رئیسجمهور در سومین نشست مطبوعاتی خود اعلام کرد
اتمام حجت با غربیها
گروه خبر: سومین نشست مطبوعاتی رئیسجمهور صبح دیروز در سالن شهید بهشتی نهاد ریاستجمهوری برگزار شد. نشستی که در آن رسانههای منتقد و حتی مخالف دولت در صف اول پرسشکنندگان قرار گرفتند تا بار دیگر رسانههای موافق با مشی دولت، در حاشیه قرار گیرند و مدیریت جلسه به سمتی برود که خبرنگار خبرگزاری رسمی دولت نیز نتواند سوال خود را از رئیسجمهور مطرح کند. گویا ترس نانوشتهای در دل مدیران جدید مرکز اطلاعرسانی نهاد ریاستجمهوری قرار گرفته و بههمین خاطر، تا میتوانند فضا را در اختیار مخالفان خود قرار میدهند تا شاید از طریق «امتیاز رسانهای»! قدری از انتقاد و فضاسازیهای آنها بکاهد.
گروه خبر: سومین نشست مطبوعاتی رئیسجمهور صبح دیروز در سالن شهید بهشتی نهاد ریاستجمهوری برگزار شد. نشستی که در آن رسانههای منتقد و حتی مخالف دولت در صف اول پرسشکنندگان قرار گرفتند تا بار دیگر رسانههای موافق با مشی دولت، در حاشیه قرار گیرند و مدیریت جلسه به سمتی برود که خبرنگار خبرگزاری رسمی دولت نیز نتواند سوال خود را از رئیسجمهور مطرح کند. گویا ترس نانوشتهای در دل مدیران جدید مرکز اطلاعرسانی نهاد ریاستجمهوری قرار گرفته و بههمین خاطر، تا میتوانند فضا را در اختیار مخالفان خود قرار میدهند تا شاید از طریق «امتیاز رسانهای»! قدری از انتقاد و فضاسازیهای آنها بکاهد. صدا و سیما و رسانههایی که این روزها دولت را مورد انتقاد خود قرار دادهاند حیاط پاستور را به حیاط خلوت خود تبدیل کردهاند. این در حالی است که رسانههایی که هشت سال در دولت محمود احمدینژاد به حاشیه رانده شده بودند در این دولت که بنای اعتدال دارد نیز به حاشیه رانده شده و از بیمهری مدیران رسانهای دولت گلایه دارند.
«دنیای اقتصاد» ضمن انتقاد از رویه شکل گرفته در نهاد ریاستجمهوری به احترام رئیسجمهور و مخاطبان خود، خلاصهای از مهمترین نکات خبری نشست دیروز رئیسجمهور را از نظر خوانندگان میگذراند.
روحانی چه گفت؟
بخش مهمی از سخنان دیروز حسن روحانی به بازخوانی انتخابات ۲۴ خرداد پارسال اختصاص یافت. او در ابتدای سخنان خود، آن انتخابات را تجلی اعتماد عمومی و پاسخی به افراطگرایان دانست.
رئیسجمهور تصریح کرد: «در واقع انتخابات سال گذشته، احیای اعتماد عمومی، سرمایه بزرگ اجتماعی بود؛ در این سرمایه اجتماعی نخست مردم به خود اعتماد کردند. دوم، مردم به نظام اعتماد کردند، اگر ملتی به نظام خود، به صندوق آرای خود، به دولت خود اعتماد نداشته باشد و نداند سرنوشت رای آنها چیست و کجاست از صبح زود بلند نمیشدند در صفهای طولانی رای بایستند و وقتی نوبتش میشود رای خود را در صندوق بیندازد.»
روحانی همچنین با تاکید بر اینکه انتخابات ۲۴ خرداد پیام مهمی برای افراطگرایان داشت، تصریح کرد: «حضور گسترده مردم در انتخابات از یکسو پیامی به افراطیون خارج بود که فکر میکردند با فشار و تهدید میتوانند ملتی را به زانو در آورند و از سوی دیگر پیامی به افراطگرایان داخل بود که فکر میکردند طرفداران فراوانی دارند و میتوانند راه افراط و خشونت را در کشور ادامه بدهند.»
استقبال دولت از نقد سازنده و شناسنامهدار
رئیسجمهوری در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر روحیه نقدپذیری دولت از نقد شناسنامهدار و سازنده دفاع کرد.
روحانی گفت: «دولت چند بار اعلام کرده است که از نقد سازنده استقبال میکند. دولت میخواهد هر کس حرف میزند با شناسنامه حرف بزند، زیرا برخی از منتقدان نهادهای ملی هستند و نهادهای ملی نمیتوانند کار حزبی انجام بدهند. نهادهای ملی نمیتوانند اپوزیسیون دولت باشند. نهادهای ملی کارشان تلاش و خدمت برای کل ملت، کشور و جامعه است.»
رئیسجمهوری با اشاره به اینکه اگر غرض از به چالش کشیدن دولت، روشن شدن ابهام و راه پیش پای دولت گذاشتن باشد دولت استقبال میکند، گفت: «اگر خدای ناکرده کسی به دنبال این است که دولت را با سنگاندازی مشغول کرده و حرکت ماشین دولت را متوقف کند دولت خود را مشغول نخواهد کرد.»
آخرین فرصت به غرب
حمایت از روند گفتوگوهای هستهای میان ایران و گروه ۱+۵ و تاکید بر اهمیت توافق بین دوطرف از دیگر بخشهای سخنان رئیسجمهوری در این نشست خبری بود.
رئیسجمهوری در پاسخ به سوال خبرنگار شبکه سی بی اس آمریکا درباره نتیجه مذاکرات گفت: «اگر مذاکرات در پایان تیر به توافق نهایی منتهی نشود، روشن است که هیچ گاه به شرایط قبل بازنخواهیم گشت. اگر همه کشورهای گروه ۱+۵ و همه هم جمع شوند دیگر محال است که وضعیت قبل تکرار شود.»
او با تاکید بر اینکه نظام تحریم شکسته شده است، ادامه داد: «طرفهای مذاکره ما روز به روز میبینند ایران چه میکند. تمام روابط خارجی ما که فقط مذاکرات هستهای نیست، ایران روابط بسیار مفصل اقتصادی با دنیا دارد. همه شاهد آمدن گروهها از کشورهای مختلف برای مذاکرات اقتصادی و قراردادهایی که بسته میشود، هستند. هرگز به وضعیت قبل بازنخواهیم گشت.»
رئیسجمهوری اظهار کرد: «این برای همه دنیا روشن باشد و حتی آمریکاییها هم به خوبی میدانند که وضع به قبل بر نمی گردد. نکته بعدی اینکه چنانچه مذاکرات شکست بخورد قضاوت افکار عمومی دنیا این خواهد بود که تندروهای آمریکا و صهیونیستها مانع به نتیجه رسیدن آن شدند.»
دکتر روحانی با اشاره به اینکه امروز برای همه روشن است که جمهوری اسلامی ایران در حال حل مساله است و بنابراین اتهامات گذشته علیه جمهوری اسلامی ایران دیگر قابل تکرار نیست، تصریح کرد: «دولت جمهوری اسلامی ایران در عین جدی بودن در مذاکرات، برای هر وضعیتی پیش بینی لازم را کرده است.»
رئیسجمهوری با بیان اینکه البته هنوز در مذکرات اختلافاتی داریم که در برخی موارد اساسی هم هست، اضافه کرد: «اما در دو مساله اختلافی نداریم. اول اینکه ایران غنیسازی را ادامه خواهد داد که اصلا محل اختلاف بین دو طرف مذاکرهکننده نیست و هیچ بحثی درباره آن وجود ندارد و کسی به ذهنش هم خطور نکند که غنیسازی در ایران متوقف شود که همه این را قبول دارند و دوم اینکه اگر توافقی انجام شود حتما تحریمها باید برداشته شود و این مساله هم مورد اتفاق نظر است کما اینکه در همین ۶ ماه در برخی بخشها تحریم برداشته شد.»
رئیسجمهوری پنج هفته باقیمانده را بهترین فرصت برای حل مساله عنوان و تصریح کرد: «غرب باید از این فرصت به خوبی استفاده کند. استراتژی ایران این است که دنیا باید بداند ایران مصمم به تعامل سازنده با جهان است، این مساله مهمتر از خود بحث هستهای است. دنیا باید به خوبی بداند که با همه توان روی رویکرد تعامل سازنده با جهان که جزو شعارهای انتخاباتیام بوده، ایستادهایم.»
رئیسجمهوری با بیان اینکه معتقدم اختلاف با ۱+۵ با حسن نیت و اراده جدی آنها در ۵ هفته پیشرو قابل حل و فصل است، تصریح کرد: «میتوانیم به توافق نهایی در این مساله برسیم و این توافق اولین قدم خوب در زمینه تعامل سازنده با دنیا خواهد بود.»
رئیسجمهوری با تصریح به اینکه کسی فکر نکند که ما نشستهایم که ببینیم مذاکرات به چه نتیجهای میرسد، اظهار کرد: «مذاکره با گروه کشورهای ۱+۵ جزو کوچکی از اقدامات و برنامههای دولت است. البته در این مذاکرات هم جدی هستیم و اگر در پنج هفته آینده بتوانیم به توافق نهایی برسیم این به نفع همه است.»
رئیس قوه مجریه همچنین افزود: «ایران با دنیا تعامل سازنده خواهد داشت. روابط ما با روسیه و چین و آن دسته از کشورهای همسایه که به آنها سفر کردهایم یا مقامات آنها به ایران سفر کردهاند، گسترش یافته است. در همین مدت یکساله که از انتخابات گذشته، از ۱۵ همسایه ایران، مقامات حدود ۱۰ کشور به ایران سفر کردهاند و شاهد هستید که با ترکیه تصمیم گرفتهایم سطح روابط ۱۵ میلیارد دلاری خود را به ۳۰ میلیارد دلار برسانیم و این ربطی به مذاکرات هستهای ندارد.»
رابطه اشتغال به حل مساله هستهای
رئیسجمهوری در میان اظهارات خود حل شدن مشکل بیکاری را در صورت تحقق عواملی مانند به نتیجه رسیدن گفتوگوهای هستهای، از میان برداشته شدن تحریمها، رشد اقتصادی و افزایش سرمایهگذاری دانست.
به گفته روحانی اگر ما میخواهیم مساله بیکاری حل شود، اشتغال و اقتصاد ما رونق پیدا کند، راهش سرمایه و تکنولوژی است. باید تکنولوژی نو و سرمایه از بیرون بیاید و دولت هم باید تلاش کند زمینهها را برای اشتغال مساعد و آماده کند.
او همچنین افزود: «اگر ما میخواهیم برای اشتغال و جوانهای عزیزی که امروز در انتظار شغل و کار هستند که عدد آنها هم بالاست کاری کنیم، یکی از راهها این است که این مذاکرات به نتیجه برسد چون اگر این مذاکرات به نتیجه برسد، معنایش این است که تحریمها برداشته میشود، وقتی تحریمها برداشته میشود سرمایهگذاری در ایران روان تر انجام میگیرد.»
برنامههای دولت برای حمایت از تولید
حمایت از تولید و اختصاص بخشی از یارانهها برای تقویت بخش تولید داخلی از دیگر محورهای سخنان امروز رئیسجمهوری در نشست مطبوعاتی بود.
روحانی گفت: «بخشی از رقم ۱۰ هزار میلیاردی در نظر گرفته شده برای حمایت از بخش تولید تخصیص یافته و اعلام هم شده است. بخشی از این اعتبار به تولید اختصاص داده میشود، اما اینکه رقمش تا پایان سال چقدر خواهد بود، به یکسری عوامل بستگی دارد.»
رئیسجمهوری افزود: «در بحث یارانهها بخشی از درآمد یارانه ای دولت به بخش تولید اختصاص خواهد یافت که حداقل بخشی از آن ۱۰ هزار میلیارد تومان گفته شده به تولید برق اختصاص یافته است.»
منشور حقوق شهروندی چقدر تضمین اجرایی دارد؟
تشریح وضعیت منشور حقوق شهروندی و تصمیمهای دولت برای آینده آن از دیگر موضوعهایی بود که رئیسجمهوری در پاسخ به خبرنگاران به آن اشاره کرد.
روحانی تصریح کرد: «در جریان تبلیغات انتخاباتی گفتم که منشوری تحت عنوان منشور حقوق شهروندی در اختیار مردم قرار خواهم داد و برای اجرای آن تلاش میکنم.»
رئیسجمهوری با اشاره به اینکه مبنای این منشور چنانکه قبلا گفته شده بود فصل سوم قانون اساسی و حقوق ملت و نکاتی مثل فرامین حضرت امام (ره) و رهبر معظم انقلاب بوده است، اظهار کرد: «نسخه نهایی منشور حقوق شهروندی دو قسمت دارد، اول قسمتی که دولت میتواند اجرا کند که به دستورالعمل تبدیل شده و به تصویب هیات وزیران میرسد. بخش دوم این منشور هم مربوط به دستگاههای دیگر میشود که اگر قانونی برای اجرای آن وجود داشته باشد به آن استناد میشود.»
خاستگاه تروریسم کجاست؟
روحانی همچنین در این نشست ریشه اصلی تحرکات اخیر تروریستی در عراق را تحمل ناپذیری تروریستها در برابر پذیرش دموکراسی و نیز حمایت برخی کشورهای خارجی از آنها دانست.
او افزود: «اینکه تروریسم، دموکراسی را تحمل نمیکند، مساله اصلی است. اداره کشور یا با صندوق رای صورت میگیرد یا با جعبه مهمات. دموکراسی میگوید صندوق رای، تروریسم میگوید جعبه مهمات. این دعوای اصلی بین این دو جعبه است و عراقی که تازه انتخاباتش پایان پذیرفته است.»
به گفته او اینکه گروهکهای تروریستی از طرف کشورهای خارجی حمایت میشوند، خیلی روشن است و جای تردید نیست. متاسفانه برخی کشورهای منطقه از لحاظ مالی و برخی از لحاظ تسلیحاتی به اینها کمک میکنند، کشورهای قدرتمند دیگری هم هستند، مخصوصا غربیها که آنها هم از لحاظ سیاسی، هم از لحاظ تبلیغات و مالی و تسلیحاتی کمک میکنند.
مواضع ایران در برابر «داعش» چیست؟
بیان موضع ایران در برابر گروه تروریستی موسوم به «دولت اسلامی عراق و شام» (داعش) نیز یکی دیگر از محورهای سخنان رئیسجمهوری در نشست با اصحاب رسانه بود.
او گفت: «ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران که دوست و همسایه عراق هستیم و روابط ما با دولت عراق روابط نزدیک و صمیمانهای است، اگر دولت عراق کمکی از ما بخواهد آن را مورد رسیدگی قرار میدهیم، البته امروز از ما کمک خاصی درخواست نشده است اما آمادگی کمک درچارچوب قوانین بینالمللی و درخواست رسمی ملت و دولت عراق را داریم. در این چارچوب اگر از ما درخواست کمکی بشود ما کمک میکنیم.»
رئیسجمهوری ادامه داد: «آنچه برای ما امروز مهم است، خواست ملت و دولت عراق است و اگر کمکی از ما بر بیاید که به ملت عراق کمک کنیم،آمادگی داریم، منتها من میخواهم اطمینان بدهم به مردم عزیزمان که ملت عراق قادر است تروریسم را دفع کند.»
روحانی در خصوص اقدام ایران در صورت نزدیکی این گروه تروریستی به مرزهای کشورمان گفت: «اگر یک گروه تروریستی به مرزهای ما نزدیک شود، جمهوری اسلامی ایران حتما با آن برخورد خواهد کرد و اگر یک گروه تروریستی به مرز ما نزدیک شود و ما احساس تهدید بکنیم با همه وسایلی که نیاز و لازم است با آن تروریستها برخورد میکنیم و در چنین حالتی وظیفه دفاع از تمامیت ارضی و دفاع از خودمان مطرح است.»
تورم چگونه مهار شد؟
کاهش نرخ تورم در دولت یازدهم و برنامههای دولت برای از بین بردن تورم از دیگر محورهای مطرح شده در این نشست مطبوعاتی بود.
روحانی با اشاره به اینکه تورم در زمانی که دولت یازدهم عهده دار امور شد رشد فزایندهای داشت، اضافه کرد: دولت این رشد را متوقف و حرکت آن را کند کرد. به عنوان مثال اگر قیمت اجناس مصرفی مردم در سال گذشته، از امروز تا ۲ روز دیگر افزایش مییافته است، در حال حاضر فاصله این افزایش قیمت به یک ماه رسیده است. کاری که دولت کرده و همه دستگاههای نظارتی و آمار و ارقام رسمی گواه آن هستند این است که عنان اسب سرکش تورم را کشیدهایم. رئیسجمهوری خاطرنشان کرد: «آنچه ما از آن مراقبت کردیم چند چیز بوده است، اول اینکه پایه پولی کشور بالا نرود و همه اعضای بانک مرکزی میدانند که شخصا چقدر روی این مساله پافشاری کردم تا بتوانیم تورم را مهار کنیم. دومین اقدام دولت برای کاهش تورم این بود که تصمیمات یکشبه نگیریم. چنین کاری در دولت ما انجام نمیشود. ما جلسات متعدد میگذاریم، بحث میکنیم و حتی در جلساتی که شخص من نظر خاصی داشتهام اگر افرادی نظرات متفاوتی داشتهاند، آنها را قبول کردهام.»
ارسال نظر