پلیس بد باید قدرت چانهزنی را افزایش دهد، نه کاهش
آسیبی که کنگره به مذاکرهکنندگان آمریکایی میزند
برای رسیدن به توافق هستهای نهایی با ایران، واشنگتن باید آماده باشد در مقابل امتیازهای هستهای که از تهران دریافت میکند، تحریمهای مربوط به برنامههای هستهای ایران را لغو کند؛ اما تا زمانی که کنگره به رئیسجمهور اختیار لغو تحریمها را ندهد، او محدود به تمدید معافیت از تحریمها برای بازهای چهار تا ۶ ماهه خواهد بود. در صورتی که رئیسجمهور اختیار لازم برای لغو تحریمها را نداشته باشد، اهرمهای او در مذاکره کمتر و کمتر میشود. برای مثال باراک اوباما، در سفر اخیر خود به ژاپن نتوانست یک قرارداد تجاری با این کشور به امضا برساند؛ زیرا از جانب کنگره مجوز نهایی کردن این توافقنامه را نداشت.
برای رسیدن به توافق هستهای نهایی با ایران، واشنگتن باید آماده باشد در مقابل امتیازهای هستهای که از تهران دریافت میکند، تحریمهای مربوط به برنامههای هستهای ایران را لغو کند؛ اما تا زمانی که کنگره به رئیسجمهور اختیار لغو تحریمها را ندهد، او محدود به تمدید معافیت از تحریمها برای بازهای چهار تا ۶ ماهه خواهد بود. در صورتی که رئیسجمهور اختیار لازم برای لغو تحریمها را نداشته باشد، اهرمهای او در مذاکره کمتر و کمتر میشود. برای مثال باراک اوباما، در سفر اخیر خود به ژاپن نتوانست یک قرارداد تجاری با این کشور به امضا برساند؛ زیرا از جانب کنگره مجوز نهایی کردن این توافقنامه را نداشت. تحلیلگران میگویند نداشتن توان چانه زنی از جانب اوباما برای دریافت اختیارات لازم از کنگره موجب شد که دست او در معامله با ژاپن بسته باشد و توکیو نیز برای معاملهای که ممکن است کنگره با آن مخالفت کند، امتیاز نخواهد داد.
مایکل گرین، مشاور آسیای دولت جورج بوش میگوید: «استراتژی آنها این است که با ژاپنیها قراردادی امضا کنند و بعد آن را به کنگره ببرند و بگویند ببینید چه معامله خوبی انجام دادیم، حالا به ما اختیارات لازم را بدهید.» به بیان دیگر ورود کردن باراک اوباما به مذاکرات تجاری با ژاپن با توجه به نقش کنگره در ابهام قرار داشت. در این ماجرا رئیسجمهوری به جای اینکه بخواهد در داخل کشور به اختیارات قانونی خود دست یابد، سعی کرد نخست در خارج از کشور امتیازی به دست آورد و سپس با ارائه آن به کنگره، اختیاراتش را طلب کند.
مشکل این است که بدون مجوز کنگره، باراک اوباما اهرمهای لازم برای مذاکره را در اختیار نخواهد داشت. مقامات توکیو در مذاکره با رئیسجمهور آمریکا متوجه این کاستی میشوند و به همین دلیل از ارائه امتیاز خودداری میکنند. در نهایت نیز نتیجه روشن این است که قراردادی به امضا نمیرسد. ولی اوباما باید پروژهای را طراحی کند که به موجب آن بلافاصله پس از امضای توافق جامع، رئیسجمهور مجوزهای لازم را از کنگره دریافت کند. این در شرایطی است که امضای توافق هستهای نهایی با ایران نیز یکی از اولویتهای رئیسجمهور آمریکا است. اوباما همانگونه که در مذاکرات با ژاپن اختیارات لازم را نداشت؛ در مذاکرات با ایران نیز از اختیار لغو تحریمها برخوردار نیست. تحلیلگران میگویند در توافق جامع باید بخش قابلتوجهی از تحریمها لغو شود. تا زمانی که این اعتماد وجود نداشته باشد که رئیسجمهور آمریکا میتواند اختیارهای لازم در زمینه لغو تحریمها را از کنگره بگیرد، طرف آمریکایی در میز مذاکرات اهرمهای کمتری در اختیار خواهد داشت و به این ترتیب امیدواری به اینکه امتیازهای بیشتری از ایران دریافت شود، کاهش مییابد.
البته ایالاتمتحده نباید خود را درگیر این موضع کند؛ بهخصوص در آستانه یک برد دیپلماتیک تاریخی بر سر برنامههای هستهای ایران. در شرایطی که دریافت مجوزهای لازم از کنگره برای لغو تحریمها پیش از روشن شدن مفاد توافق نهایی و امضای آن دشوار است، دولت اوباما باید پروژهای را طراحی کند که به موجب آن بلافاصله پس از امضای توافق جامع، رئیسجمهور مجوزهای لازم را از کنگره دریافت کند. این طرح نیز باید پای میز مذاکرات هستهای به امضا برسد تا بین طرفهای حاضر در مذاکرات اعتمادسازی شود و دست ایالاتمتحده در مذاکره با ایران بازتر شود. کنگره آمریکا نیز باید به جای ایفای نقش «پلیس بد» که چشمانداز هرگونه توافق هستهای جامع را تهدید میکند، موضع مذاکرهکنندگان آمریکایی در میز مذاکره را تقویت کند؛ زیرا در صورتی که کنگره پیامهایی ارسال کند که نشان دهد در صورت نیاز مجوز لغو تحریمها را میدهد، قدرت مانور مذاکرهکنندگان آمریکایی برای رقم زدن یک توافق هستهای بهتر، بیشتر میشود.
منبع: هافینگتون پست/ دیپلماسی ایرانی
ارسال نظر