در آستانه گفتوگوهای هستهای وین۶ عنوان شد:
تاکید فرانسه بر ادامه مذاکرات با ایران
گروه دیپلماسی: در آستانه ایستگاه ششم هستهای در شهر وین اتریش، یک مقام ارشد فرانسوی گفت که فرانسه و همپیمانانش برای پیگیری جدی مذاکرات سخت و پیچیده با ایران مصمم هستند تا با این کشور بر سر برنامه هستهایاش به یک توافق جامع برسند. رومین نادال سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه در گفتوگو با خبرگزاری رسمی کویت گفت که ما با همپیمانانمان در گروه ۱+۵ مصمم هستیم تا به یک راهحل بلندمدت برای تضمین صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران برسیم. به گزارش «ایسنا»، سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه با بیان اینکه ما از ایران انتظار داریم تصمیمات لازم را برای دستیابی به یک توافق بلندمدت، کامل و معتبر اتخاذ کند، گفت: «این مذاکرات بهطور جدی در حال انجام شدن است. با این حال این مذاکرات سخت و پیچیده است و ما و همپیمانانمان این گفته ایران را که دور بعدی مذاکرات هستهای ممکن است بهدلیل پیچیدگی مباحث ۱۰ روز یا بیشتر از آن بهطول انجامد، پنهان نکردهایم.» نادال در سخنانش یادآور شد که موضع فرانسه براساس کیفیت این توافق بنا شده است و مدت زمان پروسه دستیابی به آن مساله مورد نگرانی آنها نیست. به نوشته این روزنامه؛ ایران و گروه ۱+۵ تا ضربالاجل ۲۰ ژوئیه (۲۹تیر) که فرصت ۶ ماهه توافق اولیه ژنو (برنامه اقدام مشترک) پایان مییابد فرصت زیادی ندارند، اما احتمال تمدید این توافق پیش از این از سوی ایران مطرح شده است. سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه تاکید کرد: «بهرغم وجود یک چارچوب زمانی برای این مذاکرات، مسالهای که برای ما مهم است محتوای توافق است نه روزی که مذاکرات پایان مییابد.» او ادامه داد: هرگونه توافق با ایران باید به جامعه بینالملل درخصوص سرنوشت برنامه هستهای ایران اطمینان دهد. نادال همچنین درخصوص فضای مذاکرات گفت : «در پاییز گذشته ما به یک توافق اولیه دست یافتیم و اکنون در آستانه امضای یک توافق جامع قرار داریم، فضای مذاکرات اکنون جدی است و ایران وارد این مذاکرات جدی شده است.» پنجمین دور از گفتوگوهای هستهای ایران و گروه ۱+۵ در حالی۳۰ خرداد به پایان رسید که این نشست راه را برای رسیدن به توافق نهایی هموارتر کرد. گرچه اختلافهایی میان دو طرف در زمینههای مختلف هنوز وجود دارد، اما آنها در نشست وین ۵، نگارش پیشنویس توافقنامه را آغاز کردند و توافق کردند از ۱۱ تیر (۲ژوئیه) دور بعدی گفتوگوها را در وین آغاز کنند. در همین ارتباط نماینده دائمی روسیه در سازمان ملل گفت که دور بعدی مذاکرات ایران و گروه۱+۵ از ۲ تا ۱۵ ژوئیه در جریان خواهد بود. به گزارش «ایسنا»، ویتالی چورکین نماینده دائمی روسیه در سازمان ملل در جلسه شورای امنیت این سازمان گفت: «دور آینده مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ دو هفته - از ۲ تا ۱۵ ژوئیه - در جریان خواهد بود.» خبرگزاری روس بیزنس کنسالتینگ، در اینباره نوشت: «پیشتر فقط تاریخ آغاز بحث تهران و گروه ۱+۵ بیان شده بود و درصورت موفقیت، این دور نهایی مذاکره خواهد بود. در نظر است موافقتنامه فراگیری که باید ماهیت استثنائا مسالمتآمیز برنامه اتمی ایران را تضمین کند تا ۲۰ ژوئیه امضا شود.»
مذاکرات مفید بود
چورکین اعلام کرد که دور قبلی مذاکرات که ۲۰ ژوئن به پایان رسید «مفید بوده و وضعیت مشترک برای ادامه تعامل سازنده و بحث مفصل را تایید کرد». او گفت: «دو طرف فعالیت بلاواسطه روی متن توافق آینده را آغاز کردند که در دور آینده مذاکرات در روزهای ۲ تا ۱۵ ژوئیه در وین ادامه داده میشود.» نماینده دائمی روسیه اعلام کرد روسیه هر کاری را که به آن بستگی داشته باشد، برای رفع نهایی و فراگیر امور مربوط به برنامه هستهای ایران و رفع مجازاتهای تهران انجام میدهد. چورکین همچنین با انتقاد از گزارش کارشناسان سازمان ملل درباره ایران گفت: «نتیجهگیری کارشناسان کمیته شورای امنیت سازمان ملل که ادعا میکنند ایران رژیم مجازاتها را نقض کرده با دادههای مشخص اثبات نشده و میتواند به مذاکرات مربوط به برنامه هستهای ایران لطمه وارد کند.» چورکین افزود: «کارشناسان باید در نتیجهگیری و ارزیابیها، حداکثر دقت را به خرج دهند. هر اطلاعات تایید نشده با شواهد معین در مورد نقض احتمالی رژیم مجازاتها میتواند بر روند مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ و تعامل آن با آژانس بینالمللی انرژی اتمی لطمه وارد کند و نباید وارد گزارش شود.»
واکنش نتانیاهو
در مقابل اما بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی در ادامه تلاشهای فرافکنانه خود در واکنش به خبر تخلف تسلیحاتی ایران گفت: «ایران همزمان با قدرتهای جهانی گفتوگو میکند و همزمان نیز لبخند میزند و الفاظ شیرینی را بیان میکند.» پیشتر و در آستانه مذاکرات جامع هستهای، یک هیات کارشناسی سازمان ملل مدعی شده است که محموله موشکی ضبطشده مورد ادعای رژیم صهیونیستی، از طرف ایران ارسال شده و این اقدام نقض تحریم تسلیحاتی سازمان ملل از سوی تهران است. تحلیل و ارزیابی دور پیشین و پیش روی گفتوگوهای هستهای ایران و گروه ۱+۵ و اعلام آمادگی ایران برای امضای پروتکل الحاقی مهمترین تحولات مرتبط با موضوع هستهای در روزهای گذشته بود. در این ارتباط بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی هفته گذشته درمورد پذیرش پروتکل الحاقی از طرف ایران، گفت که اگر موضوع هستهای به خوبی حل و فصل و تحریمها برداشته شود، ایران برای رفع نگرانی غرب این پروتکل را میپذیرد که البته از تصویب مجلس نیز باید بگذرد. ایران و گروه ۱+۵ تاکنون برای تدوین سند نهایی توافق، پنج دور گفتوگو در وین اتریش داشتهاند. گرچه تاکنون میان دو طرف توافقی صورت نگرفته است، اما روند گفتوگوها رو به جلو اما کند بوده است. در همین زمینه دیپلماتهای عالی رتبه از آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان پنجشنبه گذشته در بروکسل تشکیل جلسه دادند تا راههایی را برای توافق هستهای بیابند. همچنین عباس عراقچی مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران در مقالهای با اشاره به حق غنیسازی ایران میگوید که براساس توافق ژنو کشورهای ۱+۵ با نادیده گرفتن ۶ قطعنامه شورای امنیت، که خواهان تعلیق بدوندرنگ غنیسازی ایران شدهاند، به ادامه غنیسازی ایران رضایت داده و حتی تضمین میکنند که در هرگونه توافق نهایی نیز غنیسازی ایران ادامه خواهد داشت. عراقچی میافزاید: «آنها در توافق ژنو نهتنها با این حق ایران معارضه نمیکنند، حتی برخی از تحریمها را نیز تعلیق میکنند. در توافق نهایی تمامی تحریمها لغو میشوند و غنیسازی ایران منطبق با نیازهایش ادامه پیدا میکند. این بهمعنای احترام به اجرای حقی است که از حقوق ذاتی و غیرقابل سلب ایران است.»
ارسال نظر