نتانیاهو در نشست لابی صهیونیسم مطرح کرد
رازگشایی از اختلافات صهیونیستها با آمریکاییها برسرتوافق ژنو
برگزاری دور اول مذاکرات کارشناسی ایران و ۱+۵ نتانیاهو در نشست لابی صهیونیستی آیپک با اشاره به برنامه هستهای ایران:
اختلاف شدیدی با اوباما داریم
گروه دیپلماسی- در شرایطی که ایران و ۱+۵ دیروز دور اول مذاکرات کارشناسی خود در گام نهایی را در فضایی که تفاهم در آن حاکم بود آغاز کردند، همچنان نخستوزیر رژیم صهیونیستی از ضرورت برچیده شدن تاسیسات غنیسازی در ایران سخن میگوید.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از رویترز؛ بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل، هشدار داد که آمریکا و دیگر قدرتهای جهانی نباید به ایران اجازه غنیسازی اورانیوم را بدهند.
برگزاری دور اول مذاکرات کارشناسی ایران و ۱+۵ نتانیاهو در نشست لابی صهیونیستی آیپک با اشاره به برنامه هستهای ایران:
اختلاف شدیدی با اوباما داریم
گروه دیپلماسی- در شرایطی که ایران و ۱+۵ دیروز دور اول مذاکرات کارشناسی خود در گام نهایی را در فضایی که تفاهم در آن حاکم بود آغاز کردند، همچنان نخستوزیر رژیم صهیونیستی از ضرورت برچیده شدن تاسیسات غنیسازی در ایران سخن میگوید.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از رویترز؛ بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل، هشدار داد که آمریکا و دیگر قدرتهای جهانی نباید به ایران اجازه غنیسازی اورانیوم را بدهند. نتانیاهو که یک روز پس از دیدار باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا، در نشست لابی صهیونیستی آیپک سخنرانی میکرد از انتقاد مستقیم از اوباما خودداری کرد، اما بر اختلافنظرهای عمده با او درباره دیپلماسی هستهای با ایران تاکید کرد.
نتانیاهو با بیان اینکه تمام تکنولوژیهای غنیسازی ایران باید برچیده شوند و فشار بر تهران باید افزایش یابد، افزود: «متاسفانه قدرتهای جهان در حال مذاکره درباره اجازه به ایران برای حفظ توانمندی غنیسازی اورانیوم هستند. امیدوارم این کار را انجام ندهند، زیرا این اشتباهی بزرگ خواهد بود. این امر باعث خواهد شد ایران به عنوان یک قدرت آستانه هستهای مطرح شود.»
اظهارات و ادعاهای نتانیاهو که همواره از سوی ایران رد شده است این بار هم به شکل غیرمستقیم در سخنان وزیر امور خارجه ایران انعکاس یافت. محمد جواد ظریف با اشاره به تلاش برخی کشورها برای ایجاد تردید و بحران در زمینه فعالیت هستهای ایران تاکید کرد که ایران هیچگاه به دنبال استفاده غیرصلحآمیز از انرژی هستهای نبوده است و این تبلیغات غیرواقعی و بحرانساز به تحریمهای ظالمانه و به عدم اعتماد متقابل منجر شده است.
وزیر امور خارجه ایران که به ژاپن سفرکرده است صبح روز چهارشنبه با گروه دوستی و همکاری پارلمانی ژاپن و ایران دیدار و گفتوگو کرد. به گزارش «ایسنا» ماساهیکو کمورا، رئیس گروه دوستی پارلمانی ژاپن و ایران در این دیدار با اعلام استقبال ژاپن از توافق ژنو بین ایران و گروه ۱+۵ در نوامبرگذشته، گفت: «ما خوشحالیم که این توافق به خوبی پیش میرود.»
او افزود: «استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای تردیدناپذیر است و ایران بعد از توافق ژنو به تعهدات خود عمل کرده است. حصول توافق نهایی در مذاکرات ایران و ۱+۵ با منافع ملی ژاپن منطبق است و ژاپن به سهم خود برای کمک به دستیابی به توافق نهایی تلاش میکند.»
کمورا با ابراز تمایل فعالان بخشهای اقتصادی ژاپن برای ورود مجدد به بازار ایران گفت: «فضای جدیدی ایجاد شده است که باید همه تلاش کنند آن را ادامه داده و گسترش دهند.» او اضافه کرد: «تحریم هدف نیست، بلکه هدف این است که اعتمادسازی انجام شود و فعالیت صلحآمیز هستهای ایران به جهان معرفی و تحریمها برداشته شود.»
ظریف هم در این دیدار با اعلام اینکه ژاپن از دوستان جمهوری اسلامی ایران است و همواره همکاری مبنای مناسبات دو کشور بوده است، به موضوع مذاکرات هستهای پرداخت و گفت: «جمهوری اسلامی ایران معتقد است اگر حسننیت و اراده جدی وجود داشته باشد، مذاکرات راهحل دارد. ما با این دیدگاه وارد مذاکرات شدهایم و از آنجا که هیچگاه به دنبال سلاح هستهای نبودهایم و استفاده غیرصلحآمیز در برنامه هستهای ما نیست، معتقدیم رسیدن به راهحل نهایی دشوار نیست.»
ظریف در تبیین فرصتهای گسترش روابط ایران و ژاپن، یکی از زمینههای همکاری دو کشور را همکاری صلحآمیز هستهای برشمرد و گفت: «بر اساس توافق ژنو این همکاریها امکانپذیر خواهد بود و حوزههای ایمنی هستهای و تولید برق هستهای میتواند در برنامه همکاریهای دو کشور باشد. ظریف همچنین حوزه محیطزیست و صنعت سبز را نیز از زمینههای همکاری مشترک برشمرد.»
ظریف همچنین پیش از ظهر دیروز در سخنانی در فدراسیون تجاری ژاپن (کیدانرن) رویکرد سیاست خارجی و اقتصادی ایران را تشریح کرد. به گزارش «ایسنا»، وزیر امور خارجه با اشاره به ظرفیتهای ایران در زمینههای نفت و گاز و جایگاه منطقهای ایران و همچنین برنامههای توسعه ایران خاطرنشان کرد: «ظرفیتهای بسیار زیادی برای گسترش روابط فراهم است و دولت ایران هیچگونه مانعی برای روابط با ژاپن ندارد.»
ظریف با تشریح رویکرد ایران در مذاکرات هستهای با ۱+۵ گفت: «بر اساس توافق ژنو و برنامه اقدام مشترک گام نهایی شامل همکاری در زمینه استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای است و بر این اساس مشارکت ژاپن در صنعت هستهای ایران نیز فراهم خواهد شد.»
محمد جواد ظریف همچنین بعدازظهر چهارشنبه با نخستوزیر ژاپن دیدار کرد. در این دیدار روند مناسبات تهران- توکیو مورد گفتوگو و تبادل نظر دو طرف قرار گرفت. شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن در این دیدار با ابراز امیدواری نسبت به گسترش مناسبات، مراتب استقبال و علاقهمندی کشورش برای تقویت همکاریهای دوجانبه را ابراز کرد.نخستوزیر ژاپن با اشاره به سابقه کشورش در زمینه استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای، آمادگی توکیو برای انتقال تجربه و همکاری با ایران را اعلام کرد.
ظریف نیز در این دیدار با اشاره به توافق ژنو خاطرنشان کرد: «ما مذاکرات با ۱+۵ را شروع کردهایم و به این مذاکرات متعهدیم و برای رسیدن به راهحل نهایی مصمم هستیم.» او حفظ احترام و شأن ملت ایران را بهعنوان اصل مهم مورد تاکید قرار داد و گفت: «این مذاکرات فرصت جلب اعتماد ملت ایران است.»
وزیر امور خارجه ایران پیش از دیدار با نخستوزیر و وزیر خارجه ژاپن در توکیو با شرکت در یک کنفرانس خبری اعلام کرد: تهران به هیچ وجه به دنبال توقف ساخت تاسیسات رآکتور هستهای آب سنگین (اراک) نیست. ظریف افزود: «ما به دنبال تعطیل کردن آن (اراک) نیستم. ما به دنبال برچیدن آن نیستیم. این خط قرمز ما است؛ اما به نگرانیهای برخی طرفها در مورد اشاعه تسلیحات هستهای خواهیم پرداخت.»
غنیسازی و رآکتور اراک؛ دستور کار مذاکرات
در نشست کارشناسی ایران و ۱+۵ که دیروز در شهر وین آغاز شد، مباحثی چون غنیسازی، رآکتور اراک و همکاریهای صلحآمیز هستهای با ایران مورد بحث و بررسی قرار گرفت که نتایج آن در نشست بعدی وین ارائه خواهد شد. این مذاکرات ساعت ۱۱ به وقت محلی (۱۳:۳۰ به وقت تهران) در مقر سازمان ملل در وین آغاز شد.
به گزارش خبرگزاری فارس، پس از برگزاری مذاکرات وین با حضور هیاتهای ایران و گروه ۱+۵ به ریاست محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره گام پایانی توافقنامه ژنو که از روز سهشنبه ۲۹ بهمن ماه به مدت سه روز در شهر وین برگزار شد، توافق شد که دور بعدی مذاکرات باز هم در شهر وین برگزار شود.
ایران و ۱+۵ توافق کردند که تا خرداد ماه پنج یا شش نشست دیگر برگزار کنند و قرار شد دور بعدی مذاکرات ۲۶ تا ۲۹ اسفند ماه در وین برگزار و قبل از آن مذاکرات فنی با حضور هیاتهای ایران و ۱+۵ در حاشیه نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین برگزار شود.
بر همین اساس شهر وین از دیروز به مدت سه روز میزبان نشست کارشناسی ایران و ۱+۵ به ریاست حمید بعیدینژاد مدیرکل سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه ایران و استفان کلمنت دستیار ارشد کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا است.
یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز پیشتر روز دوشنبه در نشست شورای حکام این آژانس گفت: «توافق هستهای بین ایران و ۱+۵ بر اساس گامهای تعیین شده انجام شده است.» او اقدامات صورتگرفته و تعهدات ایران را گام مثبتی رو به جلو خواند، اما گفت: «هنوز کارهای زیادی باید صورت گیرد تا همه مسائل حلنشده در مورد برنامه هستهای ایران مرتفع شود.»
سید عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای ایران نیز روز سهشنبه گفت: بهدلیل اینکه بحثهای این دور از مذاکرات کارشناسی، عمدتا هستهای است، عنوان کرد که موضوعات مربوط به بحث غنیسازی و رفع نگرانیهای مربوط به رآکتور اراک و همکاریهای صلحآمیز هستهای با ایران قرار است در نشست کارشناسی مورد بحث قرار گیرد و نتایج آن به دور بعدی مذاکرات در وین به ریاست ظریف و اشتون ارائه شود.
بنابر این گزارش، سه تن از کارشناسان سازمان انرژی اتمی، تیم کارشناسی ایران را به سرپرستی حمید بعیدینژاد مدیرکل سیاسی وزارت خارجه و عضو تیم مذاکرهکننده همراهی میکنند. مذاکرات کارشناسی از روز چهارشنبه آغاز و تا پایان روز جمعه ادامه خواهد داشت.
این مذاکرات همزمان با نشست شورای حکام که از سوم تا هفتم مارس (۱۲ تا ۱۶ اسفند) اولین نشست خود در سال ۲۰۱۴ را برگزار میکند انجام میشود و موضوع ایران از عصر روز سهشنبه در دستور کار شورا قرار گرفته است. جنبش غیرمتعهدها هم در بیانیهای از فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران و نیز همکاری ایران با آژانس و حل و فصل موضوع از طریق مسالمتآمیز و اجرای توافق ژنو حمایت کرده است. قرار است دور بعدی مذاکرات ایران و ۱+۵، روز ۲۶ اسفند به سرپرستی کاترین اشتون و محمدجواد ظریف برگزار شود.
کمالوندی: فقط با تامین حقوق ملت ایران توافق حاصل خواهد شد
در ارتباط با مذاکرات کارشناسی وین، سخنگوی سازمان انرژی اتمی مباحث جلسات کارشناسی را همکاریهای ایران و آژانس و مساله غنی سازی دانست و گفت: «تنها در صورتی که حقوق ملت ایران تامین شود، توافق حاصل خواهد شد و در غیر این صورت نمیتوان به نتایج مورد نظر دست یافت.»
«بهروز کمالوندی» روز چهارشنبه در گفتوگو با «ایرنا» به آغاز مذاکرات کارشناسی بین ایران و ۱+۵ در زمینه گام نهایی توافق اشاره کرد و افزود: «مذاکرات کارشناسی بر اساس توافقی که بین ظریف و اشتون صورت گرفته بود، از دیروز در وین آغاز شد و موضوعات مورد بحث بیشتر فنی وتخصصی است.»
به گفته کمالوندی، آنچه برای ایران مهم است، اقدام در چارچوب حقوق ملت ایران است، بدون اینکه بپذیریم که محدود شود. او تاکید کرد: «برنامه اقدام مشترک نیز به گونهای است که راهحل مورد پذیرش دو طرف تامین شود تا ما فعالیت خود را داشته باشیم و آنها هم نگرانی از انحراف ایران به سمت استفاده غیرصلحآمیز نداشته باشند.»
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این سوال که درباره تحریمها چه بحثهایی در این دور از مذاکرات کارشناسی انجام خواهد شد، گفت: «بحث تحریمها به سایر حوزهها مربوط میشود. اما در زمینه هستهای به همکاریهای ایران و آژانس اشاره میشود. ضمن اینکه بحثهایی هم دراین دور پیرامون مساله غنی سازی و ملاحظات و نظرات درباره این موضوع مطرح خواهد شد.»
او تمرکز اصلی این دوره از مذاکرات را بر موضوع غنی سازی و همکاریهای بینالمللی دانست. کمالوندی در پاسخ به این سوال که آیا درباره رآکتور اراک نیز در جلسات کارشناسی صحبت خواهد شد، گفت: «موضوعاتی که مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت، تقسیمبندی شدهاند. تصور نمیکنم رآکتور اراک مطرح شود. اگر هم دراین باره صحبت شد، ما راهحلهایی را که متضمن حقوق مان باشد، میپذیریم.»
کمالوندی با بیان اینکه غرب در نهایت واقعیت ایران قدرتمند و حقوق آن را خواهد پذیرفت، گفت: « آنها در نهایت خود را با این واقعیت که جمهوری اسلامی ایران قدرتمند و در عین حال صلح طلب است تطبیق میدهند؛ تنها باید به آنها زمان داد.»
ارسال نظر