طرح چهار ماده‌ای ایران برای حل بحران سوریه
گروه دیپلماسی- معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه ایران از تدوین طرح چهار ماده‌ای ایران برای حل بحران سوریه خبر داد و گفت که درباره کلیات این طرح با اخضر ابراهیمی، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل و اتحادیه عرب در امور سوریه مذاکره و سپس آن را به طرف‌های موثر دیگر ارائه خواهیم کرد. حسین امیرعبداللهیان معاون وزارت خارجه ایران در گفت‌وگو با «ایرنا» درباره ابعاد این طرح چهار ماده‌ای گفت: «ابعاد این طرح فعلا علنی نمی‌شود و در مذاکرات و رایزنی‌های دیپلماتیک آن را دنبال می‌کنیم.»

این مقام ارشد وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با اشاره به مذاکره درخصوص کلیات این طرح با ابراهیمی افزود: «در این طرح به واقعیات حل سیاسی بحران سوریه اشاره شده و بر حاکمیت، تمامیت ارضی، استقلال و رای مردم سوریه در ساز و کار دموکراتیک و انتخاباتی تاکید شده است.» امیرعبداللهیان با اشاره به رویکرد ایران تاکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران فعالانه راهکار سیاسی در قبال سوریه را با مشارکت سازمان ملل و دیگر طرف‌ها دنبال می‌کند؛ چراکه معتقدیم سوریه صرفا راه‌حل سیاسی دارد و سازمان ملل می‌تواند در این مسیر نقشی درست و موثر ایفا کند.»
اخضر ابراهیمی نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه عصر یکشنبه به‌منظور رایزنی با مقامات جمهوری اسلامی ایران درباره بحران سوریه وارد تهران شد و بلافاصله پس از ورود با «علی شمخانی» دبیر شورای عالی امنیت ملی دیدار و گفت‌و‌گو کرد. ابراهیمی دیروز نیز با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه دیدار و گفت‌و‌گو و سپس در ضیافت ناهار معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه شرکت کرد و طرفین درباره کلیات طرح جدید جمهوری اسلامی ایران با یکدیگر مذاکره کردند.
فرستاده ویژه سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب در امور سوریه برای دومین بار است که در طول ماموریت خود به تهران سفر می‌کند. تحولات سوریه و نشست ژنو 2 از جمله موضوعاتی است که اخضر ابراهیمی در سفر خود به تهران با مقامات ایرانی درباره آن به رایزنی و تبادل‌نظر پرداخت. ابراهیمی آبان‌ماه گذشته و پیش از برگزاری دور نخست مذاکرات میان دولت و ائتلاف ملی اپوزیسیون سوریه هم به تهران سفر کرده بود. او در این سفر با اشاره به اهمیت نقش ایران در منطقه، خواستار حضور مقام‌های ایرانی در کنفرانس بین‌المللی صلح سوریه موسوم به ژنو۲ شده بود.
تهدید ائتلاف ملی اپوزیسیون سوریه به شرکت نکردن در این کنفرانس، باعث شد تا‌ بان‌کی‌مون، دعوت خود را از تهران برای شرکت در کنفرانس باز پس گیرد؛ کنفرانسی که بدون رسیدن به یک نتیجه روشن میان حکومت و مخالفان به پایان رسید. ایران مهم‌ترین متحد منطقه‌ای سوریه به‌شمار می‌آید و ابراهیمی در پی بن‌بست گفت‌وگوهای ژنو 2 درباره سوریه در تلاش بود تا از نفوذ ایران بر دمشق استفاده کند.
ناظران بر این باور هستند که ایران اگرچه در مذاکرات ژنو یک و ژنو 2 حضور ندارد، اما نقشی موثر در سرنوشت آنها داشته است. تحلیلگران تحولات منطقه نیز می‌گویند که اخضر‌ ابراهیمی در حالی راهی تهران ‌شد که ایمان آورده است که درصورت نبود ایران در مذاکرات روند گفت‌وگوها میان مخالفان و نمایندگان حکومت سوریه به شکست خواهد انجامید و باید ایران را قانع کرد که حتما در مذاکرات سوری‌ها حضوری موثر داشته باشد.
از جمله اهداف سفر ابراهیمی به ایران آن طور که روزنامه العرب نوشت، مذاکره با مقام‌های ایرانی برای قانع کردن بشار اسد رئیس‌جمهوری سوریه برای عدم نامزدی در انتخابات پیش روی سوریه است که قرار است چهار ماه دیگر برگزار شود؛ بنابراین به نظر می‌رسد که با این طرح 4 ماده‌ای، فرستاده سازمان ملل در ماه‌های آتی از نقش و نفوذ منطقه‌ای ایران در تحولات سوریه استفاده کند.