گروه دیپلماسی- دور سوم مذاکرات هسته‌ای ایران و ۱+۵ موسوم به ژنو ۳ دیروز ساعت ۱۸ به وقت محلی (۲۰:۳۰ به وقت تهران) آغاز شد. در ابتدای دور جدید گفت‌وگوها در بعدازظهر روز چهارشنبه در شهر ژنو، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران و کاترین اشتون، رییس تیم مذاکره‌کننده ۱+۵، ناهاری کاری برگزار کردند. این گفت‌و‌گوها سومین بار طی دو ماه گذشته است که در ژنو انجام می‌شود. این در شرایطی است که پیش‌تر وزیر امور خارجه ایران در جمع خبرنگاران درباره مذاکرات چهارشنبه گفته بود: «دستور کار نشست رسیدن به توافق است که تلاش خواهیم کرد، البته بستگی دارد به اینکه طرف مقابل تا چه حد حقوق مردم ایران را به رسمیت بشناسد و از موضع برابر با ما برخورد کند.» ظریف عصر سه‌شنبه همچنین پیامی ویدئویی را از طریق شبکه‌های اجتماعی خطاب به طرف‌های غربی منتشر کرد و در آن به برشمردن «دلایلی» پرداخت که به گفته او باعث می‌شود جمهوری اسلامی در زمینه برنامه هسته‌ای از «حقوق» خود کوتاه نیاید، اما در عین حال تاکید کرد که «این به معنای رسیدن به بن‌بست نیست».

در همین حال به گزارش خبرگزاری رویترز، شی‌جین‌پینگ، رییس‌جمهوری چین، شامگاه سه‌شنبه در مکالمه‌ای تلفنی با حسن روحانی، با اشاره به مذاکرات هسته‌ای ژنو گفت که چین امیدوار است ایران «فرصت را غنیمت شمرده» و روابطش را با قدرت‌های جهانی بهبود بخشد. بنا بر این گزارش، حسن روحانی نیز در این مکالمه تلفنی گفته است که ایران از چین انتظار دارد تا از وزن و اعتبار خود به عنوان کشوری بزرگ استفاده کرده و «زیاده‌خواهی» برخی کشورها در مذاکرات هسته‌ای را مهار کند.

لاریجانی: ایران تضمین می‌دهد

در همین حال خبرگزاری مجلس، «خانه ملت» گزارش ‌داد که علی لاریجانی، رییس مجلس، در نطق پیش از دستور خود در جلسه علنی صبح چهارشنبه گفت: «ایران همه حقوق صلح‌آمیز هسته‌ای را بدون هیچ کم و کاستی پیگیر است و از طرفی تضمین روشن می‌دهد که به سوی سلاح هسته‌ای نمی‌رود.»

دیدار نتانیاهو با پوتین در مسکو در مورد مذاکرات اتمی ایران و ۵+۱

همزمان بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی روز چهارشنبه، ۲۹ آبان، برای دیدار با ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه وارد مسکو شد تا به گفته خبرگزاری رویترز از مقام‌های روسی بخواهد شروط سختگیرانه‌تری را برای توافق هسته‌ای با ایران در مذاکرات ژنو در نظر بگیرند. دیدار نتانیاهو با پوتین در حالی انجام می‌شود که در همین روز هیات‌هایی از روسیه، ایالات‌متحده، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان برای برگزاری نشست سوم مذاکرات هسته‌ای ژنو با ایران که دیروز آغاز ‌شد راهی سوئیس شده‌اند. بنیامین نتانیاهو که ادعا کرده به نظر او در ژنو توافقی «بد» و «نصف و نیمه» با ایران در حال تنظیم است روز یک‌شنبه نیز در همین ارتباط در تل‌آویو با فرانسوا اولاند، رییس‌جمهوری فرانسه، دیدار کرد و دیداری را نیز با جان کری، وزیر خارجه آمریکا، برای روز جمعه در دستور کار خود دارد. نتانیاهو همچنین طرح مساله کاستن از فشار تحریم‌ها بر ایران در مسیر دستیابی به توافق هسته‌ای را «اشتباهی تاریخی» نامیده و با آن مخالفت کرده‌ است. به گزارش رویترز، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، روز چهارشنبه با ابراز امیدواری نسبت به اینکه مذاکرات ژنو به امضای یک توافق اولیه طی هفته جاری بینجامد در مورد هشدار بنیامین نتانیاهو در مورد «اشتباه تاریخی» گفت که این اظهارات «از واقعیات موجود دور است». تلاش‌های بنیامین نتانیاهو برای متقاعد ساختن دولت آمریکا برای سختگیری بیشتر به ایران در مذاکرات ژنو با موفقیت همراه نبوده و به نوشته رویترز سفر روز چهارشنبه نتانیاهو به مسکو نیز «خوش‌بینی کمی» را در اسرائیل نسبت به تغییر رویکردها برانگیخته است.

وی که روز چهارشنبه با رادیوی رژیم صهیونیستی گفت‌وگو می‌کرد افزود: «به همین خاطر نمی‌دانم که چه طور قرار است همین کشورها ناگهان تبدیل به کشورهایی شوند که از دنیا بخواهند سختگیری بیشتری نسبت به ایران به خرج بدهند.»

هیگ: یک توافق تاریخی

بین ایران و ۱+۵ در دسترس است

از سوی دیگر وزیر امور خارجه بریتانیا گفت که اختلافات باقیمانده بین ایران و ۱+۵ درباره یک توافق احتمالی درباره برنامه هسته‌ای تهران اندک است و یک توافق تاریخی در دسترس قرار دارد. به گزارش «ایسنا»، ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا روز چهارشنبه در یک کنفرانس خبری در استانبول گفت: «اختلافاتی که بین طرف‌های گفت‌وگو باقیمانده اندک است و من معتقدم می‌توان با اراده و تعهد سیاسی آنها را رفع کرد. به گزارش خبرگزاری رویترز، هیگ افزود: «پس از زمانی طولانی این بهترین فرصت برای پیشرفت در زمینه یکی از جدی‌ترین مسائل سیاست خارجی است.»

آلن ایر: بر پیشرفت مذاکرات تمرکز داریم،نه تعجیل در آن

همچنین سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با بیان اینکه «پیشرفت‌هایی از طریق مذاکرات دیپلماتیک بین ایران و ۱+۵ داشته‌ایم»، ابراز امیدواری کرد که مذاکره‌کنندگان در این هفته به این «پیشرفت خوب» ادامه دهند. آلن ایر در گفت‌وگو با «ایسنا»، تاکید کرد: «ایالات‌متحده آمریکا به گفت‌وگو در شرایطی جدی، با حسن نیت و احترام متقابل برای رسیدن به توافقی که به نگرانی‌های جامعه جهانی در مورد برنامه هسته‌ای ایران بپردازد، پایبند است.» او در عین حال گفت: «همانطور که وزیر امور خارجه آمریکا در اظهارات مطبوعاتی اخیر خود بعد از آخرین دور مذاکرات گفت که ما بر پیشرفت مذاکرات تمرکز داریم، نه بر تعجیل آن، این یک مسابقه برای انجام یک معامله نیست. اولین گام چنین طراحی شده است که زمان بیشتری را برای مذاکره در مورد توافقی درازمدت و جامع - که به همه نگرانی‌های جامعه جهانی در مورد برنامه هسته‌ای ایران بپردازد - فراهم کند.

برای جلوگیری از تحریم جدید

به گفت‌وگو با کنگره ادامه می‌دهیم

وی در ادامه گفت‌وگوی خود با «ایسنا»، درباره تلاش کنگره آمریکا برای تصویب تحریم‌های جدید علیه ایران و رویکرد دولت آمریکا در قبال آن نیز گفت: دولت به روشنی به کنگره گفته است که هر تحریم جدیدی در این شرایط به روند مذاکرات کمک نخواهد کرد. پرزیدنت اوباما گفته اکنون زمان آن است که این فرصت دیپلماتیک را برای حل مسالمت‌آمیز مساله بیازماییم و ما به گفت‌وگوهایمان با کنگره در این مورد ادامه می‌دهیم.

اعضای ۱+۵ در هدفشان متحد هستند

او درباره رویکرد فرانسه در مذاکرات اخیر در ژنو و بیان بخشی از محتوای مذاکرات قبل از نشست مطبوعاتی محمدجواد ظریف و کاترین اشتون در رسانه‌ها از سوی وزیر خارجه فرانسه و تاثیر تداوم این اقدامات بر روند مذاکرات گفت: «همه اعضای گروه ۱+۵ در هدفشان برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای متحد هستند.» گمانه‌زنی‌های بسیاری در مورد جزئیات پیشنهاد مورد بحث صورت گرفته است. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در برابر این پرسش که «آیا آمریکا به دنبال رفع اختلافات داخلی در بین اعضای گروه ۱+۵ است؟» پاسخ داد: «بگذارید روشن بگویم؛ هیچ اختلاف داخلی وجود ندارد. گروه ۱+۵ در مورد پیشنهادی واحد در ژنو به توافق رسید و آن چیزی بود که چندی پیش در ژنو ارائه شد.»