نشانه های همراهی آمریکا با ایران در سوریه
روابط آمریکا و روسیه در طول دهههای گذشته به پایینترین حد خود رسیده و این در شرایطی است که آمریکا و ایران مذاکرات هستهای سازنده خود را ادامه میدهند. از اینرو یک توافق هستهای میتواند به همکاریها برای تثبیت سوریه کمک کند.
از دیگر سو، بحران اوکراین هماکنون موجب توقف تلاشهای روسیه و آمریکا برای حل جنگ داخلی سوریه شده است و این انتظار را به وجود آورده که آمریکا ممکن است برای رهایی از این تنگنا و حل این وضعیت به سراغ ایران برود. روسیه و چین روز پنجشنبه یک پیشنویس شورای امنیت سازمان ملل در خصوص ارجاع پرونده سوریه به دیوان کیفری بینالمللی برای رسیدگی به جرائم جنگی در جریان جنگ داخلی این کشور را وتو کردند.
روابط آمریکا و روسیه در طول دهههای گذشته به پایینترین حد خود رسیده و این در شرایطی است که آمریکا و ایران مذاکرات هستهای سازنده خود را ادامه میدهند. از اینرو یک توافق هستهای میتواند به همکاریها برای تثبیت سوریه کمک کند.
از دیگر سو، بحران اوکراین هماکنون موجب توقف تلاشهای روسیه و آمریکا برای حل جنگ داخلی سوریه شده است و این انتظار را به وجود آورده که آمریکا ممکن است برای رهایی از این تنگنا و حل این وضعیت به سراغ ایران برود. روسیه و چین روز پنجشنبه یک پیشنویس شورای امنیت سازمان ملل در خصوص ارجاع پرونده سوریه به دیوان کیفری بینالمللی برای رسیدگی به جرائم جنگی در جریان جنگ داخلی این کشور را وتو کردند. از زمان آغاز جنگ داخلی در سوریه دو کشور روسیه و آمریکا با یکدیگر اختلاف داشتهاند. روسیه در طول این مدت همواره از بشار اسد، رئیسجمهور سوریه حمایت کرده و قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل علیه این کشور را وتو کرده است. هر دو کشور در برخی مسائل به توافقاتی رسیدند که مهمترین آنها قطعنامه سازمان ملل بود که خلع سلاح شیمیایی سوریه را خواستار شده بودند. انتظار میرفت که این تلاشها به نتیجهای برسد، اما میانجیگریهای سازمان ملل بهدلیل شکست مذاکرات میان دولت اسد و مخالفان در کنفرانس ژنو در ماه فوریه این تلاشها را نابود کرد. از طرف دیگر ایران در حال حاضر با کشورهای عضو گروه ۱+۵ که آمریکا نیز یکی از آنها است در حال مذاکره بر سر برنامه هستهایاش است. این کشورها در نوامبر سال گذشته به یک توافق اولیه دست یافتند و قرار است تا ضربالاجل ۲۰ ژوئیه به توافق نهایی برسند. در صورت به نتیجه رسیدن، این مذاکرات میتواند موجب به جلو راندن گفتوگوها در مورد مسائل منطقهای همچون عراق و سوریه شود. ایران به ادامه بقای اسد کمک کرده و از این کشور حمایتهایی کرده است. پاول سالم، معاون رئیس بخش تحقیق و سیاست در موسسه خاورمیانه واشنگتن در این باره گفت: «مردم در حال حاضر میگویند بیایید روسها را فراموش کنیم، اما ممکن است بتوانیم برای نجات دادن مذاکرات ژنو با ایرانیها گفتوگو کنیم.» او ادامه داد: «من فکر میکنم ایرانیها بهتر از رئیسجمهور روسیه میتوانند وضعیت خطرناک کنونی در سوریه را درک کنند. پوتین، رئیسجمهور روسیه به این وضعیت همانند اقدام پلیسی نگاه میکند درحالی که ایرانیها میدانند که اینجا مشرق زمین است و شما نمیتوانید برای رسیدن به پیروزی در مسائل فرقهای مسیر خود را بمباران کنید. در اینجا برداشتی که وجود دارد این است که ایران میتواند پیشنهادهایی را در داخل ارائه دهد درحالی که روسیه خارج از این گود است.» برخی تحلیلگران میگویند که اختلافات واشنگتن با مسکو بر سر بحران اوکراین سبب شده تا آمریکا تهدید وتوی روسها را نادیده بگیرد و رویکردی یکجانبهتر در قبال سوریه پیش بگیرد، اما دولت اوباما بهطور واضح تمایل ندارد بیش از این وارد جنگ سوریه شود که نشاندهنده بیزاری عموم مردم آمریکا از جنگ و تمایل آنها برای تمرکز روی موتورخانههای اقتصادی در شرق آسیا است.
منبع: ایسنا/کریستین ساینس مانیتور
ارسال نظر