زینب موسوی عبدالرضا رحمانی فضلی که علاوه‌بر وزارت کشور، دبیرکلی ستاد مبارزه با مواد مخدر را نیز برعهده دارد، دیروز در نخستین نشست خبری این ستاد در دولت یازدهم، از به صدا درآمدن زنگ خطر افزایش اعتیاد در میان زنان کشور و کاهش سن اعتیاد به مواد مخدر خبر داد. او که این نشست خبری را در راستای گزارش‌های ۱۰۰ روزه دولت تدبیر و امید برگزار کرد به آخرین آمار اعتیاد زنان در کشور اشاره کرد و با اظهار تاسف گفت: «بر اساس گزارش‌ها درصد اعتیاد زنان از ۳/۵ به ۸/۹ معتادان افزایش یافته که متاسفانه این رقم افزایش، زنگ خطر محسوب می‌شود.» زنگ خطری که وزیر کشور از آن سخن گفت، به اینجا ختم نمی‌شود. آمارها تکان‌دهنده است؛ رحمانی فضلی از کاهش سن اعتیاد در ایران و در مقابل افزایش اعتیاد در بین قشر تحصیلکرده و با تحصیلات بالای دانشگاهی در دوره‌های اخیر نیز خبر داد. خبری که بر نگرانی‌های اجتماعی خانواده‌ها می افزاید. در همین ارتباط، اگرچه رحمانی فضلی گفت که از آمار دانش آموزان معتاد در کشور آمار دقیقی که بتوان به آن استناد کرد ندارد، اما گفت: «‌بر‌اساس نمونه‌گیری که صورت گرفته کمتر از ۵/۰ درصد دانش آموزان به اعتیاد مبتلا هستند.»

نگران‌کننده‌تر آنکه وزیر کشور با اشاره به تغییر الگوی مصرف مواد مخدر از سنتی به صنعتی، از در راه بودن نسل چهارم مواد مخدر صنعتی خبر داد. رحمانی فضلی؛ اما توجه به این تغییر الگو را یکی از مباحث مهم مبارزه با مواد مخدر خواند و علت این امر را در این نکته دانست که در هر مبارزه، نسل دیگری از مواد مخدر جایگزین می‌شود، به طوری که نسل چهارم مواد مخدر صنعتی نیز در راه است. او همچنین گفت که گزارش بسیار تکان‌دهنده‌ای از جنایت‌ها و قتل‌هایی که به علت توهم ناشی از مصرف شیشه اتفاق افتاده تهیه شده‌است که مستند است و در اختیار رسانه‌ها قرار می‌گیرد.

آشنا نبودن خانواده‌ها به روش‌های استعمال مواد مخدر، علتی بود که وزیر کشور برای افزایش گرایش به مخدرهای صنعتی برشمرد. رحمانی فضلی در این باره گفت: «تا زمانی که سطح آگاهی و هوشیاری جامعه افزایش پیدا نکند، کماکان با این مشکلات مواجهیم». او با تاکید بر اینکه باید تلاش کنیم در جامعه اسلامی با موضوع مواد مخدر به طور ریشه‌ای و عمیق برخورد کنیم، ادغان کرد: «برنامه‌های ستاد در حوزه پیشگیری، درمان و مصونیت یابی پس از درمان، از جمله تامین اشتغال و مسائل بهداشتی روانی معتادان از برنامه‌هایی است که در دستور کار قرار دارد».

مهر تایید وزارت کشور بر کاهش مدت زمان دسترسی به مواد مخدر

در شرایطی که پیش از این کارشناسان و مسوولان از مدت زمان ۷ دقیقه‌ای برای دسترسی به مواد مخدر خبر داده بودند و سردار علی مویدی، رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر کشور نیز در اول آذرماه امسال در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، مدت زمان دسترسی به مواد مخدر در ایران را از یک ساعت تا ۲۴ ساعت اعلام کرد، اما دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در نشست خبری دیروز از مدت زمان دقیق دسترسی به این مواد اظهار بی‌اطلاعی و تسهیل دسترسی به مواد مخدر را تایید کرد.

رحمانی فضلی گفت: «‌در مورد اینکه می‌گویید دسترسی در پارک‌ها به مواد مخدر آسان است، باید بگویم که در ۱۰۰ روز گذشته ۱۶ هزار معتاد را دستگیر کردیم که با این روش هم درمان را انجام می‌دهیم و هم به توزیع کنندگان می‌رسیم.» او ادامه داد: «با طرح جمع‌آوری معتادان و رسیدن به توزیع‌کنندگان در حال جمع‌آوری مخدر از سطح شهر هستیم که در سه‌ماهه نخست سال‌جاری ۲۳درصد افزایش کشفیات داشته‌ایم.»

با توجه به آنکه در ماه‌های اخیر اخباری از کشورهای شرق آسیا مبنی بر دستگیری ایرانیان به جرم حمل مواد مخدر به گوش می‌رسد، وضعیت ۳۵۰ زندانی ایرانی در مالزی که به جرم حمل مواد مخدر به اعدام محکوم شده‌اند، سوالی بود که خبرنگاران از وزیر کشور پرسیدند. رحمانی فضلی که اغلب اخبار ترانزیت مواد مخدر به مالزی، اندونزی و تایلند را تبلیغات علیه ایران خواند، انتقال تعدادی از ایرانی‌ها به زندان‌های مالزی را به معنا‌ی آنکه آنها از ایران مواد مخدر حمل کرده‌اند، ندانست.

او تاکید کرد: «ممکن است این افراد پس از خروج از ایران، در سایر کشورها به شبکه‌های مواد مخدر پیوسته و این مواد را از کشور دیگری به مالزی منتقل کرده باشند.»

دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر، مراقبت‌های پروازی در ایران را دلیل این سخن خود معرفی کرد و گفت: «مراقبت‌های پروازی در ایران با ستاد است و می‌توان گفت که خروج مواد مخدر از ایران به ویژه از فرودگاه‌های کشور به صفر رسیده است».

رحمانی فضلی مدعی شد: «با مراقبت ویژه در فرودگاه‌ها به پایین‌ترین حد ترانزیت مواد مخدر رسیده‌ایم. در مواردی ورودی و خروجی فرودگاه‌ها، بادی اسکنرهایی را که به تازگی از سوی وزارت دفاع تولید شده‌ است، نصب کرده‌ایم و به همین منظور در ایام حج حتی یک مورد هم دستگیری در حوزه اعتیاد نداشتیم.»

ممانعت نهادهای مسوول از صیانت از خانواده‌های معتادان

رحمانی فضلی درباره حمایت از خانواده معتادان و قاچاقچیانی که اعدام می‌شوند نیز از پروژه ۱۰گانه‌ای خبر داد که به محققان و جامعه‌شناسان با ریاست دکتر افروغ در دانشگاه تهران سپرده شده‌است. وزیر کشور اما به این موضوع هم اذعان کرد که در حال حاضر هیچ نهادی نداریم که سرپرستی و صیانت از خانواده معتادان را بر عهده گیرد و نهادهایی که مسوول هستند، زمانی که متوجه اعتیاد خانواده می‌شوند، خودشان مانع صیانت از آن خانواده می‌گردند. او در همین راستا از تشکیل کمیته زنان و خانواده در کنار سایر کمیته‌های ستاد مبارزه با مواد مخدربا هدف صیانت از خانواده‌های آسیب‌دیده خبر داد.

با این همه، اعداد و ارقام به اندازه‌ای نگران‌کننده است که وزیر کشور را بر آن دارد تا از اصحاب رسانه و فرهنگ کمک بخواهد. عبدالرضا رحمانی فضلی در این نشست، رسانه‌ها، خبرنگاران و فرهیختگان را برای مبارزه با مواد مخدر به همراهی با ستاد فرا خواند و گفت: «رسانه‌ها شلاق قلم و دوربین خود را به پیکر مسوولان مبارزه با مواد مخدر بزنند.»

او همچنین از خبرنگاران خواست با حمایت وزارت کشور، به تشکیل سازمان‌های مردم‌نهاد -NGO- برای اطلاع‌رسانی و آگاه‌سازی جامعه از این آفت اجتماعی و اقتصادی مبادرت کنند.