موسسه واشنگتن:
ایران برای رفع تحریمها تیم حقوقی خود را تقویت کرده است
اندیشکده آمریکایی در گزارشی آورده است که تقویت تیم حقوقی در مذاکرات هستهای و افزودن دکتر جمشید ممتاز برای رفع تحریمها صورت گرفته است. به گزارش خبرگزاری مهر، اندیشکده موسسه واشنگتن طی گزارشی به مذاکرات هفته گذشته هستهای در وین و افزوده شدن یک استاد حقوق که سوابق زیادی در دفاع از پروندههای ایران در دعاوی بینالمللی دارد، پرداخته است. در بخشی از این مطلب آمده است: «دکتر جمشید ممتاز رئیس گروه مشورتی حقوقی تیم مذاکرهکننده ایران است. او که در فرانسه تحصیل کرده است، متخصص تحریمها، خلع سلاح و فرآیندهای سازمان ملل است که نماینده ایران در برخی از بالاترین سطوح فرآیندهای حقوقی بینالمللی- ازجمله ادعاهای دولت آمریکا در دادگاه لاهه- بوده است. آشنایی ممتاز با سازمان ملل و سوابق عملی زیاد در اروپا، در کنار موفقیتهای او در پیشبرد منافع ایران در صحنه بینالملل نشاندهنده این است که ایران در جدیدترین دورهای مذاکرات گروه۱+۵ بهدنبال راههای غیرمتداول برای آنچه در برنامه اقدام مشترک توافق شده در ژنو در نوامبر گذشته، «پرداختن» و رساندن به «پایان رضایتبخش» قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل است.» نویسنده ضمن تاکید بر اینکه ممتاز کاملا حرفهای است به سوابق پدر و پدربزرگش که پیش از انقلاب اسلامی در وزارت خارجه مشغول بهکار بودهاند، پرداخته است. ممتاز در سال ۲۰۰۵ بهعنوان رئیس «کمیسیون قوانین بینالملل سازمان ملل» انتخاب شده بود. او در حال حاضر استاد دانشگاه تهران است و در ۳۰ سال گذشته به وزارت امور خارجه ایران مشاوره داده است.
از پروندههای مهمی که وی مسوولیت آنها را داشته است، میتوان به جزیره ابوموسی، سرنگونی هواپیمای ایرباس ۶۵۵ توسط آمریکا، غرامت بابت جنگ عراق با ایران و حملات آمریکا به سکوهای نفتی ایران اشاره کرد. در این مطلب همچنین اشاره شده است: «احتمالا از همه جالب تر، نقش ممتاز بهعنوان مشاور حقوقی محمد جواد ظریف در دهه ۱۹۹۰ است که منجر به نوشتن بیانیه شفاهی دولت ایران با عنوان «قانونی بودن تهدید یا استفاده از سلاح هستهای؟» شد که به درخواست مجمع عمومی سازمان ملل، برای IJC (دیوان بینالمللی دادگستری) قرائت شد.» کارشناسان حقوقی ایرانی اعتقاد دارند تنها در صورتی که دلایل متقنی برای انحراف هستهای وجود داشته باشد یا آنکه یکی از امضاکنندگان NPT متهم به «اشتباه یا قصور» شده است، IAEA میتواند به سازمان ملل ارجاع دهد. علاوهبر این ایران به مسائلی که از سوی آژانس مطرح شده بود، پاسخ داده بود.
«نوامبر ۲۰۱۳، بهدنبال تدوین برنامه اقدام مشترک ظریف صحبتهایی کرد که یادآور نظرات قبلی روحانی بود و تحریمهای شورای امنیت را «غیرقانونی، غیرمنطقی و ظالمانه» دانست. وی همچنین تاکید کرد که «ما همواره گفتهایم ارجاع پرونده هستهای ایران به شورای امنیت غیرقانونی است.» او با دخالت دادن آمریکا آن را اقدامی سیاسی تحت پوشش اصول حقوق دانست.» در همین راستا، نویسنده مطلب، مسوولیت اصلی ممتاز و تیم جدید حقوق را «پرداختن به قطعنامههای شورای امنیت با هدف پایان رضایت بخش بررسی موضوع توسط شورای امنیت سازمان ملل متحد» عنوان میکند. در انتهای گزارش موسسه واشنگتن آمده است: «نظر خوشبینانه درباره انتصاب ممتاز در تیم مذاکرهکننده این است که ایرانیان در حال تقویت تخصص خود برای رسیدن به یک توافق نهایی هستهای هستند. نظر بدبینانه این است که ممکن است به سرسختی خود در زمینه استدلالهای قانونگرایانه و حقوق بینالملل بیفزایند. احتمالا حقیقت جایی میان این دو قرار گرفته است.»
ارسال نظر