لزوم شفافسازی پیامدهای شکست مذاکرات هستهای
دو مشاور عالی سابق دولت اوباما در امور ایران از کاخ سفید و کنگره خواستند در صورت شکست مذاکرات هستهای یا عدم پایبندی ایران به تعهداتش، تهدید به استفاده از گزینه نظامی را افزایش دهند. رابرت آینهورن، و دنیس راس که هر دو از حامیان دیپلماسی اوباما در قبال ایران به شمار میروند، مدعی شدند که آمریکا و اروپا باید در مورد از دست رفتن فرصت مذاکره با ایران قاطعیت به خرج دهند. این در حالی است که اخیرا وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده ایران در مذاکرات هستهای جدیت بیسابقهای نشان داده و به تعهداتش عمل کرده است.
دو مشاور عالی سابق دولت اوباما در امور ایران از کاخ سفید و کنگره خواستند در صورت شکست مذاکرات هستهای یا عدم پایبندی ایران به تعهداتش، تهدید به استفاده از گزینه نظامی را افزایش دهند. رابرت آینهورن، و دنیس راس که هر دو از حامیان دیپلماسی اوباما در قبال ایران به شمار میروند، مدعی شدند که آمریکا و اروپا باید در مورد از دست رفتن فرصت مذاکره با ایران قاطعیت به خرج دهند. این در حالی است که اخیرا وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده ایران در مذاکرات هستهای جدیت بیسابقهای نشان داده و به تعهداتش عمل کرده است. با این وجود آسوشیتدپرس مدعی شد تفاوت مواضع دیپلماتهای ایرانی و آمریکایی در زمینه حل مساله هستهای بسیار زیاد است. در شرایطی که دور سوم مذاکرات رسمی ایران و گروه ۱+۵ بهمنظور دستیابی به توافق جامع از روز سهشنبه شروع میشود، رابرت آینهورن که در زمان هیلاری کلینتون مشاور وی در مساله هستهای ایران بوده، از کنگره خواسته است که در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات، طرحی را به تصویب برساند که مجوز تحریمهای جدید را صادر میکند. او همچنین از آمریکا خواسته است که واکنش خود را با شورای امنیت سازمان ملل و متحدان اروپاییاش هماهنگ کند. آینهورن گفت: «رئیسجمهور باید در صورت شکست مذاکرات یا عدم پایبندی ایران به تعهداتش فورا دلایل استفاده از گزینه نظامی را به کنگره توضیح دهد.»
دنیس راس نیز ضمن تایید مواضع همکار سابق خود از دولت اوباما خواست که در جریان مذاکرات هفته جاری با ایران برای این کشور روشن کند که پیامدهای شکست مذاکرات چیست؟ راس ادامه داد: «ایرانیان باید آگاه باشند که در صورت عمل نکردن به تعهدات یا به نتیجه نرسیدن مذاکرات چه اتفاقی میافتد. او مدعی شد ما هر چه بیشتر در مورد پیامدها صحبت کنیم بیشتر نشان میدهیم که به آنچه میگوییم عمل میکنیم.» بنا بر ادعای راس، این کلید دستیابی به توافق است. او همچنین مدعی شد که برنامههای هستهای ایران باید بیش از آنچه مقامات تهران تصور میکنند به عقب رانده شود و چنین هدفی محقق نمیشود؛ مگر اینکه پیامدها برای ایران روشن شود.
هرچند مقامات دولت اوباما از اشاره به جزئیات مذاکرات با ایران خودداری میکنند، اما اوباما همواره مدعی شده است که در صورت شکست مذاکرات، تمامی گزینهها از جمله گزینه نظامی روی میز میماند.مذاکرات هستهای وین که از روز سهشنبه آغاز میشود، هفتمین دور از مذاکراتی است که از زمان روی کار آمدن دولت حسن روحانی، بین ایران و گروه ۱+۵ برگزار میشود. دو طرف یک بازه زمانی ۶ ماهه برای دستیابی به توافق نهایی تعیین کردهاند که ماه جولای به پایان میرسد. البته این بازه زمانی طبق توافق طرفین قابل تمدید خواهد بود.
منبع: دیپلماسی ایرانی
ارسال نظر