مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه گفت که همکاری ایران با آژانس در طول ماه‌های اخیر کمک کرده است تا آژانس درک بهتری از برنامه هسته‌ای تهران پیدا کند. به گزارش ایسنا، یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در بیانیه آغازین خود در نشست فصلی شورای حکام در وین پایتخت اتریش گفت: «من از این حقیقت که ایران به طور عملی به اقداماتی که برنامه‌ریزی شده بود عمل کرده است استقبال می‌کنم.»

بر اساس گزارش رویترز، آمانو در سخنانش تاکید کرد که ایران به طور واقعی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کرده است. ایران از آبان سال گذشته در توافقی جدید با آژانس با عنوان «چارچوبی برای همکاری» رویکرد تعاملی جدیدی را با آژانس پیش گرفته است. در چارچوب این همکاری‌ها ایران به سوالات و ابهامات آژانس درباره گذشته و حال برنامه هسته‌ای‌اش پاسخ داده است که این سوالات شامل موضوعات مطالعات ادعایی نیز می‌شود.

توافق با تهران بین دو دوره کنگره صورت می‌گیرد

همچنین رابرت اینهورن با بیان اینکه رئیس‌جمهور آمریکا نمی‌خواهد بحث مذاکرات هسته‌ای در انتخابات کنگره نقشی داشته باشد، می‌گوید: اگر قرار به توافق باشد، این توافق در فاصله زمانی بین دو دوره کنگره صورت می‌گیرد. به گزارش خبرگزاری فارس، یک مشاور سابق رئیس‌جمهور آمریکا در زمینه موضوعات هسته‌ای، با بیان اینکه «باراک اوباما» نمی‌خواهد مذاکرات هسته‌ای با ایران با انتخابات کنگره ارتباط پیدا کند، می‌گوید اگر قرار باشد توافقی با تهران صورت گیرد، این اتفاق پیش از ماه ژانویه و در زمستان رخ می‌دهد.

«رابرت اینهورن» کارشناس ارشد امور هسته‌ای که با روزنامه صهیونیستی یدیعوت آحارونوت گفت‌وگو می‌کرد، در مورد احتمال دستیابی به توافق هسته‌ای با ایران پیش از ضرب‌الاجل ۶ ماهه، می‌گوید: «برای قدرت‌ها بسیار دشوار است که پیش از ضرب‌الاجل ۲۰ جولای با ایران به توافقی برسند. دور اخیر مذاکرات، آن‌طور که انتظار می‌رفت، پیش نرفت. این امید وجود داشت که دستکم برخی از موضوعات اصلی نظیر رآکتور اراک حل شود، اما این اتفاق نیفتاد.» او افزود: «طرفین انتظارات یکدیگر را ارزیابی می‌کنند و به این نتیجه می‌رسند که احتمال دستیابی به توافق اندک است. ارزیابی شخص من این است که آنها وقتی با احتمال پایان مذاکرات روبه‌رو شوند، با تمدید مذاکرات موافقت می‌کنند.»

او در مورد وضعیت دولت آمریکا در قبال توافق هسته‌ای می‌گوید: «از یک طرف، دستیابی به توافق پیش از انتخابات به نفع کاخ سفید نیست. او (اوباما) نمی‌خواهد ایران در طول انتخابات یکی از موضوعات مطرح باشد. از طرف دیگر، این نگرانی وجود دارد که جمهوریخواهان در انتخابات سنا به پیروزی برسند.»

اینهورن در بخش دیگری از این مصاحبه بار دیگر همچون مقامات آمریکایی به مساله موسوم به «زمان گریز» اشاره می‌کند و می‌گوید واشنگتن قصد دارد این زمان را کوتاه کند. به گفته وی، این مساله تنها از طریق کاهش تعداد سانتریفیوژهای ایران امکان‌پذیر می‌شود. این در حالی است که تهران با رد هرگونه تلاش برای رسیدن به بمب اتم و با استناد به متن توافق موقت اعلام کرده است که تعداد سانتریفیوژها و میزان غنی‌سازی باید بر اساس «نیازهای عملی» ایران، تعیین شود.

مشاور سابق اوباما در ادامه هرچند می‌گوید واشنگتن مشکلی با ادامه وضعیت فعلی برای یک دوره ۶ ماهه دیگر ندارد، اما تاکید می‌کند که «اوباما می‌خواهد نهایتا ظرف یکسال از زمان آغاز مذاکرات، نتیجه‌ای حاصل شود. او این نتیجه را لازم دارد و به شدت از سوی کنگره و اسرائیل تحت فشار است. واقعیت این است که اگر دستیابی به توافق طی یک سال غیرممکن باشد، رسیدن به آن در زمان بیشتر هم غیرممکن است.»

خواستار حل سریع موضوع هسته‌ای ایران هستیم

از سوی دیگر سفیر فدراسیون روسیه درباره مذاکرات ایران و ۱+۵ گفت: «صادقانه می‌خواهیم موضوع هسته‌ای ایران هر چه سریع‌تر حل شود و این به نفع همه است.» لوان جاگاریان سفیر فدراسیون روسیه درباره عدم دستیابی به پیشرفت ملموس در دور قبلی مذاکرات ایران و ۱+۵ در وین که قرار بود کار نگارش پیش‌نویس توافقنامه جامع هسته‌ای آغاز شود، آن هم به دلیل زیاده‌خواهی برخی از اعضای ۱+۵، با یادآوری این نکته که زیاده‌خواهی از سوی روسیه نبود، در پاسخ به این سوال که روسیه کدام سوی قضیه ایستاده با ایران است یا با ۱+۵؟ گفت: «ما از یک طرف جزو ۱+۵ هستیم و از طرف دیگر شرکای غربی خود را تشویق می‌کنیم که موضع واقع‌بینانه‌تری اتخاذ کنند و تلاش روسیه همواره این بوده که به یک قرارداد جدی و ثابت با ایران برسیم که هم مورد قبول ایران باشد و هم نگرانی‌های موجود طرف غربی را برطرف کند. ما تلاش کرده و خواهیم کرد چه در چارچوب ۱+۵ و چه زمانی که کارشناسان ۱+۵ با کارشناسان ایرانی گفت‌وگو می‌کنند.»

او در ارزیابی از اینکه آیا تا ۲۰ ژوئیه (۲۹ تیر ماه) توافقنامه جامع هسته‌ای حاصل می‌شود؟ عنوان کرد: «توافقی که در ژنو حاصل شد آسان‌تر بود و ما وارد مرحله پیچیده‌تری شدیم، البته باید اوضاع داخلی در ایران را نیز مدنظر قرار دهیم که برخی در ایران نیز از تیم مذاکره کننده انتقاد می‌کنند.»

جاگاریان در پاسخ به این سوال که مانع اصلی بر سر حل مساله هسته‌ای ایران از نظر شما کیست؟ عنوان کرد: «چند دلیل است؛ ولی نمی‌خواهم وارد جزئیات شوم، این موضوع حساس و پیچیده است. خود مذاکره‌کنندگان در جو آرام کار می‌کنند، به آنها اجازه دهید که در یک جو آرام کار کنند و بدون فشار به نتیجه هم خواهند رسید.»

سفیر روسیه در خصوص پایان ریاست کاترین اشتون به عنوان مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در شهریورماه و تاثیر آن بر مذاکرات هسته‌ای گفت: «این مشکل است که باز قضاوت کنیم. آمریکا در مذاکرات نقش کلیدی دارد و هر چه آمریکا می‌گوید بقیه حمایت می‌کنند.»

او همچنین ابراز امیدواری کرد که ایران و روسیه در خصوص ایجاد رآکتورهای جدید هسته‌ای به توافق دست یابند و گفت: «ما آماده هستیم و مشکلی برای گسترش همکاری‌ها در این زمینه نداریم و به توافقات خوبی دست یافته‌ایم، البته نمی‌خواهم تا زمانی که نهایی نشده اعلام کنم که چه تعداد رآکتور قرار است ایجاد شود.»

سفیر روسیه همچنین گفت که کشورش به تعهدات در قبال تامین سوخت مورد نیاز نیروگاه بوشهر پایبند است و افزود: «ما آماده همکاری‌های صلح‌آمیز هسته‌ای با ایران بر اساس مقررات بین‌المللی هستیم و همواره برای گفت‌وگو و مذاکره آماده هستیم.»