مخالفان جدید تشدید تحریم

دنیای اقتصاد- تلاش بی‌وقفه موافقان و مخالفان تحریم ایران، در آمریکا همچنان ادامه دارد؛ درحالی‌که برخی نمایندگان کنگره خواستار اعمال تحریم‎های بیشتر هستند، برخی مقامات ارشد همچون جیمز کپلر مدیر سازمان اطلاعات ملی آمریکا، معتقد است که تحریم‎های جدید دیگر ضرورتی ندارد و فقط در روند مذاکرات خلل ایجاد می‎کند. کپلر به سنا گفت: «بسیار مهم است به‌خاطر داشته باشیم که ایرانیان از چگونگی عملکرد دولت آمریکا آگاهند؛ بنابراین لزومی به تحریم‌های بیشتر در حال حاضر نیست؛ چراکه افزودن بر تحریم‌ها می‌تواند بر مذاکرات جاری اتمی با ایران تاثیری غیرسازنده داشته باشد.» مدیر سازمان اطلاعات ملی آمریکا:

تحریم بیشتر علیه ایران سازنده نیست

هشدار اوباما و اولاند به شرکت‎های در حال تعامل با ایران

گروه دیپلماسی- تلاش بی‌وقفه موافقان و مخالفان تحریم ایران، در ایالات‌متحده آمریکا همچنان ادامه دارد؛ درحالی‌که برخی نمایندگان کنگره همچنان خواستار اعمال تحریم‎های بیشتر علیه ایران هستند، برخی مقامات آمریکایی معتقدند که تحریم‎های جدید دیگر ضرورتی ندارد و فقط در روند مذاکرات خلل ایجاد می‎کند. در این راستا جیمز کلپر، مدیر سازمان اطلاعات ملی آمریکا، به سنای ایالات‌متحده گفت: «در شرایط فعلی و با توجه به تاثیر تحریم‌های سخت و شدیدی که علیه ایران اعمال شده نیازی به تحریم‌های بیشتر احساس نمی‌شود.» او افزود که افزودن بر تحریم‌ها می‌تواند بر مذاکرات جاری اتمی با ایران تاثیری «غیرسازنده» داشته باشد.

روز سه‌شنبه نشست کمیته نیروهای مسلح سنای ایالات‌متحده برای بررسی توانایی‌ها و آمادگی‌های دولت اوباما جهت مقابله با تحریم‌های بین‌المللی برگزار شد و جیمز کلپر این سخنان را در آنجا بیان کرد. او خاطرنشان کرد: «بسیار مهم است به خاطر داشته باشیم که ایرانیان از چگونگی عملکرد دولت آمریکا آگاهند، بنابراین لزومی به تحریم‌های بیشتر در حال حاضر نیست.» او در پاسخ به تردید سناتورها در مورد توانایی رئیس‌جمهوری ایران برای نهایی کردن توافق هسته‌ای، به اعتمادی که به باور او رهبر ایران به حسن روحانی دارد، اشاره کرد. کلپر در این باره گفت: «رهبر جمهوری اسلامی و حسن روحانی سال‌ها است یکدیگر را می‌شناسند و پیش‌تر نیز با هم کار کرده‌اند؛ بنابراین ما بر این باوریم که رهبر نسبت به روحانی ایمان و اعتماد دارد.»

در این نشست سناتور کارل لوین، رئیس کمیته نیروهای مسلح در مجلس سنای آمریکا، نیز در مورد ایران و توافق موقتی به‌دست‌‌آمده با جمهوری اسلامی سخن گفت. او با اشاره به توافق سوم آذرماه ژنو گفت: «توافق‌نامه موقت اخیر با ایران موجب توقف فعالیت‌های غنی‌سازی اورانیوم نشده و اخیرا مطلبی درباره پرتاب موفقیت‌آمیز دو نوع موشک از قول وزیر دفاع ایران انتشار یافت.» اشاره لوین به آزمایش نسل جدید موشک‌های بالستیک برد بلند و لیزری ساخت ایران است که حسین دهقان، وزیر دفاع جمهوری اسلامی، روز ۲۱ بهمن خبر آن را اعلام کرد.

این در شرایطی است که باراک اوباما روز سه‌شنبه در دیدار با فرانسوا اولاند، باز هم بر تعهد کشورش نسبت به اجرای تحریم‎ها تاکید کرد و با هشدار به شرکت‌هایی که در حال بررسی تعاملات تجاری با ایران هستند گفت واشنگتن کسانی را که تحریم‌ها علیه ایران را نقض کنند، تنبیه خواهد کرد. این دو رئیس‌جمهور همچنین گفتند که تحریم‌های موجود همچنان به قوت خود باقی هستند و ناقضان مجازات خواهند شد.

اوباما گفت: فرانسه و دیگر متحدان آمریکا درحالی‌که در کنار یکدیگر روی یک توافق دیپلماتیک احتمالی در زمینه برنامه هسته‌ای ایران همکاری می‌کنند، به اعمال تحریم‌های موجود متعهد هستند. اوباما در هشدارش به شرکت‌های سراسر جهان به این اقدامات اشاره کرد و گفت: «شاید شرکت‌ها در حال بررسی احتمال این هستند که آیا در صورت رسیدن به یک توافق واقعی می‌توانند زودتر و نزدیک‌تر وارد میدان شوند یا خیر. در حال حاضر این را به قیمت ریسک سختی انجام می‌دهند؛ زیرا ما در زمینه تحریم‌هایی که کنترل‌شان در دست ما است مانند یک تن آجر روی سرشان خراب می‌شویم.» به گزارش رویترز، ظاهرا اولاند در این زمینه کمی موضع دفاعی گرفته بود. ایران هفته گذشته میزبان هیاتی متشکل از مدیران فرانسوی بود و به آنها نشان داد که آینده‌بین‌ترین‌های این گروه می‌توانند به دنبال لغو تحریم‌های اقتصادی علیه ایران در بازار ایران سود حاصل کنند. رئیس‌جمهور فرانسه تاکید کرد که به تاجران فرانسوی هشدار داده بود که تحریم‌ها هنوز در جای خود قرار دارند و افزود که این شرکت‌ها که نماینده‌هایشان را به ایران فرستادند این تصمیم را به صورت یکجانبه گرفتند.

وزارت خزانه‌داری آمریکا ۱۷ بهمن‌ماه چندین فرد و شرکت را به خاطر کمک به ایران برای دور زدن تحریم‌ها وارد فهرست سیاه خود کرد که این امر باعث احضار سفیر سوئیس از سوی ایران، به عنوان حافظ منافع دولت آمریکا در تهران شد. پیش از این، رئیس‌جمهوری آمریکا خطاب به نمایندگان کنگره به صراحت اعلام کرده بود که در صورت تصویب تحریم‌های جدید علیه ایران آن را وتو خواهد کرد. در واقع انگار اوباما می‎خواهد نشان دهد که با وجود گفت‌وگو‌های دیپلماتیک، فشار به تهران همچنان ادامه دارد.

افخم: موضوع مذاکرات با۱+۵ فقط هسته‌ای است

همچنین روز سه‌شنبه سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز به اظهارات مقامات آمریکایی واکنش نشان داد و گفت به غیر از موضوع فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‎ای ایران هیچ موضوع دیگری در دستور کار مذاکرات با گروه ۱+۵ در هیچ‌یک از مراحل گذشته قرار نداشته و در دور آتی گفت‌وگوها نیز قرار نخواهد داشت. به گزارش خبرگزاری مهر، مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجه اظهارنظرهای برخی مقامات آمریکایی در آستانه شروع دور جدید گفت‌وگوهای ایران و ۱+۵ را القای موضوعات غیر مرتبط توصیف کرد. او همچنین توان دفاعی ایران را یکی از مولفه‎های قدرت جمهوری اسلامی ایران برشمرد و گفت: «ایران همواره آمادگی خود را برای توسعه تعاملات و همکاری‌های دفاعی با کشورهای منطقه به عنوان ابزاری مهم برای تحقق صلح، امنیت، ثبات و اعتماد متقابل اعلام کرده است.»

تحریم‌های یکجانبه آمریکا غیرقانونی است

از دیگر سو، روسیه که همواره مخالف اعمال تحریم‎ها علیه ایران بوده و آن را اقدامی غیرسازنده می‎داند، اخیرا نیز نسبت به این مساله واکنش نشان داده است؛ سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، تاکید کرد که این کشور تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران را غیرقانونی می‌داند. به گزارش «ایلنا» به نقل از نووستی، ریابکوف در جمع خبرنگاران گفت که به اعتقاد مسکو تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران، مانع پیشرفت مذاکرات درباره برنامه هسته‌ای این کشور است.

صالحی: قرار نیست تا ابد به سوالات جدید و بی‌سند پاسخ دهیم

همزمان با این این تحولات علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با توجه به مذاکرات صورت گرفته بین ایران و آژانس و ۷ مورد توافق شده و همچنین بحث مطرح شدن برخی موارد ادعایی به خبرگزاری مهر گفت: «هیچ ادعایی را از سوی آژانس نمی‌پذیریم مگر آنکه سند ادعا مشخص شود و کسی که این سند را به آژانس ارائه کرده برای ما روشن کند که اتهام بر چه اساسی است.» صالحی توضیح داد: «۷ بندی که بین ایران و آژانس مورد توافق قرار گرفته تقریبا ۵ بند آن در چارچوب توافق‌نامه ایران و ۱+۵ است.» او افزود: «ما در آن چارچوب متعهد شده‎ایم که قدم‎هایی را برداریم و ۵ سوال از ۷ مورد توافقی در آن جهت است.»