رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک با بیان اینکه برخی از کشورها نمی‌خواهند میان ایران و متحدانش مجموعه‌ای قدرتمند شکل بگیرد، گفت که به همین دلیل لزوم آسیب شناسی در این زمینه بیش از پیش احساس می‌شود. به گزارش «ایسنا»، علی‌اکبر ولایتی، ظهر دوشنبه در سمینار اسلامی «جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عراق، همکاری‌ها، چالش‌ها و افق آینده» که در مرکز تحقیقات استراتژیک برگزار ‌شد، خاطرنشان کرد: «روابط ما با همسایگانمان برای ما اولویت دارد.» او افزود: «ایران با ۱۵ کشور از طریق خشکی و آب همسایه است و این همسایگی می‌تواند برای ما فرصتی باشد و اگر هوشیاری لازم را نشان بدهیم باید از این فرصت‌ها به نحو احسن استفاده کنیم.»

رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک گفت: «همسایگی ما با ۱۵ کشور فرصت استفاده از ویژگی ترانزیتی را برای ما فراهم می‌کند. ما با استفاده از این فرصت می‌توانیم درآمدی بیش از سایر درآمدهای کشورمان داشته باشیم؛ زیرا در همسایگی ما کشورهایی هستند که گازی بیشتر از نیازشان دارند و در مقابل کشور دیگری وجود دارد که به انرژی و گاز نیاز دارد؛ بنابراین ما با استفاده از این فرصت ترانزیتی می‌توانیم درآمدهای قابل‌توجهی را برای ایران کسب کنیم.»

او در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به زمینه‌های گسترده همکاری بین ایران و عراق خاطرنشان کرد:‌ «همبستگی روز افزون ایران و عراق می‌تواند یک مجموعه‌ نزدیک به هم، منسجم و متحد را در منطقه ایجاد کند که از هر مجموعه‌ دیگری قدرتمندتر باشد.»

او ادامه داد: «عراق یکی از قوی‌ترین کشورهای عربی محسوب می‌شود. این کشور از نظر منابع زیرزمینی کاملا غنی است. این کشور هم آب، هم نفت و هم زمین دارد و هم آفتاب. تمام این ویژگی‌ها در یک کشور کمتر دیده شده است و اگر بتوانند خرابی‌های زمان صدام را بازسازی کنند قطعا عراق می‌تواند جزو یکی از کشورهای پیشرفته بشود.»

ولایتی ادامه داد: «اتحاد ایران و عراق و اتصال این دو کشور به سوریه و لبنان می‌تواند قدرت این کشورها را به مراتب افزایش داده و این افزایش قدرت در منطقه بسیار تعیین‌کننده خواهد بود.»

ولایتی با بیان اینکه اگر ایران بتواند در منطقه با متحدان خود مجموعه‌ای قدرتمند را تشکیل بدهد برای ما تعیین‌کننده خواهد بود، افزود: «بسیاری از کسانی که مایل نیستند بین ایران و عراق، لبنان و سوریه اتحادی شکل بگیرد در جهت گسسته شدن این زمینه که در حال شکل‌گیری است، تلاش می‌کنند. وظیفه‌ ما است که به آسیب شناسی در این زمینه بپردازیم و اگر ضعفی در این مورد وجود دارد آن را بررسی کنیم و در نهایت نقاط ضعف را به نقاط قوت تبدیل کنیم.»