صدای مذاکرهکنندگان و نهادهای قدرت باید یکسان باشد
ایران میتواند مشت اسرائیل را باز کند
دکتر مهدی ذاکریان استاد واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد در شرایطی که تنها ۳ هفته تا پایان مهلت تعیین شده برای توافق ایران با گروه۱+۵ باقی مانده است، مقامات اسرائیلی تلاشهای بسیاری را به کار گرفتهاند تا سران ۱+۵ را قانع کنند که نباید با ایران به توافق برسند. مقامات رژیم صهیونیستی بهطور شفاف به دنبال این هستند که مذاکرات به نتیجه نرسد و تحریمهای اعمالشده علیه ایران برداشته نشود. لابی آیپک که در پی تامین امنیت اسرائیل در منطقه خاورمیانه است، معتقد است هر نوع همکاری که باعث قدرت گرفتن و بیرون آمدن ایران از انزوای بینالمللی شود، میتواند موجب آسیب و تهدید امنیت اسرائیل شود.
دکتر مهدی ذاکریان استاد واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد در شرایطی که تنها ۳ هفته تا پایان مهلت تعیین شده برای توافق ایران با گروه۱+۵ باقی مانده است، مقامات اسرائیلی تلاشهای بسیاری را به کار گرفتهاند تا سران ۱+۵ را قانع کنند که نباید با ایران به توافق برسند. مقامات رژیم صهیونیستی بهطور شفاف به دنبال این هستند که مذاکرات به نتیجه نرسد و تحریمهای اعمالشده علیه ایران برداشته نشود. لابی آیپک که در پی تامین امنیت اسرائیل در منطقه خاورمیانه است، معتقد است هر نوع همکاری که باعث قدرت گرفتن و بیرون آمدن ایران از انزوای بینالمللی شود، میتواند موجب آسیب و تهدید امنیت اسرائیل شود. به همین خاطر نیز آنها از آغاز مذاکرات فعال بودند. در مقابل در داخل ایران نیز گروههایی بودند که علاقهمند نبودند مذاکرات به نتیجه برسد و مسائل ایران در عرصه بینالملل حل شود. البته تلاشهای این افراد در داخل ایران، برای تامین منافع شخصی، رقابتهای حزبی و سیاسی، حذف رقبای سیاسی و کسب قدرت بوده است و در این راستا تلاش داشتند که مذاکرات به نتیجه نرسد. باید مدنظر داشت که هر چند هدف این دو گروه یکسان و به نتیجه نرسیدن مذاکرات هستهای ایران است، اما تفاوت بارزی وجود دارد مبنی بر اینکه لابی آیپک و جریان طرفدار اسرائیل منافع شخصیشان را نگاه نمیکردند بلکه به دنبال حفظ منافع ملی و امنیت اسرائیل بودند.
اکنون اگر ایران از انزوا بیرون بیاید مخصوصا وقتی که یک دولت معقول و هماهنگ با اعتدال، عقلانیت و اصلاحات بر سر قدرت است، این دولت میتواند مشت اسرائیل را در جامعه بینالملل باز کند و نقض حقوق بینالملل، حقوق بینالملل بشردوستانه، حقوق بشر و حقوق همجواری و همزیستی مسالمتآمیز از سوی اسرائیل را بر همگان آشکار کند. در برهه فعلی دو عامل وجود دارد که میتواند به تحقق خواستههای این لابی کمک کند: نخست وجود بی اعتمادی و شک و تردید نسبت به ادعاهای ایران در جریان مذاکرات است.این مساله که ایران اعلام کرده فعالیتهایش صلح آمیز است و میخواهد کمک کند مذاکرات به نتیجه برسد باید توسط طرف مقابل پذیرفته شود. وجود این تردیدها میتواند به تقویت این خواستهها کمک کند. دومین عامل این است که در داخل ایران صداهای واحد در رابطه با مذاکرات هستهای به گوش نرسد. به بیان دیگر مذاکرهکنندگان بحثهایی را مطرح کنند، اما در داخل کشور صداهای معارض با بحثهای مذاکرهکنندگان شنیده شود؛ یعنی نوع نگاهی که مذاکرهکنندگان از خواسته، تمایل و سیاستهای جمهوری اسلامی ایران ارائه میکنند با مواضع رسمی که از سوی برخی که صاحب قدرت نیز هستند، متفاوت باشد؛ بنابراین همه نهادهای قدرت در ایران باید با طرف مذاکرهکننده همسو باشند. در حال حاضر بسیاری از کشورها مانند عربستان، ترکیه، پاکستان و روسیه مایل نیستند ایران در عرصه بینالملل حضور فعال داشته باشد. دلیل آن نیز مشخص است؛ زیرا از وضعیت فعلی ایران و تحریمهایی که علیه این کشور اعمال شده است منافع زیادی عاید آنها شده است؛ بنابراین اگر ایران به جامعه بینالملل بازگردد و مذاکرات موفق باشد این کشورها متضرر خواهند شد.
همچنین اکنون و همزمان با پیشرفت مذاکرات هستهای ایران، شاهد تحرکات گروه تروریستی داعش در عراق هستیم. در رابطه با اینکه کدام کشورها و با چه اهدافی پشت این گروه هستند حرف و حدیثهای بسیاری مطرح است. از جمله این که شاید عربستان که ترس از موفقیت مذاکرات ایران دارد آنها را به سمت عراق فرستاده باشد تا در نهایت در مذاکرات ایران خلل ایجاد کند، اما من بعید میدانم سعودیها در این یک ماه تصمیم گرفته باشند داعش را به سمت عراق گسیل کنند تا مذاکرات شکست بخورد؛ بلکه حمایت این گروه از جانب جبهه و جریانات دیگری است. البته در کل در رابطه با داعش عربستان سعودی، قطر، اردن و حتی ترکیه و کردستان عراق مقصر هستند. عربستان میداند حضور داعش میتواند موجب نزدیکی ایران و ۱+۵ شود؛ زیرا داعش تهدید امنیت منطقه و امنیت بینالملل است. در نتیجه بهنظر نمیرسد عربستان دست به چنین حرکتی بزند که به نزدیکی ایران و ۱+۵ منجر شود. حضور داعش در منطقه یک مساله ریشهدار است؛ اگر از زمان گفتوگوی تمدنها به بحثهای مطرح شده از جانب ایران توجه میشد جریانهای افراطی و غلط نمیتوانستند امروز اینگونه حضور داشته باشند. عوامل هویتی، عوامل اقتصادی و عوامل حقوقی در شکلگیری افراطگرایی در منطقه بسیار موثر بودند. این در شرایطی است که گفتوگوی تمدنها میتوانست در این راستا موثر باشد. اخیرا و در سال ۲۰۱۳ نیز ایران پیشنهادی در سازمان ملل برای جلوگیری از افراط و خشونت مطرح کرده است. اگر جامعه بینالملل این بحث ایران را جدی بگیرد در مهار افراط بسیار کمک خواهد کرد. درواقع جامعه بینالملل به اشتباه گمان میکند که تهدید و خطر، ایران است در شرایطی که تهدید و خطر افراطگرایی است.
ارسال نظر