حق غنیسازی؛ امتیاز بزرگ توافق ژنو
سیروس ناصری، عضو پیشین تیم مذاکرهکننده هستهای معتقد است که امتیاز بزرگ توافق ژنو این است که بالاخره پس از ۱۰ سال درگیری با آمریکا، آنها پذیرفتند تا غنیسازی را انجام دهیم و از این منظر توافق ژنو را یک «پیروزی بزرگ» میداند. سیروس ناصری در گفتوگو با «ایسنا» در پاسخ به این پرسش که شما و تیم مذاکرهکننده قبلی در زمان حسن روحانی از استدلال آمریکا مبنیبر اینکه حق غنیسازی را برای هیچ کشوری به رسمیت نمیشناسد، مطلع بودید؟ با بیان اینکه «بله مطلع بودیم» گفت: «آمریکا موضع احمقانهای در اینباره دارد و بر آن مُصر است.
سیروس ناصری، عضو پیشین تیم مذاکرهکننده هستهای معتقد است که امتیاز بزرگ توافق ژنو این است که بالاخره پس از ۱۰ سال درگیری با آمریکا، آنها پذیرفتند تا غنیسازی را انجام دهیم و از این منظر توافق ژنو را یک «پیروزی بزرگ» میداند. سیروس ناصری در گفتوگو با «ایسنا» در پاسخ به این پرسش که شما و تیم مذاکرهکننده قبلی در زمان حسن روحانی از استدلال آمریکا مبنیبر اینکه حق غنیسازی را برای هیچ کشوری به رسمیت نمیشناسد، مطلع بودید؟ با بیان اینکه «بله مطلع بودیم» گفت: «آمریکا موضع احمقانهای در اینباره دارد و بر آن مُصر است. آنها معتقدند تعبیر و تفسیر از انپیتی شامل غنیسازی نمیشود. در حالی که این تعبیر یک موضوع کاملا غیرحقوقی و سیاسی است و آنها با قدرت سیاسیشان سعی کردند، آن را در دنیا جا بیندازند و وقتی موفق نشدند به این خواسته خود برسند سعی کردند، دولتها را در قبال دریافت امتیازاتی ترغیب کنند تا از این حق خود دست بکشند.»این عضو پیشین تیم هستهای درباره اختلاف نظری که بین مقامات دولت و تیم مذاکرهکننده فعلی درباره غنیسازی وجود دارد؟ گفت: «این دوگانگی یک مغلطه است. از روز اول هدف این بوده که در عمل، غنیسازی صورت گیرد. ممکن است هر کس از این مساله برداشت متفاوت داشته باشد، اما معنای آنچه در توافق آمده این است که حق ما برای غنیسازی را در عمل شناسایی کردند و پذیرفتند غنیسازی را در یک چارچوب مشخص انجام دهیم. این هدف اول، میانی و نهایی مذاکرات بوده است.»
ناصری درباره مذاکرات صورت گرفته در سالهای اخیر با ۵+۱ گفت: «از نظر من مذاکرات قبلی وقت تلفکردن نبوده است، چون ما را به هدفمان که غنیسازی و استمرار آن بود، رساند.» مذاکرهکننده پیشین ایران با بیان اینکه توافق ژنو را واقعا «خوب» میدانم، درباره انتقادهایی که از سوی برخی در کشور به این توافق وارد شده است، گفت: «عدهای نظرات انتقادآمیزشان به توافق براساس جهتگیری سیاسیشان است که البته مسالهای هم نیست و میتواند وجود داشته باشد؛ اما آنهایی که دلسوزانه و واقعبینانه توافق را پیگیری میکنند، بدانند که به طور قطع در این توافق خدشهای به برنامه هستهای ایران بر اساس برنامهها و اهدافی که کشور دارد، وارد نشده است و محدودیتها و قیود هیچ کدام به شکلی نیست که ایران را از اهدافش دور کند یا رسیدن به آن اهداف را به تعویق بیندازد.» او با بیان اینکه معتقدم رسیدن به توافق نهایی چندان طول نخواهد کشید، گفت: «ولی توافق اجرایی ولو اینکه ماهها به طول انجامد، باید با تمام جزئیات اجرایی که آمریکاییها متعهد میشوند، باشد، چون به هیچ وجه نمیتوان روی تعهدات کلی به آنها اعتماد کرد. باید وارد جزئیات شد و در هر بخش و اقدام جزء به جزء مسائل را بررسی و تعیین کرد. چون آنها به راحتی در جزئیات اجرایی، تعهداتشان را به تعویق میاندازند و از سویی با موضعگیریهای سیاسی، فضای فشار و تنش داخلی را برای ما ایجاد میکنند.»ناصری در پایان با بیان اینکه خوشبینی دو طرف در رسیدن به توافق نهایی، خوشبینی «واقعی» است، گفت: «آنچه از مسائل باقیمانده در چارچوب توافق نهایی میفهمم، همه مسائل قابلحل است.»
ارسال نظر