توضیح داد: «علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران بهطورعلنی در ماه ژوئن اعلام کرد که این سازمان به دنبال طراحی راههایی برای کاهش تولید پلوتونیوم از رآکتور آب سنگین اراک است. در صورتی که این موضوع مطرح باشد، احتمالا در معامله نهایی نیز بهعنوان یک راهحل مورد استفاده قرار میگیرد. اما به نظر میرسد مساله فردو با دشواریهای بیشتری مواجه باشد.» به گفته جنکینز، آمریکا میخواهد فردو تعطیل شود؛ اما به نظر نمیرسد این برای ایران قابل پذیرش باشد. این کارشناس تاکید کرد:«گمانهزنیهایی وجود دارد که نشان میدهد یک روش برای مصالحه این است که فردو تعطیل نشود اما بهعنوان مرکزی برای سانتریفیوژهای تحقیقاتی مورد استفاده قرار گیرد.»
حمله واشنگتن پست به سیاست هستهای دولت آمریکا
از دیگر سو در شرایطی که تا چندی دیگر دور جدید گفتوگوهای هستهای ایران و ۱+۵ برای حل باقی مسائل و دست یافتن به توافق جامع آغاز میشود، برخی رسانههای آمریکایی با حمله به سیاستهای باراک اوباما او را متهم به جانبداری از ایران میکنند. در این رابطه روزنامه واشنگتن پست مینویسد که «ایران در آستانه پیروزی در مذاکرات هستهای است». به نوشته این روزنامه، دولت اوباما توافق هستهای با ایران را چهار ماه دیگر تمدید کرد، اما آیا کسی باور میکند که تهران با در اختیار داشتن پول بیشتر و انجام تحقیقات بیشتر روی سانتریفیوژهای پیشرفته و برنامه موشکی، برنامه هستهای خود را تعطیل کند؟ این مضحک و احمقانه است زیرا ایران در آستانه پیروزی در مذاکرات هستهای است.
ارسال نظر